От Леонид Селиктар Изцяло новото EX30 на Volvo ще извиси

...
От Леонид Селиктар Изцяло новото EX30 на Volvo ще извиси
Коментари Харесай

Електрическото EX30: Бъдещият бестселър на Volvo

От Леонид Селиктар

Изцяло новото EX30 на Volvo ще извиси марката до напълно нови небеса. В това няма никакви подозрения и то освен заради обещанието на компанията да направи новото си пазарно предложение налично на толкоз огромна потребителска група, каквато компанията в никакъв случай не е имала досега.

Пред бъдещето на EX30, от позиция на Volvo, има единствено един проблем- ще успее ли марката да сглобява задоволително бройки от най-малката си, само че и най-бързо ускоряваща кола в цялата си история. По този проблем обаче от Volvo към този момент имат изясненост и решение- от компанията оповестиха, че към главните си индустриални мощности в Китай, ще стартира да прави електрическия автомобил и на територията на Европа- в завода си в Гент, Белгия, от 2025 година.

" Нашата упоритост е да продаваме EX30 по целия свят на атрактивна цена, подпомагайки прекосяването към ръководство на електромобил Volvo за повече хора, като в това време да допринесем за маржовете на компанията ", анонсира Джим Роуън, изпълнителен шеф на марката, по време на оповестяването на бъдещото европейско произвеждане. " Добавянето на производството в Гент е разумна крачка, защото имаме за цел да се възползваме от мощното търсене на нашия трогателен дребен електрически SUV по целия свят ".

100% електрическото Volvo EX30 е оня модел, който всяка първокласна марка би желала да има. Компактен, моден, ефикасен и не на последно място, мощен и с налична цена. Това е колата, която ще форсира неимоверно електрическата " траектория " на развиване на портфолиото на компанията, и която както към този момент сме споменавали, по-всяка възможност ще направи това, което XC40 съвсем успя- Да се трансформира в най-продаваната кола на компанията.



Всеки един от представителите на Volvo EX30, което в най-ефективната си трансформация дава обещание свободен пробег от до 475 километра в смесен режим на ръководство, е включена интегрирана бордова система Гугъл с вградени Гугъл Maps и Гугъл Assistant, безжична синхронизация и на iPhone посредством Apple CarPlay, както и голям брой системи за повишение на сигурността и комфорта, включително Driver Alert System, Blind Spot Information System (BLIS), Door Opening Alert и Front & Rear Collision Mitigation. Нивото на съоръжение Ultra получава аудиосистема Harman Kardon Premium Sound, Pilot Assist с Lane Change Assistance, 360 Camera с 3D View, Park Pilot Assist и други.

Последната от системите е най-ново потомство, което значи че прави разбор на протичащото се към транспортното средство, избира подобаваща паркинг позиция и след избор от страна на лидера на съответна такава, автоматизирано прави маневрата.

Интересни, комфортни и потребни акценти, които си коства да бъдат упоменати като съоръжение на EX30 са цифровият ключ и функционалността за възобновяване на бордовата система и функционалностите и по въздуха (OTA). Последното подсигурява, че EX30 ще става все по-добро във времето, даже един път към този момент напуснало поточната линия.

С главните си габарити дължина 4 233 мм, широчина 1836 мм и височина 1555 мм, и междуосие от 2 032 мм, EX30 може и да е най-малкото Volvo в цялата история на марката, само че за сметка на това е нейната най-бързо ускоряващата кола. Тук става въпрос за осъществяването Twin Motor Performance на модела, което, както подсказва името му, идва с два електромотора за обща мощ от съвсем 430 конски сили и оптимален въртящ миг от 543 Нм, и опция за ускоряване от 0 до 100 км/ч за едвам 3.6 секунди.

На фона на тези респектиращи мощностни и динамични индикатори, EX30 Twin Motor Performance дава обещание и забележителен свободен пробег, като той варира от до 450 километра в смесен режим на ръководство, и до 590 километра при приложимост в градска среда.

Ако пък целта е допустимо най-голямата самостоятелност, то от Volvo оферират едномоторната (272 конски сили) Extended Range версия на EX30, която дава обещание свободен пробег от съвсем 500 километра (475) съгласно WLTP стандарта на замерване и до 660 километра в града.

В взаимозависимост от желанията на клиента и експлоатационните условия, потребителите имат опция да избират сред два, според от потенциала си, батерийни модула. По-скромният от тях е 51 kWh, а другата опция е 69 kWh.

Реално видяно, EX30, което доближи и до финалната фаза на състезанието Европейски автомобил на годината 2024, се предлага в три съществени модификации- с един мотор (Single Motor) с 272 конски сили и батерия 51 kWh, с един мотор (272 к.с.) и огромната батерия (Single Motor Extended Range) и топ-предложението Twin Motor Performance с неговите 428 конски сили и опция за ускоряване от 0 до 100 км/ч за 3.6 секунди.

По отношение на зареждането, бъдещите притежатели на EX30 могат да разчитат на бързо зареждане с потенциал от до 153 kW при двумоторната му версия и до 134 при едномоторната. При съществуване на съответна инфраструктура, акумулаторният модул на колата може да бъде презареден от 10% до 80% за малко над 25 минути, като процесът по зареждането може да бъде наблюдаван и ръководен по параметри като оптимален заряд, ампераж, начало и край, от приложение за мобилен телефон.

Интериорът на EX30 е изпълнен в минималистичен жанр, само че той е надграден със свежи цветови и стилистични комбинации, разчупени форми, и с акцент върху интегрираният по цялата дължина на предното табло саундбар за чудесно аудиоизживяване. По отношение на дребните предмети и товари, чашите и мобилните телефони има изненада под формата на ситуирана в междинната част на предното табло подпора, която заменя класическата жабка, и забавен " криещ се " модулен подлакътник с чашкодържачи. На комфортни решения за депозиране на дребни предмети могат да разчитат и пасажерите на задните седалки.

Друга забавна линия на вътрешността на EX30 е тази, че тук има един единствен главен 12.3-инчов екран, който подава цялата нужна информация и е изпълнен с подсъзнателен и бърз за разбиране интерфейс. Той е и главният, посредством който се реализират по-голямата част от настройките и функционалностите на бордовата система, както и на главните подсистеми на електрическия автомобил. Инсталацията също по този начин разполага със специфичен " calm " режим, при избор на който на екрана се подава единствено най-важната информация.

EX30 е освен най-малкото и най-бързо ускоряващо Volvo в историята на марката, само че е замислено изначално и като колата на компанията, която да има най-нисък въглероден отпечатък. За постигането на това, от компанията залагат както на високотехнологично индустриално оборудване в Китай и виновни по отношение на природата снабдители, по този начин и на използването на рециклирани и рециклируеми материали, включително вълна и лен.

Макар и стилен като външни габарити, EX30 предлага задоволителен интериорен шир за млади фамилии с дете, като те могат да разчитат на товарен размер от 318 литра, а при нужда електрическият автомобил дава обещание и опция за изтегляне на ремарке или каравана с тегло сред 1000 и 1600 кг според от версията си на батерия и задвижване.

Ако би трябвало да опишем новото Volvo EX30, то то може да бъде онагледено с тези общоизвестни дъвки " Шок ", само че по класическа формула на шведски сладкари и с обърната консистенция- извън прелестно, само че " захапеш " ли го, идва шоковото ускоряване.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР