От началото на март няма никакви сделки на Софийската стокова

...
От началото на март няма никакви сделки на Софийската стокова
Коментари Харесай

Директорът на Софийската стокова борса: От началото на март няма никакви сделки за зърно, всеки изчаква цените на държавата

От началото на март няма никакви покупко-продажби на Софийската стокова борса. Всеки споделя, че изчаква да види страната на какъв брой ще купува. Това изясни в " Денят стартира " по Българска национална телевизия Васил Симов, изпълнителен шеф на Софийската стокова борса.

Пазарът вървеше много предвидимо до Нова година, естествено пшеницата стартира да нараства през зимата и през декември - януари стартира едно повишаване. Някъде към края на февруари, когато стартира и войната в Украйна, внезапно цените потеглиха нагоре. Украйна престана да дава котировките, защото борсата й спря да работи, добави Симов.

По думите му, последните 2-3 дни се намираме в интервал от леко поевтиняване, само че скокът от 30% след войната в Украйна не може да бъде обезщетен. Това ще стане допустимо с прибирането на новата годишна продукция.



Аз персонално чакам тези цени да тръгнат леко надолу в края на април и изключително през май, изясни Симов.

Ние в Черноморския басейн ще усетим по-засилено търсене, защото Украйна не може да изнася. Това е шансът на българските търговци в този момент да успят да изнесат по-големи количества зърно, с цел да се внесат свежи пари. Чуваме, че и страната ще се появи като покупател, а това са положителни вести за българските търговци, изясни Симов.

Торовете са нужни за едно обикновено произвеждане на зърно, по-скоро казусът е в цената на природния газ, добави той.

Торенето на пролетниците ще е малко по-скъпо, само че торове се създават и в България и производителите подсигуряват, че ще има задоволително торове.



На 1700 $ за звук е замръзнала цената на олиото през последните дни след доста внезапното качване. Това демонстрират данните от най-голямата борса в Ротердам.

При прекомерно огромен скок на цената даже се приключва търговията, с цел да се успокои ситуацията, изясни Симов.

Украйна създава над 30 млн. тона слънчоглед и тя е най-големият експортьор, по тази причина в този момент суровината слънчоглед нараства.

Ние не сме подвластни от слънчогледа в Русия и Украйна, безапелационен е Симов.

Според него обаче, в международен аспект ще има дефицит на слънчоглед, до момента в който в България има слънчоглед и проблем с олиото нямаме. Тепърва се сеят слънчогледът и царевицата, които се жънат през септември. Надявам се реколтата да е добра, добави Симов.

Това, което може да спре цените на олиото, е по-слабото търсене, тъй като няма дефицит на олиото, безапелационен е Симов.

И още - каква ще бъде цената на брашното, вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР