От компютърните сървъри на полицията в Синдзян са откраднати хиляди

...
От компютърните сървъри на полицията в Синдзян са откраднати хиляди
Коментари Харесай

Как Китай вкарва уйгурите в правия път чрез лагери за превъзпитание -

От компютърните сървъри на полицията в Синдзян са откраднати хиляди фотоси, направени в свръхсекретната система за всеобщо задържане в Китай. Досиетата, с които разполага Би Би Си, съдържат и доказателства за политика, при която опитите за бягство се санкционират със гибел посредством разстрел.

Досиетата на полицията в Синдзян са предадени на Би Би Си по-рано тази година. Работено е месеци наред, с цел да се откри тяхната достоверност. Изтичането на информация дава нова значима информация за интернирането на уйгури и други тюркски малцинства в района.

Публикуването на досиетата съответствува с идването в Китай на висшия комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Мишел Бачелет за обиколка в Синдзян. Критиците на китайското държавно управление се притесняват, че програмата на визитата ѝ ще бъде строго следена от управляващите.

Полицейските досиета разкриват в невиждани детайлности потреблението от Пекин на " лагери за превъзпитание " и елементарни затвори като две обособени, само че свързани системи за всеобщо задържане на уйгури. Те пораждат съществени подозрения за достоверността на това, което китайските управляващи разгласяват за тях.

Твърденията на държавното управление, че лагерите за превъзпитание, построени в Синдзян от 2017 година насам, не са нищо повече от " учебни заведения ", са в очевидно несъгласие с вътрешните инструкции на полицията, описите на пазачите и непубликуваните до момента фотоси на пандизчии.

Широко публикуваното потребление на обвинявания в тероризъм, поради които хиляди хора са хвърлени в пандиза, се показва като предлог за интерниране, а полицейските регистри разкриват доста случайни и прекомерно строги присъди.

Документите са едно от най-убедителните доказателства досега за политика, ориентирана против съвсем всяка демонстрация на уйгурска еднаквост, просвета или религия, както и за това, че веригата на взимане на решения по тези въпроси стига до китайския водач Си Дзинпин.

Хакнатите файлове съдържат повече от 5000 фотоси на уйгури, направени от полицейски чиновници сред януари и юли 2018 година

Други данни сочат, че най-малко 2884 от тях са били арестувани.

Що се отнася до лицата, включени в описите на " лагерите за превъзпитание ", има индикации, че те не са там по лична воля - макар изказванията на китайските управляващи.



50-годишната Хавагул Тевеккул е арестуван за превъзпитание през октомври 2017 година без посочена причина.

На някои фотоси, направени в лагерите за превъзпитание, се виждат надзиратели с палки в ръце.

Въпреки това високопоставени китайски чиновници неуморно отхвърлят съмненията за наложително затваряне в лагерите.

" Центровете за обучение и образование в Синдзян са учебни заведения, които оказват помощ на хората да се освободят от екстремизма ", съобщи китайският външен министър Ван И през 2019 година



Илхам Исмаил, 30 година, арестуван за превъзпитание, февруари 2018 година Без посочена причина.

Много от тях са арестувани единствено поради нормалните външни белези на ислямската си религия или за това, че са посетили страни, в които болшинството от популацията е мюсюлманско.



Таджигул Тахир, 60 година, арестувана за превъзпитание, октомври 2017 година Обвинена в " нелегално проповядване ".

На фотографията на Таджигул Тахир на назад във времето се виждат хора с палки. Това е добър образец за необятното потребление от страна на управляващите на по този начин наречената " виновност посредством асоцииране ".

В документите синът ѝ е разказан като човек със " мощни религиозни възгледи ", тъй като не пие и не пуши. В резултат на това той влиза в пандиза за 10 година по обвинявания в тероризъм.

Но Таджигюл попада в листата на " роднините на арестуваните " - измежду хилядите, които са попаднали под съмнение поради " закононарушенията " на техните фамилии.



Този колаж е формиран от 2884 фотоси на арестувани лица.

Снимките са неповторим роман за това по какъв начин цели сегменти от уйгурското общество се оказват един по един в лагери и затвори.



Най-младата от арестуваните, Рахила Омер, е единствено на 15 години по време на ареста си.



Най-възрастната, Анихан Хамит, е на 73 година по време на ареста си.

Полицейските досиета на Синдзян (името се употребява от консорциум от интернационалните публицисти, част от който е и Би Би Си) съдържат десетки хиляди фотоси и документи.

Те включват секретни изказвания на висши чиновници, вътрешни полицейски инструкции и информация за личния състав, детайлности за интернирането на повече от 20 000 уйгури и фотоси от секретни обекти.



Рядък кадър от центъра за задържане. Очевидно по този начин се " превъзпитават " уйгурите.

Източникът, който е предал файловете на публицистите, твърди, че е проникнал в тях и ги е изтеглил от няколко сървъра на полицията в Синдзян, след което ги е предал на доктор Адриан Зенц, откривател от американската Фондация за възпоменание на жертвите на комунизма. Зенц към този момент е бил глобен от китайските управляващи поради следствията си на протичащото се в Синдзян.

Д-р Зенц показа файловете с Би Би Си. Въпреки че успяхме да се свържем непосредствено с източника на приключването на информация, той пожела да остане неназован.

Датираните документи завършват в края на 2018 година - може би поради инструкция, издадена при започване на 2019 година, с която се стягат стандартите за криптиране. Това може да е направило по-новите файлове недостъпни за хакерски офанзиви.

Зенц написа публикация за полицейските досиета в Синдзян за списанието на Европейската асоциация за китайски проучвания и разгласява цялостен набор от фотоси на арестуваните и някои други доказателства онлайн.

" Материалът е нередактиран, недопечен, разнороден. Имаме всичко ", споделя той пред Би Би Си. - Има поверителни документи, има стенограми на речи, в които водачите приказват свободно за това, което в действителност мислят. Има електронни таблици и изображения. Това е изцяло невиждано и раздира цялата обвивка на китайската агитация. "

Полицейските досиета на Синдзян съдържат още един набор от документи, които даже по-добре от фотосите на арестуваните разкриват затворническия темперамент на лагерите за превъзпитание, за които Пекин твърди, че са " институции за непринудено образование ".

Във вътрешните полицейски протоколи се разказва непрекъснатото наличие на въоръжена защита във всички зони на лагерите, разполагането на картечници и снайперистки гнезда в охранителните кули, както и съществуването на политика на " пукотевица до гибел " против тези, които се пробват да избягат.

Превръзките на очите, белезниците и оковите са наложителни за всеки " възпитаник ", който се придвижва сред институциите или даже до болница.



В продължение на десетилетия сепаратистките настроения в Синдзян се ускоряват, което води до спорадично принуждение. Държавата последователно ускорява контрола си върху провинцията.

Но през 2013 година и 2014 година две смъртоносни набези против пешеходци и пасажери в Пекин и южния китайски град Кунмин, за които държавното управление упрекна уйгурските сепаратисти и радикалните ислямисти, провокираха трагична смяна в политиката.

Държавата стартира да преглежда самата уйгурска просвета като проблем и в границите на няколко години сателитни фотоси демонстрират стотици великански " лагери за превъзпитание ", в които уйгурите са изпращани без съд и присъда.

Като различен способ за надзор системата на пандизите в Синдзян също е доста разширена, изключително в изискванията на възходяща интернационална рецензия за неналичието на естествен правосъден развой в лагерите.

Този двоен стандарт се вижда най-ясно в набор от 452 електронни таблици, съдържащи имената, адресите и идентификационните номера на повече от четвърт милион уйгури, както и подробна информация за това кой, защо и в каква институция е бил арестуван.

Документите рисуват картина на безмилостно интерниране както в лагери, по този начин и в затвори, като документират пристрастността на китайските чиновници, изпратени надълбоко в района, да задържат случайно хиляди хора. В това им оказват помощ комплицирана система за наблюдаване и големи количества данни, събрани за хората.

Има безчет образци за хора, които са осъдени със задна дата за " закононарушения ", осъществени преди години или даже десетилетия: един мъж е наказан на 10 години затвор през 2017 година за това, че през 2010 година е " изучавал ислямски текстове с баба си " в продължение на няколко дни.

Стотици хора са били вкарани в пандиза за потребление на мобилни телефони - най-много за слушане на " противозаконни религиозни лекции " или за инсталиране на приложения, които криптират данни.

Други са осъдени с до 10 години затвор за това, че не употребяват задоволително устройствата си, като са регистрирани над 100 случая, в които нулевият баланс на телефона се пояснява като средство за отбягване на непрекъснато цифрово наблюдаване.

Графиките демонстрират по какъв начин животът на уйгурите се пресява в търсене на най-малкия предлог, който по-късно се трансформира в необятен лист от обвинявания - " счепкване " или " нарушение на публичния ред " - и се санкционира като сериозен терористичен акт: 7, 10, 25 години затвор.

Ако в тези описи има същински терористи, те не могат да бъдат открити в морето от хора, арестувани не поради дейностите им, а поради това, което са.

В обобщението на биографията на Турсун Кадир се показват някои проповеди и изследвания на ислямски текстове от 80-те години на предишния век, а в по-късните години - закононарушението " развъждане на брада под въздействието на набожен екстремизъм ".



Турсун Кадир е в пандиза за " стартиране на брада под въздействие на набожен екстремизъм.

За това 58-годишният мъж е наказан на 16 години и 11 месеца затвор. Документите включват негови фотоси преди и откакто китайската страна афишира изразяването на уйгурската му еднаквост за нелегално.

Дори за тези, които не са в лагер или затвор, полицейските досиета в Синдзян разкриват изтощителните последствия от големия брой инспекции и непрекъснатото наблюдаване.

Снимките демонстрират, че уйгурите, които към момента живеят в домовете си, попадат в огромен брой фотоси. Данните от времето на снимането на кино лентата демонстрират, че цели общности, в това число възрастни хора и фамилии с дребни деца, са били викани в полицейските сектори когато и да е на денонощието, в това число и през нощта.

Системата за именуване на файловете е сходна на тази, употребена за фотоси, направени в лагери и затвори. Възможно е това да се прави, с цел да се добави голямата база данни за различаване на лица, която Китай построява от дълго време.

Изтеклите документи демонстрират заплахите, които дебнат тези хора.

През 2018 година служители на реда снимат двойката Турсун Меметимин и Ашигюл Тургун. Пет месеца по-късно те са изпратени в център за задържане по обвиняване в " слушане на запис на противозаконна лекция " от непознат мобилен телефон шест години по-рано.



Съпрузите Турсун Меметимин и Ашигюл Тургун са арестувани през 2018 година



По това време децата им Рузигул Тургун и Айшам Тургун са на 10 и 6 години.

В хакнатите файлове са открити и фотоси на две от трите им дъщери: Рузигул Тургун, която е на 10 години, когато родителите ѝ изчезват, и шестгодишната Айшам Тургун.

Документите не съдържат доста детайлности за ориста на децата, чиито родители са попаднали в ареста.

Вероятно доста от тях са били настанени на дълготрайни грижи в системата от държавни училища-интернати, построени в Синдзян по едно и също време с лагерите.

На доста от фотосите децата са с обръснати глави. Както споделят уйгурите, живеещи отвън Китай, късо подстриганите коси могат да се преглеждат като знак, че доста деца към този момент са принудени да посещават такива учебни заведения, най-малко през делничните дни, даже в случай че към момента са под грижите на единия или двамата си родители.

Снимките са доказателство за обръщането на Пекин против уйгурските фамилии като вместилище на еднаквост и просвета. Китайските управляващи намерено декларират, че задачата на тази политика е " да се унищожат корените им, да се унищожат родът, връзките и произходът им ".

Досиетата на полицията в Синдзян освен разкриват детайлности за китайската система за отнемане от независимост, само че и дават нова визия за нейния обсег.

Повечето от таблиците се отнасят до регион в южната част на Синдзян, наименуван Конашехер на уйгурски или Шуфу на китайски.



Анализът на данните, изработен от доктор Зенц, демонстрира, че единствено в тази област през 2017 година и 2018 година в лагери или затвори са се намирали общо 22 762 души - повече от 12% от възрастното население.

Отнесено към Синдзян като цяло, това значи, че повече от 1,2 милион пълнолетни уйгури и други тюркски малцинства са арестувани. Това е в границите на оценките на специалистите по Синдзян, които формален Пекин постоянно е отхвърлял.

Работейки с консорциум от 14 медийни организации от 11 страни, Би Би Си съумява да откри достоверността на значими детайли от полицейските досиета на Синдзян.

Уйгурите, живеещи в Европа и Съединени американски щати, бяха помолени да оповестят имената и идентификационните номера на изчезналите си родственици в Синдзян. В данните от електронните таблици бяха открити няколко съвпадения, което безапелационно потвърждава, че те съдържат данни за действителни хора.

Би Би Си помоли професор Хани Фарид, специалист по съдебномедицински разбор на изображения в Калифорнийския университет в Бъркли, да прегледа някои от фотосите на арестуваните уйгури.

Той не открива доказателства, че изображенията са изфабрикувани - нито нормалните признаци, които се срещат при компютърно синтезираните " дълбоки имитации ", нито други признаци на цифрова операция.



Някои изображения наподобяват необичайно по ръбовете.

Странният резултат, който се следи в краищата на някои изображения (сякаш са били копирани и по-късно леко завъртени), също намира пояснение, като в това време придава достоверност на теорията, че те са резултат от голяма мрежа за наблюдаване в Синдзян.

Професор Фарид счита, че грешките евентуално са резултат от необятно потребления развой на стандартизиране въз основата данни за лицево различаване, при който фотосите автоматизирано се завъртат, с цел да се подредят очите хоризонтално.

" Това, несъмнено, е изцяло безобидна операция ", заключава той в писмен отчет за Би Би Си.

Автентичността на фотосите може да бъде доказана посредством установяване на времето им съгласно метаданните на файла и по-късно посредством следене на общите елементи, които се виждат на назад във времето. Те демонстрират, че фотосите са направени в действително време и на действителни места.

" Въпросите, свързани със Синдзян, са главно с битката с тероризма, радикализацията и сепаратизма, а не с правата на индивида или религията ", се споделя в изказването. Той обаче акцентира, че китайските управляващи са подхванали " доста мощни, надеждни и ефикасни ограничения за дерадикализация ".

" Сега в района има обществена непоклатимост, естетика и икономическо развиване ", се споделя още в отговора. Тези достижения на Пекин в района са " най-мощният отговор на всички типове неистини и дезинформация за Синдзян ".

Нито един от съответните документи от полицейските досиета на Синдзян обаче не оправдава този коментар.

Полицейските досиета съдържат още един набор от фотоси, които демонстрират високото равнище на физически надзор над уйгурите в опит за насилствена смяна на тяхната еднаквост.

На тях са изобразени дейности, напомнящи на извършения за задържане на пандизчии, като се употребяват способи, сходни на описаните в полицейските документи за лагери, само че този път в център за задържане.



Затворник кляка с наведена глава, заобиколен от служители на реда с палки.

Има и фотоси на сесии за идеологическа обработка, което още веднъж демонстрира припокриването сред лагерите за задържане и пандизите.

Съдейки по надписите върху униформите на пандизчиите, те са били арестувани в центъра Tekes в Северен Синдзян.



Очевидно е, че арестуваните минават през сеанси на идеологическа индоктринация.

Сателитните фотоси на този прочут център за задържане в Текеш изцяло съответстват с някои от фотосите от изтеклото досие, което демонстрира тяхната достоверност и придава спомагателна меродавност на набора от данни като цяло.



Хакнатите файлове съдържат речи на висши партийни чиновници, които дават визия за метода на мислене, изравен зад тази политика, както и някои от най-ясните доказателства за това кой в последна сметка носи отговорност за нейното използване.

В засекретена тирада, произнесена от китайския министър на публичната сигурност Джао Кежи по време на посещаване в Синдзян през юни 2018 година, той допуска, че минимум два милиона души единствено в южната част на Синдзян са инфектирани с " екстремистки мисли ".

В речта си, изпълнена с препратки към китайския президент Си Дзинпин, китайският водач е окуражителен за " значимите му инструкции " за създаване на нови уреди и увеличение на финансирането на пандизите. Необходими са нови затвори, с цел да се оправим с притока на пандизчии - същите тези два милиона души.

Ако всеобщото задържане на уйгури и други тюркски малцинства в действителност е по заповед на китайския водач, полицейските досиета в Синдзян подсказват какъв график има поради.

Документите включват друга загадка тирада, произнесена през 2017 година от Чен Куанго, досегашен секретар на Комунистическата партия на Синдзян.

" За някои даже пет години превъзпитание може да не са задоволителни ", споделя той на аудиторията си от висши военни и полицейски чиновници. Това наподобява като самопризнание, че репресиите няма да спрат, до момента в който всеки уйгур се усеща правилен на своите корени, които са толкоз правилни на комунистическата партия.

" След като бъдат освободени, проблемите ще се появят още веднъж - такава е действителността в Синдзян ", споделя той.

Материалът е квалифициран, написан и редактиран в Брюксел, Лондон, Ню Йорк и Швеция от чиновници на Би Би Си от Европа, Англия и Съединени американски щати.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР