От над 700 брандове през 2017 година сега на пазара

...
От над 700 брандове през 2017 година сега на пазара
Коментари Харесай

Защо изчезнаха две трети от марките за смартфони

От над 700 марки през 2017 година в този момент на пазара са останали към 250 дейни играчи

По-малките производители на смарт телефони мъчно поддържат доходност на зрелия пазар (снимка: CC0 Public Domain)

Броят на дейните марки на пазара на смарт телефони е намалял съвсем тройно за няколко години. Анализаторите изброяват редица фактори, които обуславят настъпилите метаморфози. 

В пика на промишлеността на смарт телефоните през 2017 година имаше над 700 дейни марки. Конкурирайки се между тях, производителите взаимно осигуриха общ размер на продажбите от над 1,5 милиарда устройства годишно.

Но след пет години обстановката се промени доста. Според анализаторите на Counterpoint Research, през 2023 година на пазара на смарт телефони са останали малко повече от една трета от предходния брой дейни марки – единствено към 250.

Редица фактори обуславят настъпилите метаморфози. Такива са по-зрялата потребителска база, усъвършенстваното качество на устройствата и по-дългите цикли на замяна, паралелно с разширение на вторичния пазар за реновирани смарт телефони.

Икономически проблеми, тесни места във веригите за доставки и софтуерни преходи (въвеждането на 4G и 5G) също изиграха роля. В допълнение, спадът в броя на дейните играчи е улеснен от нараствания обсег и престиж на няколко водещи марки.

Всичко това затрудни по-малките производители да поддържат доходност и да продължат да работят на зрелия пазар на смарт телефони. Техният непретенциозен мащаб не им разреши да бъдат в крайник с водачите в промишлеността, които продължиха да влагат в научноизследователска и развойна активност, възстановяване и увеличение на индустриалния потенциал.
още по темата
Броят на дейните марки е намалял съвсем напълно за сметка на локални играчи. Същевременно, броят на огромните интернационалните марки остава неизменен – ​​те към момента са над 30.

Повечето локални марки работят в райони с фрагментирани пазари, като Азиатско-тихоокеанския, Латинска Америка, Близкия изток и Африка. Тези производители са ориентирани основно към купувачи, които избират евтини устройства.

Counterpoint отбелязва, че през последните няколко години размерите на продажбите на смарт телефони от локални марки са намалели внезапно. В момента, през 2023 година, съвсем 90% от тези снабдители имат продажби под 100 хиляди устройства, което демонстрира липса на мащаб и прелест на марките.

Някои от тях трябваше да затворят бизнеса си изцяло, само че редица играчи се пренасочиха към производството на така наречен функционални телефони или други категории, като носима електроника или IoT устройства.

През първата половина на 2023 година общият принос на локалните марки към световните продажби на смарт телефони е намалял с повече от 80%, спрямо равнищата от 2017 година В същото време спадът при огромните интернационалните марки е едвам 13%. Според оценките на Counterpoint, най-вече са паднали продажбите на марки като Lava, Micromax и BLU.

Анализаторите показват и няколко от най-известните локални марки (наричани още „ локални крале ”), които са напуснали пазара на смарт телефони през последните пет години. Списъкът включва индийските снабдители Intex и Karbonn, представителите на Близкия изток и Африка InnJoo и Xtouch, китайските марки Meizu, Meitu, Gionee и Coolpad, Kyocera и NEC от Япония и LG от Южна Корея.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР