От години Пловдив е пример за етническа толерантност, за добросъседство

...
От години Пловдив е пример за етническа толерантност, за добросъседство
Коментари Харесай

Костадин Димитров: Обща отговорност е Пловдив да продължи да е модел за етническа толерантност

„ От години Пловдив е образец за етническа приемливост, за добросъседство и съгласие сред всички етноси и религии. Обща отговорност е да съхраним този модел, станал емблема за града ни “. Това съобщи кметът Костадин Димитров по време на днешното 10-то издание на самодейността „ Кафе на толерантността “.
И през днешния ден на една маса седнаха представители на разнообразни общности, като знак на другарство и съгласие. Сред гостите бяха регионалният шеф Илия Зюмбилев, районният мюфтия Танер Вели, Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, Светлозар Калев от еврейската общественост, членове на фондация „ Заедно “.
„ С този ден всяка година споделяме, че на Пловдив не му наподобяват събитията, които се случиха преди 10 години “, обявиха уредниците от Районно мюфтийство – Пловдив и Мюсюлманското настоятелство. Те припомниха, че трансформиралото се в традиция „ Кафе на толерантността “ се организира всяка година на 14 февруари във връзка събитията, свързани с вандалския акт над джамията през 2014 година. За първи път през 2015 година турската общественост насочи покана за Кафе на толерантността, на което посетители са представители на локалната и държавна власт, публицисти, неправителствени и културни организации.
„ Кафе се пие с другари. Откакто съм кмет, бях в синагогата, арменската черква, в този момент съм в джамията, постоянно вървя в християнските храмове. Виждам по какъв начин думичката „ дружно “ я въплъщаваме и изпълваме със наличие “, добави кметът на Пловдив Костадин Димитров.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР