От Министерството на здравеопазването изпратиха до медиите разяснения във връзка

...
От Министерството на здравеопазването изпратиха до медиите разяснения във връзка
Коментари Харесай

Обясниха за парите на лекарите, работещи на първа линия

От Министерството на здравеопазването изпратиха до медиите уточнения по отношение на постъпващи запитвания от чиновници на ЦСМП, по отношение на разпоредбите за установяване на размер на сумите за спомагателни хонорари на лекарите, работещи на първа линия.

Право на спомагателни хонорари имат медицински и немедицински личен състав, които през месеца са имали директен допир до пациент с потвърден COVID-19, т.е за съответния месец попадат в обсега на осъществяване на активност при неподходящи условия, оповестяват от здравното министерство.

Ако съответно лице - здравно или немедицинско/служител през избран месец не е имал допир до потвърден с COVID-19 пациент, то той не попада за съответния месец в разпределението на средства за в допълнение заплащане, допълват още от Министерство на здравеопазването. Самият размер на спомагателното заплащане е до 1000 лева чисто при цялостен отработен месец, или сума - пропорционална на отработеното от лицето време през месеца – не времето в директен допир до пациент с потвърден COVID-19, а действително отработено за месеца време.

От здравното министерство дават и образец. След приключване на календарен месец е видно кои екипи/лица – медицински или немедицински, са осъществявали действия в директен допир до пациент с COVID-19, това автоматизирано им дава право на в допълнение заплащане за работа при неподходящи условия. Ако приемем условно месец с 20 работни дни по 7-часово дежурство, то при 140 отработени часа – цялостен месец, се дължат на лицето 1000 лева

Ако даден екип/ лице – здравно или немедицинско, директно осъществявало действия с пациент с COVID-19 през месеца, е имал 4 наряди по 7 часа, то за отработените 28 часа ще получи приспадащата се част от 1000 лева, което в тази ситуация е 1/5 или 200 лв., без значение от опцията единствено в едно от четирите си наряди да е имало контакт с пациент с COVID-19.

От Министерството на здравеопазването обръщат внимание, че размерът на възнаграждението не зависи от часовете, през които лицето е осъществявало незабавна помощ на пациент с COVID-19, а от всички отработени часове през месеца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР