От двадесетина дни всяко сутрин в осем часа световноизвестният акробат

...
От двадесетина дни всяко сутрин в осем часа световноизвестният акробат
Коментари Харесай

Енчо Керязов обяви пред БЛИЦ кога слага край на артистичната си кариера СНИМКИ

От двадесетина дни всяко заран в осем часа световноизвестният акробат Енчо Керязов изкачва стълбите до втория етаж на ямболската община. Най-скъпоплатения български цирков актьор е заменил блестящата сцена, светлините на прожекторите с един елементарен, въпреки и началнически, кабинет.

Доколко е комфортно креслото на заместник- кмета и подготвен ли е носителят на „ Сребърен смешник “ от фестивала в Монте Карло да се елементарни с аплаузите, за сметка на упреците, от които по този начин или другояче никой попаднал във властта, не се избавил?

Почетният жител и заместник-кмета на Ямбол Енчо Керязов пред кореспондент на „ Блиц “.

-Господин Керязов, пристигна ли края на кариерата ви?
- Дългите си договори към този момент съм отказал. Имам някои представителни участия, които постоянно са в уикенда, тях съм запазил и се надявам да мога да извърша. Лошото е, че от много време не мога да се докопам до залата, за да упражнявам. Много съм наемам.

- Как внезапно решихте да се откажете от забавния и доста по-добре заплатен живот на актьора, и да влезете във властта?
- Познавам господин Валентин Ревански доста от дълго време. Той ме е подкрепял постоянно. И защото е почтен, почтен, виновен човек, доста се зарадвах, че е решил да се ангажира с ръководството на града.

Давах си сметка каква отговорност поема. Това значи да загърби бизнеса си, фамилията и да се втурне в сложна задача. Но познавах неговата безрезервност и какъв брой обича града си. Каза ми: Имам потребност от твоята помощ. Това беше задоволително да се включа в акцията.

В разгара й се постановяваше да отида в Германия за шест месеца, по прелиминарен контракт, само че си дадох сметка, че това няма по какъв начин да стане. Вече се бях заел.

Хората щяха да останат излъгани, да си помислят: Този си взе багажа и отиде да прави своите си неща. А към този момент бяхме усетили доверието. Те имаха вяра в нас.



- Трябвало е да вземете доста мъчно решение?
- Никога през тези двадесет години като актьор не съм не съм отлагал или отменял задължения. Три дни не спах, някрая хванах самолета, отпътувах за Германия и споделих на шефовете защо става въпрос?

- Как реагираха те?
- Бяха шокирани. Бях звездата на бъдещото им шоу. Цялата стратегия се градеше на моето присъединяване. За късото време, което оставаше до премиерата, трябваше да намерят човек, който да ме замести и изиграе най-силния номер в спектакъла. С огромно терзание обясних защо става въпрос. И имах шанса, че индивидът, от който бях зает, беше идвал в Ямбол. Собственик на доста огромно радио в Германия, той ми беше сътрудник в четвъртата „ Нощ на звездите “. Въобще правил ми е доста жестове. Беше въпрос на морал по какъв начин ще се реши въпроса.

- И по какъв начин стана? Какво му казахте?
- Че заместител постоянно ще ми откри, само че аз не мога да излъжа хиляди хора. Обещах му, че в някоя събота и неделя ще отида да играя изцяло безплатно. Това му споделих. Той доста добре знаеше отношението ми към Ямбол. И ме разбра.



- И по какъв начин се стигна до решението да станете заместител кмет?
- Това беше още по комплицирано..

- Пак ли не спахте три дни?
- Аз не преставам да не дремя. Хората имат доста огромни упования. С доста огромно доверие. Каквото и да стане, в случай че би трябвало ще пребивавам в кабинета си, само че ще осъществим уговорките си към жителите на Ямбол.

- Как реагираха околните ви?
- Родителите ми схванаха от медиите. В началото бяха претиснени. Отговорността е огромна. Майка ми обаче, се радваше, че съм се върнал. Тя мечтаеше за това, макар че не вярваше, че ще стане. А аз постоянно съм знаел, че ще се върна. Не съм имал желание да оставам в чужбина, само че не съм и мислил, че ще седна на този стол.

- Какво споделиха вашите сътрудници и другари по света? Те знаят ли?
- Всички знаят. Поздравиха ме? И даже не се изненадаха. Тези, които са идвали в България и Ямбол постоянно са ми казвали: Защо не направиш нещо за града си.



- Как ще поддържате формата си? Способен ли сте в този момент да излезете пред аудитория?
- На съм качвал на сцена от април. Сега мога да изляза и да направя нещо, само че няма да е равнището на което съм бил. Надавам се мога да упражнявам...

- Няма ли да ви липсва живота на актьора, публиката аплаузите?
- Няма. Така си мисля в този момент. Знам обаче че сигурно след време ще ми липсват позитивните страсти тъй като съм наясно че тук не е място където звучат аплаузи. Каквото и решение да вземем, все ще има недоволни. Вече го усещам.

- Какво желаеха от вас хората?
- Най-важното връзка. Това е липсвало. Знам че е доста изтощаващо, само че с кмета Ревански към този момент сме си определили приемен ден: той в петък, аз във вторник. Освен това персоналния ми телефон и отворен 24 часа в денонощието и всеки може да ми се обади.



- Ще има ли „ Девета нощ на звездите?
- Ще я има. Програмата е подготвена. Мястото е същото: зала „ Арена Армеец “ - 21 март следващата година. Предстои още веднъж да изберем претендентите за наградата на „ Фондация Енчо Керязов “. Кампанията започва стартира на 10 декември и ще продължи месец. В уеб страницата ни всичко е разказано.

- Ще кажете ли нещо за участниците в „ Нощта на звездите “? Ще взе участие гвардейския оркестър и клоунската двойка с златен приз от фестивала в Монте Карло Фомагали –Дарис от Италия. Другите към този момент ще запазя в загадка.
- А вие ще играете ли?Може би. И това ще бъде последното ми излизане на сцена.

Интервю на Исак ГОЗЕС
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР