От началото на годината всички асансьори трябва да са оборудвани

...
От началото на годината всички асансьори трябва да са оборудвани
Коментари Харесай

Близо 1/3 от асансьорите в жилищните сгради в Русе нямат разговорни устройства

От началото на годината всички асансьори би трябвало да са оборудвани с уредба за директна връзка с механик. Това е заложено в Наредбата за безвредна употреба и механически контрол на асансьори, която влезе в действие още през 2014 година Допълнителните условия бяха въведени, с цел да се подсигурява сигурността на оборудванията след серия произшествия, някои от които приключиха със смъртни случаи.

От началото на 2017 година асансьорите би трябвало да разполагат и с спешно алармено устройство за двустранна разговорна връзка. Това се постанова поради сигурността на пасажерите. Промените бяха признати през 2014 година след разискване с всички заинтригувани страни. Тогава представителите на бизнеса желаеха 10 ограничения за повишение на сигурността, според европейски стандарт, признат и в България.

В съвсем всички административни здания към този момент са инсталирани разговорни устройства, само че са малко постройките в режим на етажна благосъстоятелност, които са подхванали ограничения за осъществяване на това условие. В Русе, да вземем за пример, близо 1/3 от асансьорите в жилищните здания нямат разговорни устройства. Досега обаче няма и глобени за пропуща.

Много от русенци считат, че монтирането на тези устройства са непотребен разход за етажната благосъстоятелност.

От началото на тази година е наложително във всички асансьори у нас да има разговорни устройства. При незабавен случай посредством тях хората могат да наберат телефона на техниците.
Николай Николов: Полезно е за сигурността на хората, а и за самите техници, които ще имат повече информация.
Едно такова устройство коства на живеещите във входа към 300 лева Според някои притежатели обаче това е непотребен разход. Така близо 1/3 от асансьорите в Русе би трябвало да бъдат спрени, тъй като към момента са без разговорни устройства. Оказва се обаче, че има и различен проблем. Много постоянно инсталираните устройства не работят. Според Мирослав Бъчваров, който поддържа част от асансьорите в Русе, към 30% от разговорните устройства дават недостатъци.
Мирослав Бъчваров, асансьорен механик: Проблем е обаче когато някое от тези устройства дефектира и хората звънят, а то не праща сигнал до нас и не можем да се свържем. Тогава стават малко по-големи проблеми.
Основната причина устройствата да излизат постоянно отвън строя са батериите. Те са с 2-годишна гаранция, само че устоят едвам няколко месеца. Така те би трябвало да се подменят при производителите в София или Пловдив. А за импорт от чужбина още по-трудно може да се приказва, защото едно такова устройство коства сред 300 и 500 евро.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР