От първия ден на Новата година и въвеждането на еврото

...
От първия ден на Новата година и въвеждането на еврото
Коментари Харесай

Еврото веднага удари хърватите по джоба. Как се промениха цените

От първия ден на Новата година и въвеждането на еврото като публична валута в Хърватия в страната очевидно се покачиха цените на артикули и услуги, оповестяват хърватските медии.

Поради това министър председателят Андрей Пленкович свика през днешния ден, в първия работен ден след празниците, съвещание с способените министри и инспекционни управляващи. Обсъдени бяха по-нататъшни дейности в отбрана на потребителите от голословното повишение на цените.
-->
" Въвеждането на еврото не е причина за повишение на цените на стоките и услугите ", съобщи Пленкович.

Министърът на стопанската система Давор Филипович след съвещанието предложения на среща представители на комерсиалните вериги и ги упрекна, че безпричинно подвигат цените и се пробват да излъгват жителите.

" Говорихме с представители на комерсиалните вериги за непрекъснатото повишаване на цените на храните и напитките и обмена на куната в евро. Инфлацията е 13,5 % и тя се дължи най-много на нарастването на цените на храните и безалкохолните питиета ", сподели той.

" Търговските вериги подвигат цените всеки месец. И в този момент, в тази обстановка с еврото, те подвигат цените и се пробват да излъгват жителите. Казах им през днешния ден и споделям на всички, които желаят да употребяват промяната на валутата за сметка на жителите, че това няма да стане ", сподели той.

" Гледаме на комерсиалните вериги като на наши сътрудници. Действахме добросъвестно, не чакахме това. Изпратихме им ясни послания, че би трябвало да се грижат за жителите ", сподели Филипович.

" Държавният инспекторат е на място, те ще дадат точна информация. Като говорите с представителите на веригите, всичко е наред, никой не е повишавал цените... А всички знаете какво се случва, когато отидете в магазина. Държавният инспекторат, както и всички останали институции, ще си свършат работата, с цел да бъдат предпазени жителите ", сподели министърът.

За възможните ограничения Филипович сподели, че  " всичко е на масата, от черни описи до заледяване на цените на необятен набор от артикули, всичко ".

" Всеки би трябвало да понесе тежестта на рецесията ", добави той. Не може в тази рецесия да гледаме по какъв начин се усилват облагите за сметка на жителите ", добави той.

Медиите оповестяват, че в някои пекарни като " Млинар " по-високите цени са ясно забележими, по този начин че кроасан, който е коствал шест куни (80 евроцента), в този момент коства едно евро и 10 цента. Обикновеният бял самун е поскъпнал с 31 липи и в този момент коства 90 евроцента, написа dir.bg.

Цените са по-високи и на пазарите. Килограм портокали е коствал 13 куни (1,75 евро), а в този момент цената се е повишила с към две куни и седем липи, т.е. кг коства две евро. Картофите са били на цена сред три и пет куни за кг до момента, а в този момент кг е към шест куни и 78 липи, до момента в който за кг лук, вместо предходните шест куни, би трябвало да се отделят куна и 53 липи повече.

Кафето еспресо, което преди въвеждането на еврото, е било шест куни (80 евроцента), в този момент коства 93 цента, което значи нарастване на цената с съвсем цяла куна, оповестява хърватският портал Директно.

Паркирането на автомобили в Загреб също нарастна, тъй че час в първа зона коства 12 куни и 60 липи (1,6 евро), с 60 цента повече. Втората зона е с 27 липи по-скъпа и възлиза на пет куни и 27 липи, или 70 цента. Трета зона е по-скъпа с 26 липи.

В бензиностанциите на " Петрол " бензинът нарастна с 39 липи, а дизелът с 24 липи.

Същевременно полицията предизвести за вероятни измами с подправени евро, оповестява осведомителният уебсайт Индекс. През последните дни полицията е получила няколко сигнала за опити за заплащане с банкноти, които се употребяват като кино атрибут. От полицията приканиха жителите да бъдат деликатни и да алармират при подозрение за подправени банкноти.

Колко обменни бюра ще оцелеят?

Само едно на всеки 10 бюра за продан на валута в Хърватия ще преживее влизането в еврозоната, считат притежатели на обменни бюра в страната, представени от хърватския вестник " Ютарни лист ".

Несигурността, затварянето на офисите, чакането и прекосяването към криптовалута вместо към евро, са някои от проектите и мненията на хърватските притежатели на обменни бюра.

В понеделник сутринта, първият ден, когато обменните бюра отвориха порти, макар обстоятелството, че към този момент нямат право да обменят хърватски куни в евро, което представляваше 85 % от работата им, множеството обменни бюра оповестиха, че са останали без съвсем никаква работа.

Анита Филипович, която работи в едно от тези обменни бюра, сподели, че словенските ѝ сътрудници споделят, че след като Словения е въвела еврото, единствено пет % от всички обменни бюра, главно в центъра на Любляна, са траяли да действат.

Повечето притежатели на обменни бюра, интервюирани от " Ютарни лист ", предвиждат, че единствено сред пет и 10 % от бюрата в Хърватия могат да продължат да работят.

Според данни от хърватската централна банка (ХЦБ), в Хърватия има 1080 обменни бюра, които разполагат с разрешение за продан на валута, издадено от ХЦБ. Те ръководят общо 3500 офиса и разполагат с личен състав от над 10 000 индивида.

86 % от работата на обменните бюра е обменът с евро, към 6 % - с американски долари и към 5 % - с швейцарски франкове.

Собственик на обменно бюро сподели, че някои от неговите сътрудници имат намерение да се трансферират към криптовалутите.

Друг предприемач, който има верига от 11 обменни бюра и към този момент е затворил две от тях, допуска, че към 10 % от обменните бюра могат да продължат да действат, което значи, че над 1000 ще би трябвало да затворят, което ще докара до това, хиляди хора да изгубят работата си. Той се надява, че офисите в Далмация, Източна Хърватия, ще продължат да действат.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР