От европейска гледна точка, темата за контрола върху огнестрелните оръжия

...
От европейска гледна точка, темата за контрола върху огнестрелните оръжия
Коментари Харесай

И с Байдън начело, в САЩ трудно ще кажат „Сбогом“ на оръжията

От европейска позиция, тематиката за контрола върху огнестрелните оръжия наподобява релативно ясна тематика – съответни хора в съответни обстановки имат право да са въоръжени и във всеки различен случай приказваме за нарушение на закона, което би трябвало да се преследва и санкционира от управляващите. Отвъд Океана, обаче, това какво имаш в кобура си е извънредно сложен въпрос, който включва в себе си народопсихология, политика и доста пари.

Няма и по какъв начин да е другояче, когато са забъркани ползите на оръжейното лоби, партийци от целия набор и правозащитници… а и също така в ръцете на жителите от генерации насам има огнева мощност, по-характерна за мащабите на войска. Очаквано, никой няма изключително предпочитание да отстъпва от своята позиция – изключително когато правото на владение и носене на оръжие е предпазено с Втората корекция на американската Конституция и за мнозина дори самият спор по въпроса е ограничение на права.
Снимка: iStock
Според изследователския център „ Пю Рисърч “ болшинството от притежателите на оръжие в Съединени американски щати – цели 74%, споделят, че правото да го имат е „ от значително значение " за тяхната независимост, до момента в който единствено 44% считат, че лекотата, с която хората могат законно да се снабдят с такова, способства най-малко в дребна степен за насилието с в страната. Оттук нататък различията единствено се усилват, а на техния декор в Щатите годишно стотици хора умират при всеобщи стрелби.

Плашещо или не през днешния ден в ръцете на американските жители има над 393 млн. единици огнестрелни оръжия.

Откога в Съединени американски щати се приказва за надзор на оръжията?

Най-известният и може би финален „ голям” закон за надзор на оръжията е федералната възбрана на нападателните оръжия, призната през 1994 година след грандиозна политическа борба на Капитолийския рид. Тя обаче е поучителна за компликациите при основаването на ефикасна и политически допустима възбрана.
Снимка: iStock
Джо Байдън, тогава авторитетен ръководител на Сенатската комисия по правораздаване, е основен покровител на възбраната като част от огромен закон за битка с престъпността, прокаран от президента Бил Клинтън. Тогава президентът го акцентира като победа над Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA), напомня „ Уолстрийт Джърнъл” в просторен материал по тематиката.

Когато през 2004 година се стига до препотвърждаване на възбраната, тя не съумява да събере нужните гласове в Конгреса, макар че тогавашният президент – републиканецът Джордж Буш-младши, декларира, че ще я подпише, в случай че тя попадне на бюрото му.
Снимка: Getty Images
Днес бранителите на правата на оръжията и доста от последователите на контрола върху тях считат възбраната за неефективна и политически деструктивна. Критиците настояват, че тя не е постигнала това, което е имала за цел – да ограничи продажбите на оръжията и най-много на карабини вид AR-15. Според държавни оценки преди възбраната от 1994 година американците са имали към 400 000 такива, а през днешния ден в частни ръце има към 20 млн. Надали е изненада, че точно такова оръжие постоянно се оказва в ръцете на причинителите на въоръжени набези с почтени жертви.

Какво направиха Обама и Тръмп по въпроса?

Точно откакто Барак Обама и вицепрезидента му Джо Байдън завоюваха втория си мандат през 2012 година, страната претърпява една от най-тежките всеобщи стрелби в историята си в началното учебно заведение „ Санди Хук” в щата Кънектикът. Загиват общо 48 души, от които 22 деца. Тогава Обама предлaга непоколебим надзор върху закупуването на оръжия и възбрана на пълнителите с огромен потенциал. Законопроектът обаче не съумява да събере нужните 60 гласа от Сената, с цел да бъде признат, напомня Ей Би Си.

След като дефинира контрола върху оръжията „ най-голямото отчаяние " на своето президентство, през 2016 година Обама употребява своите пълномощия на държавен глава, с цел да прескочи Конгреса и подписва изпълнителни заповеди за стягане на някои малки врати при закупуване на оръжие, само че заповедите не довеждат до съвсем никакви осезаеми дейности за ограничение на всеобщите стрелби.
Снимка: iStock
През 2017 година Сенатът на Съединени американски щати блокира наредбата на някогашния държавен глава, която би попречила на към 75 000 души с психологични разстройства да си купуват огнестрелни оръжия. Консервативни политици с поддръжката на NRA и други организации се опълчват на мярката и предизвикват Конгреса да предприеме процедура по анулирането ѝ. Малко след решението на Сената новоизбраният президент Доналд Тръмп подписва законопроект, с който дефинитивно анулира заповедта на предшественика си.

През своите 4 години в Белия дом Тръмп защитаваше позицията, че виновното владеене на оръжие не е рисково за обществото – тъкмо както мисли най-консервативната част от електората му, а също и донорите на партията му от оръжейния бранш.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР