От години учени изследват защо от някои песни хората ги

...
От години учени изследват защо от някои песни хората ги
Коментари Харесай

Учени съставиха плейлист с песни, които ни карат да настръхнем

От години учени изследват за какво от някои песни хората ги побиват тръпки и кожата им настръхва в дословния смисъл. Неотдавна академичното мнение бе избистрено и платформата Spotify показа на потребителите си лист с над 700 песни, които провокират приятния резултат.

Хипотезите

Съществува забавна догадка. Карат ни да настръхваме части, които до момента в който ги слушаме, мозъкът ни гадае какъв ще е идващият акомпанимент, само че песента е направена по този начин, че прогнозите ни са погрешни и сетивата ни са сюрпризирани. Може би е динамична смяна в тоналността или ненадейно в микса се приплъзва неочакван инструмент. Друго съмнение е, че тези, които настръхват, имат повече връзки сред слуховата система и центровете за заплащане в мозъка. Най-разпространената доктрина е, че хората, които са по-съпричастни и съчувствени, са по-склонни да изпитват настръхване заради мощна прочувствена реакция.
Последните проучвания на екипа на Реми дьо Фльориан - докторант в лабораторията за музикално знание в Лондонския университет Queen Mary, поддържат още една констатация: песните, които провокират тръпки – или „ frisson “ –(внезапно мощно възприятие на неспокойствие или страх; тръпка) нормално са тъжни. 
„ Много от осъществената до момента работа в тази област беше напълно теоретична, или основана на изследвания, извършени върху дребна група участници, само че в този момент всичко може да пресметна и изследва с калкулации “, изяснява дьо Фльориан.

Сложна, дълбока, богата музика

Дьо Фльориан и неговият съавтор Маркъс Пиърс - старши учител по музикално усещане в същия университет, прегледали оповестени изследвания и съставили лист с над 700 песни, за които е открито, че провокират настръхване. След това, употребявайки данни от Spotify, те съпоставили всяка ария с друго парче от същия реализатор, почти равно по времетраене и известност. След това те сравнили двете музикални части, анализирайки няколко характерности, в това число настроението на всяко.

В последна сметка от данните се появили избрани характерности на музиката, която прекатурва душата. Покъртителния резултат или свръхудоволствието идва от песни, които са „ по-тъжни, по-бавни, по-малко интензивни и по-инструментални “. Това, от което слушателят го побиват приятни тръпки, носи отличителния белег на „ комплицирана музика “, както я назовават ​​изследователите. Тук изтънчеността на музиката включва понятия като „ релаксираща, тиха, нетанцувална, мудна, акустична и инструментална “, изясняват създателите на проучването, оповестено в i-Perception.

Епичен плейлист с музика, предизвикваща тръпки

Двамата запалянковци основават лист с епични песни за търсачите на мощни чувства. Той включва вълнуващите части, които бихте очаквали, като Purple Rain на Принс, Back to Black на Ейми Уайнхаус и няколко версии на Hallelujah на Ленард Коен, само че също и малко техно, десетки творби на Рахманинов и Малер и песни от по-неизвестни реализатори.
Създаденият плейлист на Spotify е от съвсем всички песни от сбирката „ chills “ на Дьо Фльориан. Списъкът е въодушевен и от плейлиста 200+ Chills, споделен в Twitter от Итън Молик - професор по нововъведения в учебното заведение Уортън към Университета на Пенсилвания. За да бъдат чути всичките 715 части е належащо съвсем едно денонощие.
Ученият насочва едно предизвестие към всеки, който реши да прослуша подборката:  „ Някои хора оповестяват за настинка, когато песента задейства персонални мемоари, което значи, че всяка ария има капацитет да провокира тръпки. "

При разглеждане на листата ясно се вижда, че е наблегнато на песни от 80-те, 90-те и първите години на 21 век -  в това число парче на Death Cab For Cutie, Bon Iver и доста от Radiohead (не единствено Creep).


Eто го и целият плейлист.Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР