От началото на септември в Европейския съюз влезе в сила

...
От началото на септември в Европейския съюз влезе в сила
Коментари Харесай

Нов тест за измерване на вредните емисии

От началото на септември в Европейския съюз влезе в действие нова методология за премерване на нездравословните излъчвания, отделяни от моторите с вътрешно горене.

Това е следващият ход в опит за справяне със замърсяването на въздуха, само че последните данни не вещаят нищо положително в тази посока. Концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата на Земята се е повишила до рекордно високи стойности през 2016 година, съгласно Световната метеорологична организация.

Увеличението през предходната година е с 50% по-високо от междинното за последните 10 години.

Тестът се прави на два стадия, както и досега – лабораторен и в действителни пътни условия. Първият се назовава WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure), а вторият RDE (Real Driving Emissions). Новата тестова процедура заменя до момента настоящия NEDC (New European Driving Cycle). Проблемът му бе, че той се употребява още от 70-те години. Критиките към него бяха, че той не е прецизен при премерване на нездравословните излъчвания в действителни пътни обстановки.

Лабораторните проби WTLP употребяват методология, която може да се повтаря във всяка една европейска страна. По-важните тествания RDE, тези на пътя, ще се организират на общоприети пътища, като тъкмо е разказан техния вид и съпътстващите условия, които би трябвало да са налични. Тук обаче се позволяват отклонения.

Европейска комисия и страните членки са наясно от повече от десетилетие с несъответствията сред равнищата на излъчванията, измерени в лабораторни условия, и тези при действително шофиране на пътя. Въпреки това те не започнаха подобаващи ограничения, с цел да защитят качеството на въздуха и публичното здраве.

Лавината бе отприщена с грандиозния скандал, прочут като „ Дизелгейт”, разразил се през 2015 година Ехото от него е към момента толкоз мощно, а той е и един от катализаторите за все по-масово навлизащите електрически коли на пазара. Те нямат безусловно никакъв проблем с отделянето на нездравословни излъчвания.

Влезлите в действие нови проби за премерване на нездравословните излъчвания ще слагат още по-високи трудности пред автомобилните компании, само че и ще покачат конкуренцията сред тях в битката им за всеобщо нахлуване на пазара на електрическите автомобили.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

Още вести може да откриете на нашата Фейсбук страница ТУК

Toyota стопира продажбата на дизелови коли в Европа

Обновеният Renault Captur е още по-привлекателен (тест драйв)

Hennessey VelociRaptor 6x6 е кралят отвън пътя. Искат му $295 000
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР