От Пациентски организации “Заедно с теб се обръщаме към премиерът

...
От Пациентски организации “Заедно с теб се обръщаме към премиерът
Коментари Харесай

,,Заедно с теб“: Денков, животът на децата е в риск! Снемаме доверието си от Гетов, да подава оставка

От Пациентски организации “Заедно с теб ” се обръщаме към министър председателят Николай Денков поради ескалирация безпорядък и напрежение с електронните предписания за антибиотици и медикаменти за диабет. „ Снемаме доверието си от зам.-министър проф. Илко Гетов, отговарящ за лекарствената политика на Министерство на здравеопазването и настояваме за оставката му ”, заяви пред Lupa.bg Пенка Георгиева, ръководител на пациентската организация „ Заедно с теб ”.
„ Към нас се обръщат към този момент освен пациенти, останали без лекуване, само че и незабавни лекари, педиатри и други експерти. Загрижени и обезпокоени педиатри ни декларират с паника, че е допустимо да почине дете без антибиотик в грипния сезон поради неспособност да се обезпечи в точния момент антибиотично лекуване в доболничната помощ.
Вместо страната да обезпечи успокоение на лекарите да ни лекуват, те са подложени на този безпорядък. Настояваме за неотложно връщане на опцията за хартиена и електронна рецепта по едно и също време до разешаването на всички проблеми с кодове, софтуерни несъотвествия, неналичието на обединен цифров указател за всички лекарства, неналичието на цифрово приложение за наличностите на атибиотици и медикаменти за диабет, липса на цифрова осведоменост за най-евтината опция на медикамент, други механически и медицински неуредици ”, съобщи Пенка Георгиева.
„ В момента, когато поради грипния сезон има потребност от антибиотично лекуване, пациентите остават без такова единствено тъй като системата не работи. Не може пациент да бъде връщан четири път от аптеката, тъй като фармацевтът няма код за обещано лекарство. Този проблем не може да се позволи за 2 седмици, както дава обещание министър Хинков ”, уверена е Георгиева.
Електронната рецепта сега е огромен проблем както за персоналните лекари, по този начин и за лекарите и медицинските центрове, които нямат контракт с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, тъй като те не разполагат с нужния програмен продукт и по този начин се основава неконкурентна среда.
„ Такива пациенти се тласкат към лекари, които имат контракти с НЗОК, с цел да могат да си получат електронните предписания, а в случай че пациент е избрал да си заплати прегледа и да отиде при доктор, на който има доверие, не може да го направи. Така се нарушават и конкурентните правила, и правата на пациентите ”, предизвести специалистът.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР