От Фондация Антикорупционен фонд (АКФ) са обезпокоени за нови 26.5

...
От Фондация Антикорупционен фонд (АКФ) са обезпокоени за нови 26.5
Коментари Харесай

АКФ обезпокоен, че държавата трябва да плати нови 26.5 млн. лв. за ТЕЦ Варна

От Фондация " Антикорупционен фонд " (АКФ) са обезпокоени за нови 26.5 млн. лева, които българската страна би трябвало заплати за услугата леден запас на Топлоелектрическа централа " Варна ". Това излиза наяве от позицията им до медиите.

По думите им оборудването е добито по неразбираем механизъм от Ахмед Доган, като техническа му редовност е под въпрос.

Те прецизират, че централата е класирана на челно място в тъговете на Електроенергийния систематичен оператор ( ЕСО), посредством които се дефинират енергийни мощности в подготвеност да проработят при нужда. Така Топлоелектрическа централа " Варна " ще има основна роля да подсигурява електроенергийната сигурност на страната доникъде на идната година.
 Топлоелектрическа централа
Топлоелектрическа централа " Варна " публично стана благосъстоятелност на Доган

70% от капитала на " Сигда " са негови, 30% остават в децата на някогашния транспортен министър Данаил Папазов

Освен контрактуваната сума за гарантиране на мощности, страната заплаща на сдруженията, предоставящи леден запас, и спомагателни средства за времето, в което мощностите действително работят.

Бойко Станкушев, шеф на АКФ , акцентира, че съгласно проучване на АКФ има съществени подозрения по отношение на експлоатационната валидност на Топлоелектрическа централа " Варна и опцията на централата да извърши лицензионните си отговорности.

АКФ е алармирал Държавната организация " Национална сигурност ", Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) поради контракт за леден запас с " Топлоелектрическа централа Варна " от предходната година.
 Искат ДАНС да ревизира техническата валидност на Топлоелектрическа централа
Искат ДАНС да ревизира техническата валидност на Топлоелектрическа централа " Варна "

От АКФ са подали сигнали и в КЕВР, Национална агенция за приходите и енергийното министерство

" Енергийните институции следва да осъществят контролните си пълномощия и да се произнесат по отношение на подозренията, водени само от отговорностите си да работят за обществения интерес, " декларира Станкушев.

Сигнализирани били и Национална организация за приходите (НАП) във връзка със подозрения за отбягване на налози в придобиване на ТЕЦ-а от почетния ръководител на Движение за права и свободи през август 2018.

Антикорупционният обобщава следствието си във видео:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР