От няколко месеца Националният статистически институт (НСИ) прави двойна проверка

...
От няколко месеца Националният статистически институт (НСИ) прави двойна проверка
Коментари Харесай

Статистическият институт прави двойна проверка на цените

От няколко месеца Националният статистически институт (НСИ) прави двойна инспекция на цените, по които се пресмята инфлацията. Търговските вериги подават информация за цените към института, а неговите анкетьори ги сверяват и на място, заяви пред депутатите ръководителят на института Атанас Атанасов. Той беше изслушан по самодейност на " Възраждане ".

Председателят акцентира, че ще подаде оставка, в случай че му се окаже напън. Увери, че Национален статистически институт съблюдава Кодекса на европейската статистическа процедура, а качеството на данните се ревизира по 84 индикатора. Освен това през есента специфична задача на Евростат ще ревизира по какъв начин се мери индикаторът, който е и един от критериите за присъединението на България към Еврозоната.

" Националният статистически институт няма да разреши да разгласява данни, без да е сигурен в качеството им ", разяснява Атанас Атанасов. Той отхвърли да е оказван и напън върху него да трансформира или манипулират данните на института.

" Повярвайте, в случай че се наложи или някой се опита да окаже напън върху Националния статистически институт, да манипулира или промени каквито и да било данни, аз ще съм първият човек, който ще си подаде оставката ", сподели Атанасов.

По думите му всеки може да ревизира цените на всяка една стока и да преизчисли инфлацията, с цел да види дали е тъкмо същата.

" В момента от няколко месеца Националният статистически институт прави двойна инспекция на цените ", уточни той.

При правенето на данните се извършват 84 индикатора, според европейските правила за статистическа информация. Данните за недостига ще бъдат оповестени на 22 април, като за момента по предварителни данни на министерството на финансите той е към 2.2%.

" Тогава всички страни в Европейския съюз по едно и също време ще разгласяват данни за техния недостиг и съотношенията недостиг към Брутен вътрешен артикул ", разясни шефът на Национален статистически институт. 

От няколко месеца Института прави и двойна инспекция на цените у нас.

" Ако една стока не си трансформира цената, само че си утежнява качеството, значи имаме инфлация, тъй че подмяна на артикули с по-ниско качество е безусловно невъзможна, както и противоположното с по-високо качество ", сподели Атанасов.

Наблюдават се 850 артикули и всеки може да види цените на уеб страницата на института.

" Промяната в потребителската кошница е допустимо да се прави единствено един път при започване на всяка година. За 2023 година потребителската кошница включваше 853 артикули и услуги, в този момент са изменени три от стоките и услугите, като са сменени с неща, които към този момент не се използват в семейството. Никой към този момент не си купува компактдиск за компютър ", заключи ръководителят на Национален статистически институт. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР