От началото на 2022 г. около 400 руски дипломати са

...
От началото на 2022 г. около 400 руски дипломати са
Коментари Харесай

Защо има толкова много антени върху покрива на Руското посолство – разузнавачите от Европа имат отговор

От началото на 2022 година към 400 съветски дипломати са прогонени от другите европейски страни. Това слага един сериозен връх по политическа активност в Европа. Интересен факт е, че преди всяко пропъждане, посолствата на Руската федерация в цяла Европа започнаха да палят печките и да бълват бял дим, като че ли избираха нов папа. Всяко едно посолство на Русия има и още един забавен детайл – голям брой антени върху покрива си.

Много постоянно множеството дипломати употребяват разнообразни способи за връзка със страната си, по този начин получават информация, по този начин получават и опция да се възползват и от нарежданията. По мнението на множеството специалисти, броят на антените върху посолствата на Русия несъмнено надвишават броя им. Това надали са единствено информационни антени, които може да откриете на покрива на елементарна жилищна постройка, само че какво тъкмо се крие зад тях и за какво броят им през 2022 година стартира да се покачва.

Разследващи публицисти от Естония, Белгия, Швеция, Полша, Словакия Латвия и Централна Европа събират сили, с цел да схванат какво тъкмо предават съветските посолства.

Едно съветско посолство нормално има композиция от сателитни антени, антени, които наподобяват на обичайните телевизионни от времето на 90-те години, а също по този начин и по-специални магнитни кръгови антени. Комбинацията от най-различни такива сигурно задава доста въпроси, само че каква тъкмо е концепцията им. Погледнато от юридическа позиция, не е закононарушение да се конфигурират антени върху посолства, само че никой не може да удостовери каква тъкмо е концепцията им, както и никой не може да каже дали това е технология, която се употребява за електронен шпионаж.

Със сателитните антени е допустимо да се свържете със спътник и да изпращате микровълни, които да улавят безжичен интернет. Това е антена, която разрешава локализирането на кораби, самолети и за жалост, ракети. Магнитните кръгови антени не могат да стигнат по никакъв метод до Руското Външно министерство в Москва, само че пък могат да прихващат връзка на територията, на която са конфигурирани – от диалозите на локалните таксиметрови водачи по радиостанция до мобилните кафези.

Повечето интернет снабдители остават безапелационни, че персоналната интернет връзка може да бъде в пъти по-добра от всяка една друга, която може да се достави в непозната страна и тъкмо затова има по една сателитна паница върху всяко едно посолство. Проблемът е, че една е изцяло задоволителна, не са нужни няколко.

Според сателитните фотоси върху съветските посолства, общият брой на антени в почти 182 върху повече от 39 здания в Европа. Критиците припомнят, че става въпрос за забележимите такива. Рекордьор по най-вече сложени антени е Белгия, където общият им брой е 17. Мадрид, Прага, Белград, Лисабон, Соия и Никосия могат да се похвалят с по 10 антени върху покрива си. Това обаче са по този начин наречените забележими антени.

По мнението на инженерите, множеството антени може да не са забележими и най-вероятно общият им брой е доста по-висок.

Параболните антени могат да се употребяват за прихващането на сателитни телефонни сигнали, каквито могат да се открият от системата на Турай. Подобни антени на покривите в Белгия могат да подслушват връзката в съвсем цяла Западна Европа.

Въпросната система на сателитните телефони е доста по-различна от общоприетите клетъчни телефони. Идеята е, че се употребяват няколко спътника, само че те могат да обзет огромни елементи от света. 2 спътника обгръщат цяла Европа, елементи от Африка и Азия. За да се ускори сигналът, компанията Турая даже разпределя към 200 кафези в локациите. Брюксел се намира на автомагистралата на другите сигнали и теоретично разрешава приемане на телефонни позвънявания от разнообразни елементи на Европа като Швейцария, Германия, Англия и други.

И преди да помислите, че това е една огромна фантастика, Едуард Сноудън демонстрира тъкмо това през 2016 година и демонстрира по какъв начин Съединени американски щати употребяват спътник, с цел да прихващат тъкмо този тип диалози през 2009 година Подобни извършения съществуват още от началото на Студената война. Следователно не приказваме за нищо ново. Притеснителното е, че Русия явно се тормози и употребява всички техники, с цел да улавя колкото се може повече информация от квартирите на НАТО и Европейски Съюз в Брюксел.

Поради обстоятелството, че един град е телекомуникационна мрежа, употребяваните антени също са доста по-различни. Следователно сигналите SIGINT се употребяват от самолетните кули, таксиметровите компании и даже криптираните сигнали на полицията. Освен прихващане на връзка, самите посолства имат свободата и да изпращат криптирани сигнали до хора отвън посолството.

Генерал Пьотр Петел от полското военно-контраразузнаване обръща внимание и на дребните антени върху покривите. По негово мнение, броят на такива антени не приказва за посолство, а за разследваща кула. Използваният хардуер може умерено да се употребява за улавянето на сигнали от разследващи организации, улавянето на сигнали от мобилни телефони и още доста други. Подобни антени се употребяват там, където има доста съществени придвижвания на специфичните служби. Генералът е безапелационен, че употребяваните антени са били дейни във Варшава и са събирали разследващи данни.

Това, което множеството хора могат да виждат е, че с изключение на броят антени върху покривите, участва и съществено количество контейнери, които са покрили своето наличие. Така наречените мистериозни кутии могат да бъдат видяни върху покривите на Полша, Швеция, Белгия, Чехия, Германия, България, Румъния, Гърция и Португалия. В Мадрид има повече такива, в сравнение с върху всяко друго посолство.

По думите на някогашен чиновник от разузнаването в Централна Европа, изискал да резервира анонимност, това умерено могат да бъдат най-различни системи за прихващането на диалозите от мобилни телефони. Агентът споделя, че постоянно са прелитали над другите посолства, с цел да ревизират какво в действителност се случва по покривите на постройките. Съседни страни споделят, че това са устройства, които могат да прихващат телефонни диалози и да ги записват.

По думите на въпросния сътрудник, с изключение на диалози, множеството устройства ще дават и своите данни. Технологията е налична при руснаците от 10 години и през последните години се е подобрила доста. Според публицистите от Frontstory, въпросното устройство може да подслушва диалози в радиус от 30 километра. Наличието на такива системи и технологии разрешават автоматизиран достъп и до файловите системи на един телефон.

Всяко едно посолство има задачата не просто да следи дейностите на тайните служби и политиците, само че и да обръща внимание на съперниците, които се изправят против кремълските полици. Някои специалисти показват, че момента, в който има събирания и митинги, руснаците могат да събират IMEI номерата на най-близките и дейни телефони.

Унгарското разузнаване е изрично, че тази технология се употребява на оптималната мощ. Посолството на Русия в Унгария стартира да обръща доста внимание на протестиращите, техните електронни устройства, връзка и околните критици на режима им, в това число и украинските групи. В Унгария преди 6 години има митинг с името „ Спрете Москва! “, който събира унгарците пред посолството на Русия. Национални специалисти по сигурност неведнъж припомнят на жителите, че протестиращите ще бъдат следени и записани в описи. Една от най-хубавите рекомендации е, че е по-добре просто да оставите телефона си вкъщи, с цел да не донесете всички ваши персонални данни.

Самото съоръжение се употребява най-вече от сътрудници на ФСБ. Чекистите поддържат предоставената техника и имат специфични задания, сложени от ГРУ и други симпатични организации. Ако радио трафикът към посолството се увеличи, ФСБ се съветват с ГРУ и избират по какъв начин тъкмо да оперират. Някои организации по разузнаване признават, че са принудени да сменят номерата доста по-често, в сравнение с се постанова, тъкмо тъй като някой различен към този момент е прихванал тяхната интервенция.

Логично е, че няма по какъв начин да се пресметна цялостният мащаб на разузнаване и подслушване, провеждан от съветските посолства в Европа. Към този миг е известно, че огромна част от личния състав на всяко едно посолство е сведен до минималния брой, затова не е ясно дали има задоволително фрагменти, които да обработват данните.

По информация на издание Frontstory, 20 от 45-те изгонени дипломати във Варшава, са били механически личен състав, в това число и сътрудници, които организират разследващи интервенции. Белгия гони още 21 чиновници на Руското посолство там, като вярата е, че най-сетне ще се пресечен или най-малко забавят всички подслушвания. Белгия трансформира напълно разпоредбите и получава лист на оператори на въпросната техника, които също получават своя черен щемпел авансово. Александър Тутс от Естония също твърди, че е съумял да прекъсне тази интервенция на Руското посолство още през 2008 година По неговите думи, Русия употребява системите покрай своята граница и няма никакви проблеми да прихваща информацията.

Една забавна вест, която множеството разузнавачи показват като идващото огромно събиране на данни е срещата на НАТО във Вилнюс и ще се организира на 11-12 юли 2023 година Бивш литовски шпионин е безапелационен, че ще има опити за събиране на информация, а посолството на Русия се счита за най-голямото в Балтийските страни. По негово мнение, посолството на Русия в Латвия се счита за подготвителен лагер за задачи в по-големите западни страни.

Странното е, че върху посолството няма толкоз доста антени, само че това не значи, че липсват. Поради обстоятелството, че постройката не е с плосък покрив, самото съоръжение може да се скрие умерено на покрива под скарата. Като допълнение на всички антени, два съветски разследващи кораба оперират в Балтийско море.

Швеция гони единствено 3-ма дипломати. Директорът на САПО – Даниел Стенлинг твърди, че в посолството работят доста хора, представящи се за дипломати, само че в действителност всички са офицери от разузнаването на ФСБ, СВР и ГРУ. Стенлинг отхвърля да споделя мнение по отношение на събирането на данни и прихващането на радио сигнали. Не е ясно какво тъкмо се случва в България, само че дано не забравяме, че посолството на Русия в България е считано за едно от най-богато оборудваните, наблюдавайки сателитни фотоси.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР