От догодина Столичната община вече ще е собственик на Музейко,

...
От догодина Столичната община вече ще е собственик на Музейко,
Коментари Харесай

Детски научен център, училище или нещо помежду - какво ще стане с "Музейко"

От следващата година Столичната община към този момент ще е притежател на " Музейко ", откакто фондация " Америка за България " реши да го подари на града. Заявката е постройката на " Музейко " да продължи да действа като детски теоретичен център, а образователният корпус към него да стане новаторско общинско учебно заведение. Притесненията са по какъв начин общината ще развива пространството, ще резервира ли екипа, по какъв начин ще се оправи с поддръжката, а част от отговорите ще проличат в Бюджет 2023 на София.
" Детският теоретичен център " Музейко " става новаторско начално учебно заведение. " Това медийно заглавие от пролетта провокира доста въпроси - за какво се постанова, по какъв начин ще работи, какво ще стане с музея? А с идването на есента хора към този момент питат по кое време отваря въпросното учебно заведение и дали могат да запишат децата си. Други се тормозят - един от най-успешните столични музеи и единственото сходно пространство в града става общинска благосъстоятелност, откакто фондация " Америка за България " (инвеститорът в " Музейко " ) реши да подари центъра на Столичната община. Тя обаче не се слави като толкоз добър собственик.

Истина е, че трансформацията ще е огромно предизвикателство за общината. Бъдещето на " Музейко " до момента не бе до дъно ясно, само че в този момент зам.-кметът по културата Мирослав Боршош дава следната поръчка: " Сградата на " Музейко " ще продължи да работи като интерактивен детски теоретичен център целогодишно . " Въпросното общинско учебно заведение пък ще се провежда в прилежащата постройка - образователният корпус, разясни той за " Капитал ".
Едно малко, само че въпреки всичко " същинско " учебно заведение
За това по какъв начин ще наподобява учебно заведение и какъв тъкмо ще е моделът му към момента не се знае доста. Съвсем неотдавна са стартирали диалози сред екипа на " Музейко " и дирекция " Култура " на общината, на които се разискват разновидности. " Обменяме информация, като ние имаме подготвеност да подадем такава и за процесите, стратегическото ръководство, програмните действия, с цел да има последователност ", споделя основният изпълнителен шеф на " Музейко " Бистра Кирова.
Реклама
Учебният корпус в съседство до главната постройка на " Музейко ", който ще се употребява за бъдещото общинско учебно заведение, в действителност към този момент е бил образователна постройка - той е благосъстоятелност на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ). " Музейко " я взима чартърен и я реновира, с цел да я употребява за спомагателни образователни зали, лаборатория, кухня и други Деканът на ХТМУ проф. Терзиева и министерството на образованието в този момент са решили да дават постройката на общината за бъдещото учебно заведение, а в подмяна ще получат терен за спорт, който да се употребява от студентите, изясняват от там.
Очаква се общинското учебно заведение към " Музейко " да отвори порти следващата година Фотограф: Надежда Чипева
Част от пространствата в корпуса и в този момент са класни стаи, само че са слети и са по-големи. В момента има 4 такива стаи, които събират по 15-20 деца в група. В момента там се обитава безвъзмезден дневен център за украински деца, посещаван от към 60 деца, чиито майки работят. " Ще създадем повече класни стаи, както е разрешено по нормативите на министерството на образованието ", разяснява за " Капитал " зам.-кметът Мирослав Боршош.

" Сградите и оборудването на " Музейко " са с висок капацитет за развиване както на учебен и цифров център, по този начин и развиването му като място за реализиране на разнородни креативен и научни изяви. Затова беше взето решение за откриване на начално учебно заведение с фокус върху проучването на естествени науки, цифрови технологии, инженерно мислене и математика (т.нар STEM училище) ", разясняват от Столичната община.

Тепърва ще се създава конкретиката за стратегиите, приема, броя на паралелките и децата. По информация на БНР учебното заведение ще стартира с по един клас на випуск от 1 до 4 клас. Би следвало приемът в него да става по метода, по който става за всички столични учебни заведения - посредством електронната система, като главен принцип е уседналостта в региона.
" Сградата на " Музейко " ще продължи да работи като интерактивен детски теоретичен център целогодишно ", споделя Мирослав Боршош, зам.-кмет по културата на Столичната община Фотограф: Юлия Лазарова Реклама
От Столичната община и фондация " Америка за България " приказват и за предстоящ център за образование на учители, само че към момента не са ясни детайлности какво ще съставлява той.
Опасенията: активност, хора, поддръжка
" Откакто разбрахме, че " Музейко " ще бъде трансфериран на Столичната община, главната ни рекомендация е да продължи да действа като детски теоретичен център - с каквато цел е основан. Нашата цел е да оказваме помощ на формалното обучение, да събудим любознанието на децата за просвета. За да се реализиран тези цели и задача, основни детайли са екипът, просветителните стратегии, съответната поддръжка на постройката и интерактивните съоръжения на " Музейко ", развиване на нови изложения и съоръжения ", споделя Бистра Кирова, основен изпълнителен шеф на " Музейко ".

Макар и в този момент да стои поръчката, че " Музейко " ще си резервира главната функционалност в добавка с плануваното общинско учебно заведение, Столичната община оттук нататък ще бъде тази, която ще взема решение кой ще бъде в екипа, каква ще е структурата, какви ще са бъдещите проекти за развиване.

Бистра Кирова предлага запазването на целия екип (25-30 души), тъй като той се състои от хора, които са осведомени с всички действия и просветителни стратегии . Голяма част от тях работят тук от първия ден на " Музейко " (1 октомври 2015 г.).
" Всичко зависи по какъв начин ще се направи, кой ще го провежда и по какъв метод. Винаги стигаме до това какъв брой са значими хората и каква е настройката ", споделя Бистра Кирова, основен изпълнителен шеф на " Музейко " Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР