От известно време данните от Европейския съюз за ползите от

...
От известно време данните от Европейския съюз за ползите от
Коментари Харесай

Биомасата–вредна или потребна суровина за производство на енергия?

От известно време данните от Европейския съюз за изгодите от потреблението на плява и други типове биомаса при производството на сила са противоположни на информацията, която зелените организации в България се пробват да прокарат. В Европейския съюз има доста образци на топлофикации, които сменят въглищата с биомаса и резултатите са сензитивно намаление на нездравословните излъчвания. От друга страна, зелените в България са на мнение, че горенето на биомаса е нездравословно за околната среда.

            В Европейския съюз производството на пелети от дървесина или плява се субсидира от страната и използването им се приема за възобновима сила. Пример идва от Северната ни съседка, където земеделската кооперация Бируинца Олтений е получила достъп до европейски фондове, с цел да утилизира и продава отстатъците от зърнени и маслодайни култури в нивите си след всяка беритба, трансформирайки ги в пелети и брикети. Членовете на кооперацията са наясно, че казусът с източниците на отопление нараства и показват, че общата европейска наклонност изисква да се отстраняват въглищата, както при битовото отопление, по този начин и от топлофикациите.

            „ От един звук плява получавате 1 звук пелети или брикети, която коства на половина, колкото пелетите от дървесина. Самото произвеждане е екологично, не се употребяват химикали. Вредни излъчвания няма. Остатъчната пепел може да се употребява като тор, тъй като съдържа силиций. “ споделят от кооперацията Бируинца Олтений в Румъния.

            През 2016 година Белгия разгласи, че изцяло прекратява потреблението на въглища, а през предходната година и Австрия и Швеция.

            Наскоро Португалия разгласи, че приключва упторебата на въглища  и влага в сила от възобновими източници. Последните дни и Пегу една от огромните централи, употребяващи въглища, разгласи, че стопира да създава електрическа сила от въглища. Предложенията за бъдещето на централата в Пегу включват също прекосяване към биомаса.

            Преди към 30 години е почнало потреблението на биомаса в Европейски Съюз като възобновим източник на сила. За 10 години делът и е бил 63% от мощностите на възобновими източници на сила. В развитите страни стотици предприятия създават сила от биомаса. Финландия, Швеция и Австрия са най-опитни в производството на сила от биомаса.

            Още в края на 80-те във Финландия е построена и внедрена когенерация с мощ 295 мв/ч, захранвана от биомаса. За съпоставяне един казан в Топлоелектрическа централа Бобов Дол може да създаде не повече от 200 мв/ч.

            Знанията демонстрират, че внедряването на биомаса би се отразило удобно на екологията на нашите топлофикации. Много от нашите централи, употребяващи въглища, желаят да ги заместят с биомаса. Според изявления в медиите българските топлофикации се насочват основно към потребление на плява и пелети от слънчогледови люспи, които са възобновими източници, желани от зелените.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР