От март догодина започва плавно поскъпване на цените на цигарите

...
От март догодина започва плавно поскъпване на цените на цигарите
Коментари Харесай

Цигарите поскъпват. Ето от кога

От март следващата година стартира гладко повишаване на цените на цигарите и останалите тютюневи произведения, съобщи Българска национална телевизия. Това демонстрират плановете на Министерството на финансите, които оферират нарастване на акцизите.

Най-голямо ще е нарастването при нагреваемите тютюневи произведения - с 21%, а минимум при класическите цигари - 5 на 100.
-->
Министерството на финансите показа акцизен календар до 2026 година, който планува нагреваемите тютюневи произведения да нарастнат за четири години със 72%, цигарите с съвсем 20 на 100, а останалите тютюневи артикули - с 46%.

" Цигарите са с минимум препоръчано нарастване, тъй като при тях е максимален рискът от контрабанда, за разлика примерно от нагреваемите произведения или тютюна за пушене. Всички тютюневи компании имат от всички ценови съсловия цигари ", сподели Людмила Петкова, длъжностен зам.-министър на финансите.

Заради смяна в метода на облагане се чака повишаването да бъде по-голямо при по-евтините цигари и по-малко при по-луксозните марки.

" Очевидно в този момент се вършат отстъпки за премиум класа цигари, което е в ущърб освен за хората, само че и за бюджета. В чия изгода се прави това и кой е взел това решение за подкрепяне на по-скъпите цигари ", сподели Мирослав Каракашев от КРИБ.

От министерството на финансите чакат 661 млн. лв. в допълнение доход от този тип акцизи. Председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов напомни обаче, че има рекомендация на Световната здравна организация да се усилват акцизите, с цел да намалее тютюнопушенето.От Движение за права и свободи възнамеряват да предложат сред двете четения още по-високо нарастване на акцизите, написа Факти.бг.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР