От началото президентът на Македония знае, че единственото, което искаме,

...
От началото президентът на Македония знае, че единственото, което искаме,
Коментари Харесай

Борисов с коментар за драмата с името на Македония и отказа от среща с Георге Иванов

От началото президентът на Македония знае, че единственото, което желаеме, е влизане в Европейски Съюз и НАТО, разцвет, съгласуваност. Никога и по никакъв метод не се месим в разногласието с Гърция за името. Това разяснява преди минути на летището министър председателят Бойко Борисов. Той акцентира, че от опозицията в Македония са му другари, само че той в никакъв случай не се е месил, написа " Пик ".

По-рано през днешния ден стана ясно, че Борисов отхвърля да се срещне с президента на Македония Георге Иванов, който дойде в София по покана на президента Румен Радев. Министърът на външните работи Екатерина Захариева също отхвърли да се срещне с македонския държавен глава. Вчера, откакто стана ясно, че Гърция и Македония са си стиснали ръцете за името Северна Македония, президентът Георге Иванов трагично изгони пристигналите при него министър председател Зоран Заев и външният министър на страната. Преди дни пък Заев даде обширна конференция, на която изясни, че съглашението с Гърция ще даде подтик за участието на страната в Европейски Съюз и НАТО.

„ Когато беше боят в Народното събрание на Македония тогава първият, на който се обадиха и президентът Георге Иванов, и Зоран Заев и Никола Груевски, бях аз. Направих всичко допустимо да оказа помощ да се реши въпросът спокойно “, уточни той. „ Към президента Георге Иванов постоянно съм се отнасял с голямо почитание “, съобщи Бойко Борисов. „ Винаги във всяко свое изявление съм започвал с това, че по никакъв метод не се месим в работата на институциите на Македония, в разногласието за Гърция за името “, изясни той и посочи, че този спор продължава десетилетия и блокира Македония.

Не желая никой да омаловажава труда ми, както аз не подценявам на никого труда - нито на комисаря Хан, нито на госпожа Могерини, на Тереза Мей, на Юнкер и Туск...всички дружно тръгнахме да помогнем, без да се месим във вътрешните работи на страната. За всички е ясно, че до момента в който нямаме това съглашение, Македония нямат никакъв късмет да мръднат напред нито за НАТО, нито за Европейски Съюз. Винаги съм приемал като другар Георге Иванов. Но, да, аз съм другар и на Заев, и на Ципрас - смъквам им шапка за решението, което откриха, съобщи Борисов. 

Как ще се споделя Македония, дали гърците ще одобряват това име или не, е работа на гръцкия и македонския народ. Но аз знам какво изпитание поставиха тези хора да придвижат този развой, уточни още министър-председателят.

След срещата Зоран Заев-Георги Иванов нямаше по какъв начин аз да го посрещам президента с фанфари, не през днешния ден е денят, отсече Борисов. Положихме такива старания да се подпишат споразуменията. Вродената ми невзискателност ме подтиква да кажа, че генерации политици преди мен не го направиха. Ако името се утвърди, ще седнем и ще променим в нашите контракти името и ще го пуснем за ратификация в Народното събрание. Моята тактичност е по всевъзможен метод да се отдалечим от разногласието, да не се почувстват нито едните, нито другите, че някой по-голям, по-умен се бърка в този развой.  Дори Съединени американски щати беше замесен, а и целият Европейски Съюз. И ние като ръководители на Съвета на Европейски Съюз също помогнахме. От кое да тичам аз в този момент, като знам месеци наред какво ни струваше на всичките. Нека преспим и обмислим отново, дано в самата Македония си решат нещата, сподели още Борисов. 

Няма да се въвеждам в подобен коментар, на Радев това му е работата в последно време да ме подлага на критика, той единствено това прави, отговори той на въпрос редно ли е през днешния ден президентът да го подлага на критика след срещата си с Георге Иванов. Той е негов посетител, не е мой, в случай че беше мой, щях да го приема. И аз по този метод демонстрирам отношение към моите сътрудници Заев и Ципрас, които са храбри, смели и виновни. Много е елементарно да стоиш в профил, отсече Борисов. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР