От дясно на ляво: Даниел Панов, кмет на община Велико

...
От дясно на ляво: Даниел Панов, кмет на община Велико
Коментари Харесай

Развитието на Велико Търново зависи пряко от адекватните инфраструктурни решения

От дясно на ляво: Даниел Панов, кмет на община Велико Търново и ръководител на Националното съдружие на общините; Валентина Ралева, ръководител на УС и изпълнителен шеф, " Захарни фабрики " ; Петър Ганев, старши икономист, Институт за пазарна икономика; Тодор Вътев, старши управител " Корпоративни продажби ", БТК

Инвестициите в инфраструктура, фокусът върху развиването на триградието Велико Търново - Горна Оряховица - Лясковец, по-близкото съдействие сред бизнеса и просветителните институции в района и привличането на огромни задгранични вложители са главните потребности на общините в област Велико Търново. Това са изводите и част от апелите на бизнеса, обрисувани по време на полемиката " Среща на бизнеса във Велико Търново и района " на " Капитал Градове ".

Инфраструктурни провокации

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Същевременно икономическото развиване на Велико Търново и превръщането на района в привлекателна дестинация за редица бизнеси изправят града пред все по-належащата нужда да отговори с съответни инфраструктурни решения. Нужно е районът да може да дава отговор на упованията и потребностите на бизнеса, регистрират представители на локалната власт.

" Инвестициите в инфраструктура са от все по-голямо значение за развиването на бизнеса в района и за възстановяване на икономическата среда ", съобщи кметът на Велико Търново Даниел Панов. Излазът на региона на река Дунав, летището в Горна Оряховица и новите инфраструктурни обекти в града, чието привършване следва в интервала 2022 - 2024 година, са значими фактори за превъзмогването на инфраструктурните провокации на района.

Един от плановете е северният пътен възел в подножието на крепостта Трапезица, който ще облекчи доста както градския, по този начин и директния трафик. Съоръжението ще свърже непосредствено основния път Русе - Велико Търново - Свиленград с републиканското шосе Велико Търново - Арбанаси - Горна Оряховица. " Между 4 и 6 хиляди автомобила на ден пътуват сред остарялата столица и Лясковец – със северния пътен възел се дава опция за директна връзка с центъра на Велико Търново и новите квартали ", разяснява кметът на града Даниел Панов.

Мерките

С оглед възстановяване на икономическия климат в района кметът Даниел Панов акцентира, че Велико Търново като бизнес дестинация не би трябвало да бъде ограничавано само до рамките на града, а би трябвало да се преглежда като едно цяло с Горна Оряховица и Лясковец. По този метод се усилва смисъла на трите града за развиването на стопанската система в региона. Старши икономистът от Института за пазарна стопанска система Петър Ганев също подчертава върху нуждата от това за развиването на Велико Търново да не се мисли единствено в границата на самата община. " В периферията на икономическия център Велико Търново са главно Горна Оряховица и Лясковец – би трябвало да се търси по-голям мащаб, както и включване на повече общини ", разяснява експертът.

Какво още е нужно за по-добро развиване

Председателят и основен изпълнителен шеф на " Захарни фабрики " Валентина Ралева акцентира значимостта на по-тясното съдействие сред бизнеса и професионалните гимназии и университетите за икономическото развиване на района. " Бизнесът се пробва да работи повече с професионалните гимназии, тъй като осъзнава значимостта им за пазара на труда – фирмите се пробват да дават благоприятни условия за работа на завършващите, с цел да ги задържи в града.

Старши мениджърът " Корпоративни продажби " на БТК Тодор Вътев акцентира нуждата от вложенията в технологии за развиването на бизнеса в района. " Технологиите са заварката сред другите браншове и фирмите би трябвало дружно да влагат в тях ", разяснява той.

Друга посока, в която би трябвало да се работи целеустремено, е спомагателното възстановяване на градската среда, считат участниците в полемиката. С оглед на задържането на хората в района са нужни и дейности по повод възстановяване на качеството на живот и градската среда. Индустриални зони с капацитет

В южната част на града работи индустриална зона, а такава се развива и на запад от Велико Търново. Към момента в разрастващата се зона на запад са основани над 35 предприятия и работят близо 4200 души, а инвеститорският интерес пораства. Очакванията са, че зоната ще се разрасне, когато автомагистрала " Хемус " бъде приключена до града.

В партньорство с бизнеса общината работи и върху построяването на техпарк в района.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР