От месец и половина трусове на всички институционални нива в

От месец и половина трусове на всички институционални нива в ...

Спортният министър се превърна в аватар на Кралев


От месец и половина трусове на всички институционални нива в България разместват пластовете на статуквото в опит да разбият модела на еднолично управление, налаган методично повече от десетилетие. В държавните дружества и фирми текат стотици проверки и ревизии, в резултат на което почти ежедневно министрите от служебния кабинет изваждат на бял свят скандални факти за добре познати корупционни практики.

Има обаче едно министерство, в което или статуквото е извънредно устойчиво, или неговата дейност през последните години някак е останала извън обръчите на зависимости и постиженията му са изумително впечатляващи. Трудно може да се намери друго обяснение за практическото бездействие и липсата на резултати от работата на служебния министър на младежта и спорта Андрей Кузманов и неговия екип.

 

Напълно непознатият за широката аудитория

 

председател на българската федерация по модерен петобой, който се представи на света с , се появи публично за първи път на 20 май. На пресконференция в Музея на спорта на Националния стадион "Васил Левски" той гръмко обяви, че е наредил проверки във всички структури, на които е принципал, начело с Българския спортен тотализатор (БСТ) и трите дружества, стопанисващи спортни имоти с национална значимост - "Национална спортна база" (НСБ), "Академика 2011" и "Сердика спортни имоти".

"Предприемат се мерки във връзка с проверки на всички звена в министерството - дали е спорт, дали е икономика, дали е НСБ, дали е тотото... Правят се проверки и се пишат доклади. Който е правил грешки, ще бъде подобаващо удостоен", декларира авторитетно министър Кузманов.

Втората му поява пред медиите беше на 16 юни по време на брифинг в Министерския съвет. На него той повтори, че са назначени проверки и резултатите от тях се очакват в бъдеще време. В крайна сметка повече от месец след първоначално заявеното намерение няма данни за нито една приключила ревизия, няма публикуван нито един доклад, няма санкциониран, отстранен (или пък похвален за добре свършена работа) нито един член на ръководствата на БСТ, НСБ, "Академика"...

В опит да разбере поне на какъв етап са наредените около 20 май проверки, "Сега" изпрати до ММС конкретни въпроси по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). След максимално протакане и с един ден по-късно от законоустановения срок, на 22 юни се получиха следните лаконични отговори от комисията по ЗДОИ към спортното министерство:

1. "В момента се извършва проверка на финансовите отчети на БСТ за 2017-2020 г. и за първото тримесечие на 2021 г., а също така анализ на резултатите от доклад на Сметната палата и доклад на АДФИ от 2021 г. След приключването на описаното резултатите ще бъдат оповестени публично."

2. "В момента се извършва проверка на отчетите за приходите и разходите на НСБ, "Академика 2011" и "Сердика спортни имоти" и анализ на финансовото състояние на дружествата. След приключването на проверката резултатите ще бъдат оповестени публично."

С други думи, повече от месец

 

одитът в дебрите на българския спорт е до под кривата круша

 

- на своя предшественик Красен Кралев. През същото време другите министерства успяха да извършат проверки и да изкарат скандални договори и порочни практики в Българската банка за развитие, Държавната консолидационна компания, държавното предприятие "Автомагистрали", установени бяха нередности за милиарди, бяха сменени шефовете на НАП, Търговския регистър...

Единствените сигнали за корупционни схеми в ММС дойдоха отвън - журналистически разследвания на в. "Банкеръ" и на 16-годишния ученик от Русе Кристиян Юлзари показаха как през последните години по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по Закона за хазарта управляваното от Красен Кралев ведомство е раздавало пари на "правилни" НПО и спортни федерации, най-вече тази по смесени бойни изкуства (ММА).

Кузманов просто ги повтори на споменатия брифинг в МС. А това доведе само до мутренско нахлуване в Спортната палата от страна на популярния с подкрепата си към бившето правителство на ГЕРБ президент на федерацията по ММА Станислав Недков-Стъки и свита от най-верните му състезатели бойци. И съответно - снишаване на министър Кузманов и отказ да заеме ясна позиция относно скандалните разкрития.

"Обвиненията срещу г-н Недков? Меко казано, няма такива обвинения. Просто е констатирано, че г-н Недков, както всички останали, е получил пари.Предходният министър е определял правилата, по които са били финансирани федерациите. Г-н Недков се съгласи с мен, че ако има възможност, тези правила трябва да бъдат променени, защото има правила, които не са спазени при някои федерации", уми си ръцете Кузманов с Кралев.

Междувременно

 

новият спортен министър неусетно се превърна в аватар на своя предшественик

 

И много бързо влезе в добре играната от него в продължение на години роля на усмихнатия бащица, който се строява за снимка до всеки успял български спортист, сякаш той лично има някаква заслуга за медалите, спечелени всъщност напук на инфраструктурната мизерия.

Така Андрей Кузманов уплътни 3/4 от своя двумесечен мандат, позирайки до национални състезатели по плуване, художествена гимнастика, самбо, каяк, карате, аеробика, борба за кадети... Също така успя да изпрати няколко поздравителни адреса до федерации и спортисти, дори се появи лично на турнири по гимнастика във Варна, по таекуондо и конен спорт в София и по лека атлетика в Стара Загора. Снима се за спомен също с турския си колега Мехмет Касапоглу при посещение в Истанбул, както и с българския евродепутат Андрей Слабаков, който пък дойде в ММС да рекламира културно-образователен проект на Европейския парламент.

Все още има надежда в оставащите малко повече от две седмици до изборите на 11 юли министърът на младежта и спорта да изпълни поне един от декларираните ангажименти за изсветляване на дейността на ведомството. Въпросът е има ли такава воля и капацитет. Защото време почти не остана...

Източник: segabg.com