Малко вероятно е Русия да тества клаузата за взаимна отбрана

...
Малко вероятно е Русия да тества клаузата за взаимна отбрана
Коментари Харесай

Финландия не изключва Русия да тества член 5 на НАТО

Малко евентуално е Русия да тества клаузата за взаимна защита на НАТО, като нападна страна членка на Алианса през идващите години. Това мнение изрази новият шеф на въоръжените сили на Финландия Яне Яккола, представен от " Ройтерс ".

Според него обаче Москва може да продължи хибридните си офанзиви, като напън и интервенция в изборите.

Някои западни водачи, като президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, почитан боен чиновник на Германия и министърът на защитата на Дания, показаха угриженост, че по- дълготрайните проекти на Русия може да включват и нахлуване против НАТО.

" Разбира се, тестването на член 5 постоянно е възможн о, само че в случай че предприемем верни дейности и поддържаме единение, считам, че нахлуване е малко евентуално ", съобщи началникът на финландската войска.
 Русия няма нито геополитически, нито боен интерес да атакува НАТО
Русия няма нито геополитически, нито боен интерес да атакува НАТО

" Не ние отидохме при тях - те пристигнаха при нас. Това демонстрира, че не можем да имаме вяра на западняците ", заключи Шойгу

Яккола, чиято работа е да следи от близко какво прави Русия оттатък дългата граница, която споделя с Финландия, уточни, че сега Москва е прекомерно заета с , с цел да обмисля офанзива против НАТО.

В края на предходната година самият съветски президент Владимир Путин отхвърли концепцията за нахлуване против НАТО като нелепост. Кремъл обаче предизвести, че спорът сред Русия и Алианса би бил неминуем, в случай че европейските страни членки изпратят войски да се борят в Украйна.

Въпреки това Яккола означи, че Р усия евентуално ще продължи " хибридните офанзиви " против европейски страни , под формата на заглушаване на GPS сигнали, интервенции за въздействие и, в това число Финландия.

Кремъл непрестанно отхвърля да се намесва в избори и да употребява миграцията като оръжие. Той не разяснява обвиняванията от Естония за заглушаване на GPS сигнали предишния месец, само че преди този момент отхвърли да се пробва да създаде технология за тази цел.
 ISW: Путин дава ясни сигнали, че се готви за война с НАТО
ISW: Путин дава ясни сигнали, че се готви за война с НАТО

Русия от ден на ден се милитализира

" Гледната точка на руснаците е, че желаят да провокират допустимо най-голямо разделяне в Европа , тъй че нашите единение и единодушие да отслабнат ", съобщи Яккола.

Оглавяването на защитата на скандинавската нация от страна на Яккола от 1 април означи първата годишнина от участието на Финландия в НАТО, към който тя се причисли поради нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година

Освен че  Финландия усили разноските си за защита, възлизащи на 2,5% от брутния вътрешен артикул през 2023 година и 2,31% през тази година, обнови своя флот от изтребители, подписа двустранно съглашение за съдействие в защитата със Съединени американски щати и работи за удвояване на индустриалния си потенциал на муниции до 2027 година

" Посоката на нашата защита и затова на възпирането върви нагоре ", посочи Яккола.
 Русия споделя, че разговорът с НАТО е
Русия споделя, че разговорът с НАТО е " нулев ", само че не търси открит спор

Според Александър Грушко, връзките се утежняват " предсказуемо и съзнателно "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР