От началото на 2018 г. Министерството на образованието и науката

...
От началото на 2018 г. Министерството на образованието и науката
Коментари Харесай

Назначават все повече психолози и педагогически съветници в детските градини и училищата

От началото на 2018 година Министерството на образованието и науката планува да има спомагателни 7 милиона лв. по бюджетите на просветителните институции за обезпечаването на повече психолози и педагогичен съветници в учебните заведения. Това заяви по време на парламентарния надзор министърът на образованието и науката Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9... към профила и добави, че психолозите и педагогическите съветници предпочитано ще бъдат назначени в областите с дефицит на такива експерти.

Училищата ще имат по близо 30 лв. на всеки възпитаник, с които ще могат да провеждат единствено този тип поддръжка - за психолози и педагогичен съветници, изясни министър Вълчев. Той сподели, че настрана от това учебните заведения, общините и районните центрове за приобщаващо образование ще получават и средства за ресурсна поддръжка. Предвидени са също, като част от разходните стандарти, и средства за логопедична поддръжка, заяви министърът.

Има увеличение на броя на назначените психолози и педагогичен съветници в детските градини и учебните заведения, като през последната година в 988 учебни заведения има назначени 1529 психолози и педагогичен съветници. Те при нужда оказват подпомагане на учениците, сподели министър Вълчев. Той съобщи, че откакто бъдат предоставени спомагателните 7 милиона лв. на учебните заведения за психолози и педагогичен съветници, от МОН ще изискват всички учебни заведения с над 400 възпитаници да назначат такива експерти. Но това не значи, че единствено тези учебни заведения ще получат средства за психолози и педагогичен съветници, всички учебни заведения ще получат средства, само че съгласно броя на учениците, изясни просветителният министър.

По думите му с проектобюджета за 2018 година това, което евентуално ще бъде препоръчано на Народното събрание, ще могат да се създадат "поне две крачки " в учебното обучение. Едната е за назначението на педагогическите съветници и психолозите, а другата е за ресурсните учители, които са работеха по плана за приобщаващото обучение, финансиран от Оперативна програма "Наука и обучение за образован напредък ", означи министър Вълчев. Той посочи, че ресурсните учители ще бъдат преназначени "за сметка " на бюджета, като на просветителните институции ще им бъдат предоставени средства за тази цел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР