От пълно здраве те сваля за 2 часа – нямаш

...
От пълно здраве те сваля за 2 часа – нямаш
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев с притеснителни данни: Грипът от пълно здраве, те сваля за 2 часа и нямаш сили

„ От цялостно здраве те смъква за 2 часа – нямаш сили да се вдигнеш от дивана. Повишена температура, болки в гърлото, суха, мъчителна, непродуктивна кашлица, болки в мускулите и ставите “, това изясни пред БНР проф. Тодор Кантарджиев – някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
По думите му пикът на грипа ще бъде в края на януари или началото на февруари.
През първата седмица на януари имаме 119 случая на заболели от грип на 10 хиляди население, т.е. на 100 души сега боледува 1, уточни той. И изясни, че когато наближава пикът, на 100 души боледуват 10-12. Проф. Кантарджиев чака гладко увеличение на случаите. Тази година преобладаващият е грип вид А, който доста по-лесно се лекува с потвърдените антивирусни медикаменти, уточни той.
Кантарджиев предизвести, че грипът има доста къс инкубационен интервал.
По думите му сега са доста и аденовирусите, които засягат горните дихателни пътища и са свързани със зачервяване на очите. След тях са риновирусите, които предизвикват кашлица, хрема, болки в гърлото.
В момента Covid доста рядко протича тежко, разяснява проф. Кантарджиев. По думите му той няма да изчезне, само че последователно ще понижава. Специалистът предвижда, че през март – април още веднъж ще има повишение на случаите.
Той означи значимостта на филтъра на входа в детските градини. В момента най-вече боледуват децата до 4-годишна възраст, уточни проф. Кантарджиев.
По думите му в последния месец имаме два пъти по-малко случаи на варицела спрямо декември 2022 година Той предложи да се постави ваксина на децата.
Има ли скарлатина, значи, че погрешно се лекуват инфекциите в педиатрията, сподели още той.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР