От НАП Варна напомнят на физическите лица, които са направили

...
От НАП Варна напомнят на физическите лица, които са направили
Коментари Харесай

Данъчни облекчение за дарения

От Национална агенция за приходите Варна припомнят на физическите лица, които са създали дарения през 2021 година, че могат да понижат законно налозите си, които би трябвало да платят през 2022 година. Данъчното облекчение за дарения се употребява с подаване на годишната данъчна декларация в период от 10.01.2022 година до 3 май 2022г. и при изискване, че данъчно задълженото лице няма подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности към датата на подаване на годишната данъчна декларация, в това число и когато се подава коригираща декларация. При подаването на годишната декларация донорите попълнят приложение № 10, което е неразделна част от годишната данъчна декларация.

Дарителите могат да понижат с до 65% данъчната си основа, в случай че са изпълнени избрани условия. С до 50% може да се понижи данъчната основа с подаяние в интерес на Националната здравноосигурителна каса - за действия по отношение на лекуването на деца, финансирани с прехвърляния от бюджета на Министерството на здравеопазването, и/или Център за асистирана репродукция. Друго данъчно облекчение, което могат да употребяват жителите, е за подаяние за културата, т.е. за основаване, предпазване и разпространение на творби на културата в качеството им на „ меценати” по смисъла на Закона за меценатството. С парите, платени за просвета, може да се понижи с до 15 % данъчната основа.

До 5 на 100 от всички приходи на физическите лица се понижават с дарения в интерес на здравни или лечебни заведения; на профилирани институции за даване на обществени услуги, както и на Агенцията за обществено подкрепяне и на Фонд " Социална протекция " към министъра на труда и обществената политика. Облекчението е годно и при подаяние в интерес на профилирани институции за деца, както и на домове за развъждане и образование на деца, лишени от родителска грижа, на детски ясли, детски градини, учебни заведения, висши учебни заведения или академии.

Данъчното облекчение може да се употребява и за дарения в интерес на бюджетни предприятия, на записаните в страната вероизповедания, на профилирани предприятия или кооперации на хората с увреждания, както и в интерес на Агенцията за хората с увреждания; на Българския Червен кръст; на културни институти и читалища. Данъчните облекчения за дарения могат да се употребяват и в случай че даренията са направени в интерес на идентични лица от Европейски Съюз. В тези случаи към годишната данъчна декларация наложително се ползва и формален узаконен документ, удостоверяващ статута на получателя на дарението, и неговият превод на български език, осъществен от върл преводач.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР