От Национална електрическа компания ЕАД (НЕК) ще възстановяг до 15

...
От Национална електрическа компания ЕАД (НЕК) ще възстановяг до 15
Коментари Харесай

НЕК ще погаси до 15 април финансовата помощ по делото с Атомстройекспорт

От " Национална електрическа компания " ЕАД (НЕК) ще възстановяг до 15 април 2022 година предоставената й от Министерството на енергетиката възмездна финансова помощ за погашение на присъдените суми по сред сдружението и " Атомстройекспорт " АД.

Това стана ясно от днешното съвещание на Министерския съвет с утвърдените планове за решение и разпореждане на държавното управление за смяна периода за погасяване на тези отговорности на компанията.

Предоставените на НЕК пари за делото са в размер 1 176 660 837 лева, представляващи левовата равноценност на 601 617 133 евро . С промени по предишни документи на държавното управление избраният период за възобновяване на краткотрайната помощ бе скъсен, като от декември 2023 година се промени на 31 март 2022 година

С утвърдените в този момент планове срокът е поправен от 31.03.2022 година на 15.04.2022 година Промяната не постанова спомагателни разходи/трансфери или други заплащания, които да са за сметка на държавния бюджет.

Припомняме, че през януари 2021 година бе оповестено желанието реакторите, предопределени за плана АЕЦ " Белене ", на АЕЦ " Козлодуй " на втора площадка.

През октомври 2020 година Българският енергиен холдинг (БЕХ) взе решение за създаване на нови нуклеарни планове и съответно да се направи изследване на опциите за създаване на нуклеарна площадка номер 2 на АЕЦ " Козлодуй ". И в енергийната тактика на България до 2030 година е заложено създаване на 2000 мегавата нови нуклеарни мощности.

Едновременно с това през юни 2018 година публично 30-годишния план за втора нуклеарна централа в България - " Белене ".

Мораториумът върху строителство на АЕЦ " Белене " бе въведен от Народното събрание през 2012 година - в първото държавно управление на ГЕРБ с министър председател Бойко Борисов, който го бе нарекъл " мочур ". Темата за плана АЕЦ " Белене " обаче стана още веднъж настояща, откакто от за правене на Национална тактика в региона на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

Срещу строителството се афишират изрично срещу всички десни обединения, които сега са отвън Народното събрание. Критика изричат и, които не са удовлетворени от условията на страната към строителството на нова нуклеарна мощ. През май 2019 година по желание на стратегически вложител за плана АЕЦ " Белене ", а, че аплайват американци, французи и руснаци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР