От месец и половина трусове на всички институционални нива в

...
От месец и половина трусове на всички институционални нива в
Коментари Харесай

Спортният министър се превърна в аватар на Кралев

От месец и половина земетресения на всички институционални равнища в България разместват пластовете на статуквото в опит да разбият модела на еднолично ръководство, налаган методично повече от десетилетие. В държавните сдружения и компании текат стотици инспекции и проверки, вследствие на което съвсем всекидневно министрите от служебния кабинет изваждат на бял свят скандални обстоятелства за добре познати корупционни практики.

Има обаче едно министерство, в което или статуквото е изключително стабилно, или неговата активност през последните години някак е останала отвън обръчите на зависимости и достиженията му са удивително впечатляващи. Трудно може да се откри друго пояснение за практическото безучастие и неналичието на резултати от работата на служебния министър на младежта и спорта Андрей Кузманов и неговия екип.

 

Напълно непознатият за необятната публика

 

ръководител на българската федерация по съвременен петобой, който се показа на света с , се появи обществено за първи път на 20 май. На конференция в Музея на спорта на Националния стадион " Васил Левски " той гръмко разгласи, че е наредил инспекции във всички структури, на които е принципал, отпред с Българския състезателен тотализатор (БСТ) и трите сдружения, стопанисващи спортни парцели с национална значителност - " Национална спортна база " (НСБ), " Академика 2011 " и " Сердика спортни парцели ".

" Предприемат се ограничения по отношение на инспекции на всички звена в министерството - дали е спорт, дали е стопанска система, дали е НСБ, дали е тотото... Правят се инспекции и се пишат отчети. Който е правил неточности, ще бъде уместно почетен ", заявява авторитетно министър Кузманов.

Втората му поява пред медиите беше на 16 юни по време на брифинг в Министерския съвет. На него той повтори, че са назначени инспекции и резултатите от тях се чакат в бъдеще време. В последна сметка повече от месец след в началото декларираното желание няма данни за нито една завършила проверка, няма оповестен нито един отчет, няма глобен, отхвърлен (или пък окуражителен за добре свършена работа) нито един член на управленията на БСТ, НСБ, " Академика "...

В опит да разбере най-малко на какъв стадий са подредените към 20 май инспекции, " Сега " изпрати до ММС съответни въпроси по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ). След оптимално отсрочване и с един ден по-късно от законоустановения период, на 22 юни се получиха следните сбити отговори от комисията по ЗДОИ към спортното министерство:

1. " В момента се прави инспекция на финансовите доклади на БСТ за 2017-2020 година и за първото тримесечие на 2021 година, а също по този начин разбор на резултатите от отчет на Сметната палата и отчет на АДФИ от 2021 година След приключването на описаното резултатите ще бъдат оповестени обществено. "

2. " В момента се прави инспекция на докладите за приходите и разноските на НСБ, " Академика 2011 " и " Сердика спортни парцели " и разбор на финансовото положение на сдруженията. След приключването на инспекцията резултатите ще бъдат оповестени обществено. "

С други думи, повече от месец

 

одитът в дебрите на българския спорт е до под кривата круша

 

- на своя предходник Красен Кралев. През същото време другите министерства съумяха да извършат инспекции и да изкарат скандални контракти и порочни практики в Българската банка за развиване, Държавната консолидационна компания, държавното дружество " Автомагистрали ", открити бяха нередности за милиарди, бяха заменени шефовете на Национална агенция за приходите, Търговския указател...

Единствените сигнали за корупционни схеми в ММС пристигнаха извън - журналистически следствия на в. " Банкеръ " и на 16-годишния възпитаник от Русе Кристиян Юлзари демонстрираха по какъв начин през последните години по Националната стратегия за осъществяване на юношески действия по Закона за хазарта ръководеното от Красен Кралев ведомство е раздавало пари на " верни " Неправителствени организации и спортни федерации, най-много тази по смесени бойни изкуства (ММА).

Кузманов просто ги повтори на упоменатия брифинг в Министерски съвет. А това докара единствено до мутренско навлизане в Спортната палата от страна на известния с поддръжката си към бившето държавно управление на ГЕРБ президент на федерацията по ММА Станислав Недков-Стъки и свита от най-верните му състезатели бойци. И надлежно - снишаване на министър Кузманов и отвод да заеме ясна позиция по отношение на скандалните разкрития.

" Обвиненията против господин Недков? Меко казано, няма такива обвинявания. Просто е установено, че господин Недков, както всички останали, е получил пари. Предходният министър е определял разпоредбите, по които са били финансирани федерациите. Г-н Недков се съгласи с мен, че в случай че има опция, тези правила би трябвало да бъдат изменени, тъй като има правила, които не са спазени при някои федерации ", уми си ръцете Кузманов с Кралев.

Междувременно

 

новият състезателен министър незабелязано се трансформира в аватар на своя предходник

 

И доста бързо влезе в добре играната от него в продължение на години роля на усмихнатия бащица, който се строява за фотография до всеки съумял български състезател, като че ли той персонално има някаква заслуга за медалите, извоювани в действителност на инат на инфраструктурната бедност.

Така Андрей Кузманов уплътни 3/4 от своя двумесечен мандат, позирайки до национални състезатели по плуване, художествена гимнастика, самбо, каяк, карате, аеробика, битка за кадети... Също по този начин съумя да изпрати няколко приветствени адреса до федерации и спортисти, даже се появи персонално на шампионати по гимнастика във Варна, по таекуондо и конен спорт в София и по лека атлетика в Стара Загора. Снима се за спомен също с турския си сътрудник Мехмет Касапоглу при посещаване в Истанбул, както и с българския евродепутат Андрей Слабаков, който пък пристигна в ММС да популяризира културно-образователен план на Европейския парламент.

Все още има вяра в оставащите малко повече от две седмици до изборите на 11 юли министърът на младежта и спорта да извърши най-малко един от заявените задължения за изсветляване на активността на ведомството. Въпросът е има ли такава воля и потенциал. Защото време съвсем не остана...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР