От Министерството на външните работи на Донецката народна република (ДНР)

...
От Министерството на външните работи на Донецката народна република (ДНР)
Коментари Харесай

Защо не прибираме бг моряците от Донецк?

От Министерството на външните работи на Донецката национална република (ДНР) обявиха, че не са получили отговор от България на нота за българските моряци .

 

Както заяви ръководителят на ведомството Наталия Никонорова, София знае, че моряците са избавени и могат да бъдат прибрани, съобщи ТАСС.

Министерството на външните работи на Донецката национална република се обърна към българското посолство с нота, че българските моряци от кораба " Царевна " са избавени и могат да бъдат изпратени вкъщи, само че не получи отговор. Това заяви министърът на външните работи на ДНР Наталия Никонорова пред телевизия " Русия-24 ".

" Официално се обърнахме към българското посолство с публично писмо, с нота, и също така се обадихме в българското Министерство на външните работи, с цел да съобщим, че моряците са избавени, евакуирани, че могат да бъдат прибрани. (…)

 

Но в последна сметка не сме получили никакъв отговор, а самите моряци и до момента не са получили никакъв отговор ", сподели тя.

Никонорова назова дейностите на българските управляващи проява на русофобска политика. Тя добави, че се основават фейкове, че сякаш украински бойци не са превземали кораба " Царевна ", както и че ориста на българските моряци в този момент не е известна.

 

Според ръководителя на външното министерство моряците в този момент живеят в хотел в Донецк в удобни условия, обезпечена им е храна, само че не знаят по какъв начин да се приберат.

Украинските бойци от нацбатальона " Азов " държаха кораби, в това число задгранични, в пристанището на Мариупол. На 11 април Народната милиция на ДНР и съветските въоръжени сили изтеглиха 47 членове на екипажа, в това число жители на Русия, Азербайджан, Египет, Сирия и Украйна.

 

След това беше обявено за освобождението на екипажа на завладения от украинските сили за сигурност товарен транспортен съд " Царевна ", измежду които има 14 жители на България и един на Украйна.

На 13 април представителят на съветското министерство на защитата генерал-майор Игор Конашенков съобщи, че комерсиалното пристанище Мариупол е изцяло освободено и всички заложници, държани от " Азов " на кораби в пристанището, са освободени. Официалните български управляващи дават обещание да опишат детайлности за интервенцията по спасяването на моряците след завръщането им в родината, прибавя ТАСС.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР