От ноември това ще става електронноПроцедурата ще приключва в кратки

...
От ноември това ще става електронноПроцедурата ще приключва в кратки
Коментари Харесай

Гърция улеснява прехвърлянето на имоти

От ноември това ще става електронно
Процедурата ще завършва в къси периоди - до 2-3 дни

В момента новата цифрова платформа е в развой на пилотно тестване

От 1 ноември 2023 година неприятностите по прекачване на парцели в Гърция остават в предишното, защото ще стартира да действа нов електронен указател. Процедурата ще завършва в къси периоди най-вече за 2-3 дни, при изискване че парцелът няма неуредени отговорности и е регистриран законно.

Съгласно новата система, събирането на документи ще се прави от нотариус, който сформира контракт за прекачване на благосъстоятелност след приемане на съответното позволение от страните.

Нотариусът ще влиза в онлайн платформата с персонални пароли и ще подава искане за издаване на нужните удостоверения и документи в електронен тип за всяка заинтригувана страна поотделно. Така данъкоплатците ще бъдат освободени от ангажимент да посещават данъчната работа, общините, поземления кадастър, градоустройствения отдел.

Новото цифрово приложение ще съдържа всички нужни документи за парцела от всички заинтригувани институции, които ще се извличат от нотариуса и вкарват в картотека на трансферирано имущество. На държавния цифров портал ще работи електронна платформа, наречена “Електронна имотна картотека ”, за опростяване и дигитализиране на процеса на събиране на документи, нужни при правенето на нотариални документи за основаване, прекачване, смяна или изтриване на права върху недвижими парцели.

В бъдеще заинтригуваните страни и нотариусът, който сформира съответния нотариален акт, ще влизат в електронната платформа благодарение на кодовете за доверие на Генералния секретариат за осведомителни системи на обществената администрация на Министерството на цифровото ръководство. Предвидено е в електронната платформа заинтригуваните лица и нотариусът да упълномощават трети лица за осъществяване на предоставяните от платформата услуги.

Съгласно процедурата, нотариусът ще влиза в платформата за издаване на нужните документи и осъществяване на нотариалното деяние. Необходимите документи ще се появяват в специфичен файл за електронно предаване.

След това продавачът и купувачът посредством платформата ще одобряват поръчката за прекачване и осъществяване на всички нужни дейности по съставянето на нотариален акт.

Електронно досие за прекачване се основава от прехвърлящата страна, която дава позволения на нотариуса за двете страни. След като данъкоплатецът, който придобива парцела, заплати налога, платформата получава нужните данни за заплащане от приложението AADE myProperty.

Накрая нотариалният акт се подписва от нотариус и договорът се вписва в имотния указател.

Целта на плана е тази процедура да бъде напълно компютризирана и чиновниците на съответните институции да бъдат освободени от междинните обслужващи стъпки, нужни за окончателното прекачване на недвижими парцели.

При прекосяване на границата
Отнемат 25% от недекларираните суми
Разрешено е преместването на до 10 000 евро в брой



Ако носите над 10 000 евро в брой при прекосяване на гръцката граница, би трябвало да ги декларирате.

До 10 000 евро в брой можете да пренасяте свободно при прекосяване на границата с Гърция, над този сума парите би трябвало да бъдат декларирани пред митническите управляващи.

В случай, че опитате да придвижите сума над 10 000 евро, която не сте заявили, рискувате митническите управляващи краткотрайно да конфискуват парите и да наложат и други наказания. Правилото важи както за влизащи в Гърция пасажери, по този начин и за излизащи от страната.

Временното изземане на парите може да продължи до три месеца. Предвидено е и наказване санкция в размер на 25% от недекларираните суми.

Както в множеството страни от Европейски Съюз, по този начин и в Гърция има ограничавания във връзка с парите в брой, с които може да се прави транзакция. Ограниченията са свързани с битката с прането на пари и блокирането на източниците на финансиране на тероризма.

Въз основа на закона, в Гърция лимитът за транзакции в брой е 500 евро, всяка друга финансова интервенция над този предел се прави по електронен път или през банка.

Нарушителите се глобяват с 80 евро
Край на придвижването на мотори сред коли
€1500 санкция за пушене в транспортно средство с малолетен



Преминаването на мотори сред колите е неразрешено от закона в Гърция.

Движението на мотори сред коли в Гърция е нарушаване на Закона за придвижване по пътищата.

Според него “на пътни настилки, които са разграничени на две или повече ленти за придвижване, в посока с надлъжна маркировка, водачите на транспортни средства са длъжни да се движат в рамките на едната лента и по опция в средата є ”.
Моторист, който се движи сред колите, а не по средата на платното, може да отнесе административна санкция в размер на 80 евро.

При настъпване на пътнотранспортно произшествие, отговорен е лидерът на двуколесното транспортно средство, съгласно решение на Върховния съд от 2017 година

С 200 евро санкция се санкционира изхвърлянето на цигари в околната среда. Според противопожарните инструкции се плануват растящи санкции според от категорията на провокирана заплаха.

А според законовите разпореждания пушенето и потреблението на тютюневи произведения са изцяло неразрешени във всички транспортни средства за персонално и публично прилагане, когато в тях се возят малолетни под 12-годишна възраст.

Глобата е 1500 евро и не се отнася единствено за лидера на транспортното средство, само че и за всеки пасажер, който пуши вътре в транспортното средство.

При публично транспортно средство санкцията се удвоява и доближава 3000 евро.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР