От години България играе внимателна двойна игра, опитвайки се да

...
От години България играе внимателна двойна игра, опитвайки се да
Коментари Харесай

Гърми скандал: България играе двойна игра и е Троянският кон на Москва в ЕС

От години България играе деликатна двойна игра, пробвайки се да балансира сред Изтока и Запада и да не разгневява Москва. Макар че нашествието на Русия в Украйна на 24 февруари сплоти Европа, осъждайки войната, спорът ускори остарели разделения в българската политика и общество, написа онлайн изданието Politico.

Само ден след началото на войната министър-председателят Кирил Петков уволни министъра на защитата, който разказа спора като „операция“, а не като „война“, и предложи България да остане неутрална, въпреки че е страна членка на НАТО, напомня изданието. Макар че Петков пристигна на власт през декември, обещавайки по-силна прозападна траектория, той въпреки всичко би трябвало да ръководи коалиция със социалистическата партия, която заобикаля да глоби Путин.

И в случай че това не са задоволително проблеми, България е и залята от проруска дезинформация, която стоварва виновността за нашествието в Украйна върху Съединени американски щати, написа още изданието.

Отношенията сред Русия и България имат дълбоки корени, като страните споделят исторически, религиозни и културни връзки. След рухването на Желязната завеса доста хора с връзки към остарелия ред и тайните служби продължиха да са част от българското политическо статукво. Широкоразпространената корупция по високите етажи на властта и олигархичните връзки с държавното управление разреши на Москва в допълнение да се възползва от тези връзки, написа Politico.

Заради въздействието на Русия в България някои възприемат страната като Троянския кон на Москва в Европейски Съюз. „Нивото на съветско въздействие в България е несравнимо и прави страната много уязвима“, разяснява програмният шеф на Центъра за проучване на демокрацията Руслан Стефанов. „Конфликтът изведе тези остарели разделения на фронтовата линия“, показва той.

Партии в целия политически набор са склонни да заобикалят тематики, свързани с Русия, и не вършат нищо, което може да разгневи Кремъл.

Енергията от дълго време се оказва основна точка на напън от Русия, а Петков упорства, че нови наказания върху Русия поради Украйна би трябвало да дадат на България изключение по ограничаване на покупки на нефт и газ. Западни дипломати от дълго време се оплакват, че съветски енергийни колоси като „Лукойл“ и „Газпром“ упражняват прекомерно огромно въздействие в България и не разрешават същинска диверсификация.

София, да вземем за пример, беше упреквана години наред, че бави построяването на газовия интерконектор през гръцката граница, който ще разреши на Югоизточна Европа да се отдели от зависимостта си от Русия и да внася суровина през Турция от Азербайджан, Близкия изток и Централна Азия.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР