От началото на тази година влезе в сила законовата възможност

...
От началото на тази година влезе в сила законовата възможност
Коментари Харесай

Експерти обсъждат в кои зони във Варна ще се ограничават замърсяващите автомобили

От началото на тази година влезе в действие законовата опция кметовете на общини да дефинират зони, в които не се позволяват коли от по-ниска екокатегория, когато има замърсяване на въздуха над нормите.

Подобни зони с ниски излъчвания има в редица страни в Европа като Франция, Германия, Дания, Португалия, Нидерландия и Англия.

Най-близо до обособяването на зони, в които да не се позволяват замърсяващи коли е Община София. Там има направен план за разпоредба, който обаче към момента не е гласуван.

Във Варна също към този момент са подхванати стъпки за въвеждането на мярката. В морската столица следва сформирането на работна група, която да дефинира зоните с най-замърсен въздух в града. Това сподели за „ Радио Варна ” Ивелина Илиева, шеф на отдел " Опазване на околната среда " към Община Варна. В експертната работна комисия ще вземат участие представители на КАТ, районната дирекция „ Автомобилна администрация ”, РИОСВ-Варна, РЗИ, „ Градски превоз ” и общинската администрация. На срещите ще участват и представители на районните администрации на „ Одесос ” и „ Приморски ”, на чиито територии най-вероятно ще бъдат обособени сходни зони. Едва откакто специалистите дефинират зоните с най-мръсен въздух в града, ще бъдат конкретизирани и детайлите и организацията по въвеждането на ограниченията. Те ще бъдат гласувани и от общинския съвет.

Екологичната категория на колите е отразена в новите екостикери, които се слагат в пунктовете за годишни механически прегледи още от лятото. Данни от пунктовете демонстрират, че най-вече от миналите прегледи коли до Нова година попадат в най-ниската първа категория – т.е замърсяват най-вече. Това е предстоящо, поради обстоятелството, че автопаркът в България е остарял и над 30% от колите са с първична регистрация сред 1992 и 1996 година. Възможно е да има ограничавания и за транспортните средства от втора и трета категория. Според Диан Драганов, ръководител на Съюза на българските автомобилисти във Варна, пораждат някои въпроси по отношение на обособяването на зоните. Един от тях е по какъв начин ще се действа когато водачите живеят в зоната, в която е наложено ограничаване, а също и какво ще се случва с инвалидите, чийто единствен вероятен транспорт са колите.

Екологът Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и стабилно развиване, приветства ограниченията за ограничение на замърсяването на въздуха, само че е на мнение, че тези зони би трябвало да бъдат непрекъснати, а не краткотрайни. Според него във Варна най-мръсен е въздухът в секторите, в които се образуват тапи и трафикът е по-натоварен. Един от тях е бул. " Васил Левски ", разясни Илиев.

Чуйте детайлностите в репортажа на Иван Барбов:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР