От Инициатива Правосъдие за всеки“ - гражданското сдружение, което беше

...
От Инициатива Правосъдие за всеки“ - гражданското сдружение, което беше
Коментари Харесай

„Правосъдие за всеки“ скъса споразумението си с ПП-ДБ и остро критикува конституционните им предложения

От „ Инициатива Правосъдие за всеки “ - гражданското съдружие, което беше главен сътрудник на ПП-ДБ в региона на правосъдната промяна, оповестиха на конференция през днешния ден, че приключват съглашението си с десницата.

Причината е в плана за промени в Конституцията, който ПП-ДБ внесе в Народното събрание, дружно с ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Според представителите на сдружението в плана липсват значимите хрумвания, за които са се разбрали с десните за промени в правораздаването. А точно поради обещанието на ПП-ДБ да съблюдава избрани задължения в конституционната промяна, гражданската самодейност даде обществено поддръжката си на дясното обединяване на последните предварителни избори. От „ Правосъдие за всеки “ показаха, че към този момент няма да работят с нито една политическа мощ, и обявиха подготвеност за митинги, в случай че се стигне до реплика на промяна.

Позицията на сдружението, което беше директно ангажирано с изработването на десните оферти за Конституцията, демонстрира, че отстъплението на ПП-ДБ пред ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи е даже по-голямо, отколкото първоначално изглеждаше.

Мандатите на " тримата огромни " - по-дълги и отпреди

Притесненията на сдружението засягат на първо място текстовете в плана, свързани с " тримата огромни " - двамата шефове на висшите съдилища и основният прокурор. Те показаха, че съгласно разбирателството им с десните мандатите на тройката е трябвало да бъдат понижени от 7 на 5 години. Така е записано в плана - само че с добавката, че тримата имат право на още един мандат. На процедура по този начин излиза, че е допустимо един човек да изкара на подобен пост два мандата или общо 10 години, което е повече, в сравнение с Конституцията разрешава даже в този момент.

От " Правосъдие за всеки " позволяват, че удвояването на мандатите е смяна в интерес на съответни персони поради идното избиране на нов ръководител на Върховния административен съд и на нов основен прокурор.

Главният прокурор - мощен, както до момента

Това, което тревожи деятелите повече от въпроса за мандатите, са пълномощията на основния прокурор. Според импортирания в Народното събрание план, откакто Висшият правосъден съвет бъде разграничен на съдийски и прокурорски, шефът на държавното обвиняване ще управлява последния. А сделката с десницата е била отпред на прокурорския съвет да бъде министърът на правораздаването. Той обаче в този момент отпада даже като член по право.

От " Правосъдие за всеки " показаха, че съгласно разбора им основният прокурор и отсега нататък ще упражнява методическо управление върху прокуратурите, защото в плана е избран за административен началник на висшата прокуратура. " Да, отпада надзорът за правда. Но това беше концепция на Движение за права и свободи, а не на ПП-ДБ. Методическото управление, въпреки и да го няма записано непосредствено, остава. В момента, в който основният прокурор се трансформира в началник на двете висши прокуратури - касационна и административна, той би трябвало да работи по правила за методическо управление, признати от прокурорския съвет, само че той ще ги задава - във връзка с висшите прокуратури и по повод минимум на апелативните... Това е по-голямо пълномощие, в сравнение с имаше до момента основният прокурор. Шефовете на висшите прокуратури бяха негови заместници. И когато това го гарнираме с правото да управлява прокурорския съвет, неговото въздействие никога не става по-малко ", разказа ситуацията Велислав Величков.

Кой е създателят на подмяната

От сдружението показаха, че не знаят кои са създателите на новите текстове в плана. Величков сподели със страдание, че от момента, в който е импортиран общият план, водачите на ПП-ДБ спрели да им подвигат телефоните. Той обаче допусна, че наредбите са писани от шефа на герберските депутати Десислава Атанасова и водещият политик на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

" Имаме възприятието, че четем плана на Движение за права и свободи, а не на ПП-ДБ. Да, Христо Иванов беше наименуван нашият писмовник и форлайтер (от Бойко Борисов - бел.а.) - индивидът, който написа Конституцията. Нали знаете, че в един клас, като си пишете домашното и учителката мине с аления химикал, че има значение единствено аленият химикал. Някой е минал крепко с аления химикал и е обезсмислил измененията за основния прокурор ", отсече Величков. По думите му, най-после е излязло, че затворен кръг от петима души е написал предложенията за ремонти в Конституцията.

По-добре без промени, в сравнение с такива промени

Според Величков, в случай че се вършат неприемливи взаимни отстъпки, по-добре да не се прави нищо, защото отварянето на Конституцията в този момент, ще я затвори за 10 години напред. " Ако текстовете в този тип се одобряват, след една-две години ще разберем, че нещо се е трансформирало, с цел да си остане всичко същото. Някои хора тогава ще си подадат оставките. Но няма никаква социална изгода от оставките им ", установи той.

Величков подсети за предизборното заричане на ПП-ДБ да съобрази конституционните оферти с " Правосъдие за всеки ". Сега обаче на деятелите единствено им било обявено за готовия план. " От този миг нататък считаме, че повече нямаме съглашение с ПП-ДБ... нито едно нещо не е изпълнено от това съглашение ", съобщи той. И предизвести политиците с митинги преди второто четене, в случай че се направи опит да се подмени правосъдната промяна с реплика за опазване на статуквото. " Не ни интересува дали това са Пеевски, Десислава Атанасова, Христо Иванов или Кирил Петков. Ние изрично ще се противопоставим, тъй като 8 години водим битка, не с цел да получим втори исторически компромис ", закани се той, като подсети за така наречен исторически компромис по правосъдната промяна от 2015 година сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Реформаторския блок - тогавашният формат на градската десница.

От сдружението се притесняват също, че може да се заобиколи условието за публично разискване на предложенията. " Да гледат улицата през вчерашния ден (заради митингите против насилието над дами - бел.а.) и да си мислят дали пет индивида могат да пишат конституционни промени ", обърна се Величков към политиците.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР