От Министерството на транспорта и съобщенията /МТС/ са приключили преработката

...
От Министерството на транспорта и съобщенията /МТС/ са приключили преработката
Коментари Харесай

Ревизирани са поръчките за нов железопътен подвижен състав

От Министерството на превоза и известията /МТС/ са завършили преработката на. Готовите документи са били изпратени в Агенцията за публични поръчки /АОП/ и в дирекция „ Национален фонд “ към Министерството на финансите /МФ/ за наложителната процедура по прелиминарен надзор.

От институцията напомнят, че процедурите бяха прекъснати от министър Георги Гвоздейков и неотложно бяха назначени комисии , които да ревизират изискванията по тях. Направените промени ще доведат до спестовност на финансов запас поради премахването на спомагателни действия в поръчките. Разширени са и критериите за допустимост на участниците, с цел да се даде опция за присъединяване на по-широк кръг производители и надлежно по-голяма конкуренция сред тях.

Освен доставката на преносимия състав, изпълнителят има ангажимент да обезпечи и неговата поддръжка за 15-годишен интервал . Премахнато е изискването за създаване на ремонтна база за поддръжка, което не попада в условията на ПВУ и крие висок риск от закъснение на осъществяването на целия план. На участниците се дава опцията да провеждат поддръжката по най-ефективния, пестелив и пазарен метод, който те сами ще дефинират. Въведена е и спомагателна процедура за инспекция на преносимия състав в края на 15-годишната поддръжка, с което производителят ще удостовери, че той е кадърен за следваща употреба.

В новите условия към участниците са заложени условия преносимият състав да е в оперативна подготвеност през 94% или 96% от времето на тримесечие , според от типа и броя на влаковете. Това условие регламентира времето за поддръжка от страна на изпълнителя, което не би трябвало да надвишава плануваните часове. Разписани са също и типовете действия по поддръжка, както и съответни периоди за реакция.

Друга оригиналност е заложената формула за индексация на цената на поддръжката , която досега липсваше в изискванията. Тя се базира на два обществено налични показателя – за цените на железопътния преносим състав и размерът на заплатата в региона на превоза.

Поръчката за 18 маневрени локомотива е разграничена на 2 обособени позиции за 9 локомотива за маневри вътре в депа и за 9 локомотива за маневри в отчасти електрифицирани депа и по коловозите от депата до гарите. За първите 9 локомотива отпада условието за документи за придвижване по националната жп мрежа. Очаква се с тези промени да бъдат спестени почти 25 млн. лв. единствено от тази процедура.

Планираният период за подаване на оферти е 60 дни от оповестяването на публичните поръчки . След приключването му, по предписание на отрасловия министър, е основана организация за оценяване, класиране, избор на реализатори и подписване на контракти до края на тази година. Срокът за направата и доставка на преносимия състав по четирите поръчки е 33 месеца от подписването на договорите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР