От договора с Македония печели само западната ни съседка. Де

...
От договора с Македония печели само западната ни съседка. Де
Коментари Харесай

Константин Проданов: От договора с Македония печели само тя

От контракта с Македония печели единствено западната ни съседка. Де факто признаваме македонски език и нация, поддържаме ги за НАТО и Европейски Съюз, а не получаваме нищо съответно отсреща. Това съобщи в ефира на „ България он еър “ водачът на АБВ Константин Проданов.

По думите му още по-унизително за страната ни е, че въпросното публично съглашение е трябвало да мине и през утвърждението на дипломат на непозната западна страна. „ Този необятно рекламиран контракт с Македония се оказа, че е даден за утвърждение и глоба от американския дипломат у нас. Това за мен просто удостоверява чувството, че ние сме някаква подмандатна територия, а не суверенна страна “.

„ От този контракт значително печели Македония, а не ние. Той в по-голямата си част повтаря това, което бе признато в декларацията от 1999 година Това, което е неприятно за нас е, че този документ е със статут на интернационален контракт, който се подписва и на български, и на македонски, с което ние де факто признаваме и македонска нация, и македонски език. За мен персонално това е проблем, тъй като мисля, че такова нещо като македонски език няма. Македонска нация също мисля, че няма. И още нещо, когато се подписва един подобен контракт ние би трябвало да сложим и нашия народен интерес, а той е, да вземем за пример, да няма похищения върху нашето културно-историческо завещание. Такова нещо там няма. България през годините е направила доста реверанси към Македония, като стартираме от признаването й, минем през това, че й дадохме безплатно да употребява българските пристанища по време на гръцкото ембарго или това, че им дадохме танкове и какво ли още не. Това са все действия по отношение на страна, която считаме за братска, а отсреща сме видели единствено гневен македонизъм, доста сериозен напън върху всеки техен жител, който прояви българско съзнание, както и похищения върху нашето културно-историческо завещание. Та в този момент, ние вършим и този следващ поклон, против който не получаваме нищо отсреща. А ние на процедура споделяме, че ги поддържаме за НАТО и Европейски Съюз, договорът се подписва на български и македонски, което пък, отново споделям, в случай че не значи, че признаваме македонския език, не знам какво друго значи! Другата концепция, която също доста се популяризира - че сме щели да създадем междуведомствена интернационална комисия, която да преглежда противоречивите въпроси в историята - това нещо нормално се прави преди да се подпише контракт, а не по-късно “, уточни той.

Проданов отговори и на имитация на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев, съгласно който договореностите със западната ни съседка не значат, че България е признала македонския език или нация. „ Самият господин Заев, македонският министър председател, опровергава господин Ковачев, тъй като той (Зоран Заев, бел.ред.) в едно изявление от през вчерашния ден декларира, че с този контракт се признават два народа, две народи, два езика “.

Във връзка с тематиката водачът на АБВ разяснява и опитите на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев да си припише заслуги за достигането до сключване на контракта сред България и Македония. „ Плевнелиев, който не отиде и един път до Македония, през днешния ден си приписва този контракт като особена заслуга. Неговото държание е малко като на брачен партньор, който вместо да взема решение фамилните проблеми, взема решение, че няма да приказва на жена си и си мисли, че по този начин те ще се решат от единствено себе си, а вместо това се стига до бракоразвод “.

В умозаключение Константин Проданов бе свикан за оценка на първите 100 дни на кабинета, както и на работата на Народното събрание през този интервал. „ Бих определил тези 100 дни на ръководство като доста звук за нищо. Това, което остана като спомен от тях са свадите като този със суджуците, като редица противоречиви назначения, главно от страна на съдружните сътрудници. Някои от министерствата бяха управлявани от хора със противоречива известност. На този декор в Народното събрание нито един логичен законопроект не бе прокаран. Вместо това - противоречиви промени, които буниха пристрастеностите и в предходния парламент като Закона за концесиите – те биват бутани напред. Всеки ден сме очевидци и на вести за нарушени трудови права на служащите, за неизплатени заплати, за трудови злополуки, които някак минават около ушите на ръководещите, а за жалост и на опозицията в Народното събрание “.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР