От началото на годината в градския транспорт в София са

...
От началото на годината в градския транспорт в София са
Коментари Харесай

ЦГМ за проблемите с новите билети в София: Нещата са в реда на нормалното

От началото на годината в градския превоз в София са в действие новите билети за време. Пускането им бе съпроводено от всеобщи недоволства и сигнали за проблеми, само че от Центъра за градска подвижност (ЦГМ) настояват, че „ нещата са в реда на естественото “.

Нещата са в реда на естественото, методът и формата на валидиране не са непознати за тези, които употребяват градския превоз в столицата “, разяснява изпълнителният шеф на ЦГМ Димитър Дилчев, представен от Българска телеграфна агенция.

Дилчев направи проява за валидиране на новите транспортни документи. Припомняме, че те са два типа и са електронни. Единият е досегашната пластика (Sofia City card, самата тя на цена 3 лева.), която се издаваше и на нея може да се зареждат годишната карта (365 лева.), едномесечната за всички линии (50 лева.) и дневната карта (4лв). 

Другият документ (Ultralight Sofia City card) още веднъж наподобява като добре познатата пластика, само че не е толкоз резистентен. Цената му е 0.80 лева На него може да се зареждат билетите за време, надлежно за 30 минути (1.60 лева.) и за 60 минути (2.20 лева.).

На другите карти може да се зарежда единствено от единия тип транспортни документи – абонаментни или за време.



Пътниците може да заплащат и непосредствено с банкови карти. Опцията не е нова, само че поради това, че въпросните карти може да се закупуват единствено от пунктове на ЦГМ и метростанции, дебитните и кредитни такива се оказват по-удобен вид за пътешестване. В приложението MPASS също може да се закупуват транспортните документи, само че се оказва, че и с него има проблеми. 

Директорът на ЦГМ разяснява, че „ извънредно известно измежду пасажерите е заплащането с банкова карта “ и че записаните покупки на билети по този метод доближават към един милион месечно. Най-използвани абонаменти карти за градския превоз през предходната година са били годишната и месечната, уточни той и изрази вяра хората да се ориентират от ден на ден към дълготрайните варианти.

За тези, които нямат близки пунктове за закупуване на документите и които не желаят да заплащат с банкова карта или да употребяват въпросното приложение, единственият метод да са постоянни пасажери е да си закупят билет от 2 лева от водача на транспортно средство (по-рано 1.60 лева.). Освен, че е по-скъп, той не важи и за прехвърляне в друго транспортно средство.   

Ако инцидентно даден валидатор в транспортното средство не работи, отивате на идващия и допирате своята карта, банкова карта или смарт устройство. Ако по някаква причина, въпреки и рядко, в някое транспортно средство цялата система не работи, контрольорът, когато се качи, записва това нещо, подава нужния сигнал и инспекция в това транспортно средство не се прави “, сподели Дилчев в отговор на въпрос какво би се случило, в случай че устройствата за валидиране не са в редовност.

Ако документите не са валидирани, санкцията е 3 лева Тук е моментът да споменем, че електронните карти се валидират в горната част на валидаторите, а хартиеният билет, продаван от водачите – в долната част. В четвъртък ЦГМ пусна клип, в който се изяснява, че билетът би трябвало да се държи под надолнище, с цел да бъде регистриран от машината. 

Остра рецензия от страна на жителите има най-много против отпадането на месечните карти за една линия. Ползвателите им в този момент са принудени да заплащат повече, с цел да употребяват превоза в София. По този мотив към този момент даже тече петиция с искане за връщането им. Засега обаче от ЦГМ не дават такива индикации.

Картата за една линия не попада на никое място в Европа. Разбирам навиците на хората, само че се надявам с транспортните документи, които имаме, с методите на разплащане, които се оферират, поетапно и това да бъде преодоляно. Градският превоз е една интегрирана система, ние не работим за една линия, не плащаме за една линия, не плащаме за един трамвай. Идеята е по този начин да създадем, че всички дружно да употребяваме повече градски превоз и да вървим пешком в София и да не употребяваме коли “, съобщи ръководителят на ЦГМ.

Дилчев разяснява, че през последната година финансовата обстановка в бранша е била тежка за ЦГМ,

само че ние не слагаме преди всичко парите “, акцентира той.

Идеята на тази тарифна политика е да притегли повече хора в градския превоз. Това значи по-чист град, по-освободен град от колите и като второстепенен резултат – повече проходи за системата за превоза в столицата, изясни шефът на ЦГМ.
Транспортът в София е на недостиг от 60 млн. лева.Проблемите
На този декор жители оповестяват за проблеми с приложението Mpass. Мая Гиндева в обществената мрежа Фейсбук сигнализира, че при зареждането на билет в приложението времето е почнало да тече незабавно след закупуването му, а не след момента на валидация, както по принцип би трябвало да бъде.

Адмирирам самодейността на Център за градска подвижност да се вкарат билети на база време, с които може да сменяш няколко рейса или метро, в случай че е належащо. Но по какъв начин си показват това да поработи, когато времето на билета се регистрира от момента на закупуване, а не от маркиране в транспортното средство, а рейсовете се движат с нередовни написания и множеството идват на 10-15 мин. (някои даже на повече)? “

Сега в приложението категорично е упоменато точно това. Съобщението обаче не фигурираше в предходните дни.



Друг консуматор с името Иван Димов пък твърди, че билетите, закупени през Mpass, не могат да се валидират на валидаторите в метрото.

Веднага под поста на Гиндева, Деница Христова, ползваща виртуална карта на огромна компания, сигнализира, че е била таксувана 2 пъти за билет от 60 минути, макар че е трябвало да бъде таксувана за 2 билета по 30 мин. Така вместо да заплати 3.20 лева е платила 4.40 лева

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЦГМ безвъзмездни билети градски превоз София Столична община абонаментни карти повишаване на билетите продажба на билети ПоследниНай-четениТранспорт 24 ЦГМ за проблемите с новите билети в София: Нещата са в реда на естественото Енергетика 116 България се притеснява от арбитражно дело с „ Газпром “ Киберсигурност 64 „ Един от най-значимите течове “: Хакери удариха Twitter Накратко 88 Данъчна акция 2023 ще стартира на 10 януари Компании 13046 Защо Tesla и Apple затъват поради Китай Лични финанси 6062 Търговците в Хърватия всеобщо закръглят цените в евро нагоре Компании 5404 „ Да развием бизнес тук, не в чужбина “: Двама братя и тяхното ателие в с. Окорш Пазари 3779 Защо 2023-а може да се окаже година на невиждани върхове за златото Всички новини16:15 Накратко 24 Данъчна акция 2023 ще стартира на 10 януариОще от ТранспортВиж всичкиДържавата не получава данни за събраните тол такси„ Фрапорт “ построява фотоволтаични централи на двете морски летищаПо-евтини винетки и по-високи тол такси влизат в действие от 1 януари
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР