От началото на пандемията през март 2020 г.Живеещите в бедност

...
От началото на пандемията през март 2020 г.Живеещите в бедност
Коментари Харесай

10-те най-богати удвоили авоарите си

От началото на пандемията през март 2020 година
Живеещите в беднотия нарастнали със 160 милиона

Пандемията от ковид направи десетте най-богати хора в света над двойно по-богати, само че в същото време усили доста броя на живеещите в беднотия - със 160 милиона души, като най-ниските приходи на най-бедните са довели до гибелта на 21 000 души на ден. Това се показва в оповестен през днешния ден отчет на благотворителната организация “Оксфам”, съобщи Би Би Си.

Тя обичайно разгласява отчет за неравенствата в света преди Световния стопански конгрес в Давос, който следва тази седмица.

По данни на “Форбс”, които “Оксфам” употребява за отчета си, 10-те най-богати хора в света са Илон Мъск, Джеф Безос, Бернар Арно, Бил Гейтс, Лари Елисън, Лари Пейдж, Сергей Брин, Марк Зукърбърг, Стив Балмър и Уорън Бъфет. От началото на пандемията през март 2020 година тяхното общо положение е повишено от 700 милиарда $ на 1,5 трилиона $.

Има обаче обилни разлики в увеличението на положението на обособените милиардери - да вземем за пример това на Мъск се е повишило с над 1000%, до момента в който това на Гейтс с 30%.

“Това, което се случва тази година, е безпрецедентно”, показва Дани Срискандараджах - основен изпълнителен шеф на английския клон на “Оксфам”.

“По време на тази пандемия съвсем всеки ден в света се е появявал нов милиардер, само че в същото време 99% от популацията на света е в по-лошо състояние поради локдауните, намалялата интернационална търговия и свиването на туризма, като вследствие на това 160 милиона души бяха тласнати към бедност”, изяснява Срискандараджах. За предел на беднотия “Оксфам” употребява избраните от Световната банка $5,50 дневно.

Пандемията също така е засилила неравенството сред половете, като в този момент работят 13 млн. по-малко дами, в сравнение с през 2019 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР