От Министерството на външните работи реагираха остро срещу идеите на

...
От Министерството на външните работи реагираха остро срещу идеите на
Коментари Харесай

МВнР с остра реакция на идеите в Скопие за забрана на българските сдружения в РСМ

От Министерството на външните работи реагираха остро против концепциите на партии в Република Северна Македония за закон, който да не разрешава българските сдружения в югозападната ни съседка. От ведомството разясниха, че това безсмислено закъснение на гарантирането на правата българите там не е пътят на Скопие към евроинеграция.

От външното ни министерство следят с неразбиране по какъв начин югозападната ни съседка стартира поредна акция против българските организации, която заплашва съществени права на българите в РСМ, като правото им за сдружаване, събрания и независимост на словото. Зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев подсети на управляващите в Скопие.

" Крайно недопустимо е безпринципното експлоатиране на тематики, свързани с фашизъм, антисемитизъм и тероризъм за ограничение на съществени права. Отхвърляме изрично опитите да се наложи селективни едностранни исторически тълкования за превъзмогването на въпросните исторически несъгласия. Има основана специфична комисия с интернационалните контракти, и нейната активност не може да бъде сменена от каквато и да е новосъздадена конструкция. България не може да поддържа никоя стъпка от евроинтеграцията на Скопие, в случай че правата на българите в Югозападната ни съседка не са обезпечени. Първоначалният разбор сочи, че последните законодателни промени в Скопие са в прорез с това изискване, от което биха спечелили единствено трети, враждебни към Европейски Съюз фактори ", съобщи той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР