От добрите филми може да научим много – какво е

...
От добрите филми може да научим много – какво е
Коментари Харесай

10-те най-добри филма на гей тематика за всички времена

От положителните филми може да научим доста – какво е морал, разликата сред положително и зло, какво се случва когато се влюбим и какво се случва, когато нещата в любовта се объркат. От огромния екран може да усвоим и различен значим урок – да се научим да възприемаме особеното в света, който ни заобикаля.

Именно за филмите за разликата ще стане дума през днешния ден. Да, LGBTI (lesbian, gay, bisexual, transsexual & intersex) филмите не са от най-популярните, само че в последните години по тематиката стартира да се приказва по-открито и не толкоз резервирано.

Това са филми за предразсъдъците, за омразата и любовта, за смелостта и гордостта, за стъпките, които от време на време се постанова човек да направи в живота си. И да, въпреки гей тематиката да е във фокуса на сюжета, в историите на тези филми се засягат всемирен полезности като любовта, разбирателството, фамилията, само че и мрачните черти от човешкия темперамент – лъжата, експанзията, омразата. Качества, присъщи на всеки човек. Независимо от пол и полови желания.

Ето кои са 10-те най-вълнуващи истории на гей тема за всички времена.

10. „ Приключенията на Присила – кралицата на пустинята “

1994 година

Една приятна комедия за група травестити, които показват своето неповторимо кабаре. Те пътуват с рейс, наименуван „ Присила “ през австралийската пустиня, към далечно курортно градче, където би трябвало да изнесат следващото си зрелище. Пътят им е придружен с редица занимателни, само че и не толкоз обстановки. Следват среща с някогашна брачна половинка и трогателни откровения пред децата.

9. „ Фатален сътрудник CRUISING “

1980 година

Сериен палач, бушуващ в Ню Йорк брутално убива хомосексуалисти. Тук ще забележим Ал Пачино в ролята на младия сътрудник Стив Брънс, който е изпратен под прикритие като стръв, с цел да спипа фанатика. Работейки изцяло изолиран от своя отдел и своята другарка, Стив би трябвало да се научи на разпоредбите и сигналите, с които живее гей обществото в Ню Йорк по това време. Задачата обаче стартира радикално да трансформира Стив.

8. „ Милк “

2008 година

Внушителен и въодушевяващ роман за живота на Харви Милк – първият открит педераст, определен на социална служба в Калифорния през 1977 година. Филмът наблюдава фантазиите на тази спорна персона за пълноправие и припомня за кървавата битка за ценене правата на половите малцинства. През 2009 година филмът бе почетен с две награди „ Оскар “ – за най-хубав сюжети и за най-хубава мъжка роля за брилянтното преобразяване на Шон Пен в облика на Харви Милк.

7. „ Талантливият мистър Рипли “

1999 година

Мрачна и съблазнителна приказка за гения на завистта и пътя към висшето общество. Мат Деймън в ролята на Рипли е елементарен несретник, който се намъква натрапен в живота на богаташкия наследник Дики (Джуд Лоу). Оплитайки приятеля си в мрежа от неистини, така последователно стартира да лишава самоличността му. Филмът е едно комплицирано проучване на човешки характери, брилянтно разказан от сценариста и режисьор Антъни Мингела.

6. „ Всичко за майка ми “

1999 година

Един от безконечните шедьоври на испанеца Педро Алмодовар, в който ни показва един идеален портрет на актуалната жена, с помощта на изключителни актриси като Сесилия Рот, Мариса Паредес, Пенелопе Крус и Кандела Пеня. Това е историята на младия Естебан, който мечтае за две неща – да стане прочут публицист и да открие татко си. Има някои неща от предишното обаче, които майка му Мануела ловко прикрива…

5. „ Карол “

2015 година

Филм по романа на Патриша Хайсмит „ Цената на солта “ и споделя за връзката сред две дами (Кейт Бланшет и Руни Мара) от разнообразни обществени прослойки в Ню Йорк от 50-те години на ХХ в. Флиртът води до другарство, буйна любовна връзка сред двете дами и разрушени сърца.

4. „ Момчетата не плачат “

1999 година

Истинска история за смелостта да бъдеш самия себе си. Когато младежът Брандън Тийна (Хилари Суонк) се озовава във Фолс Сити, щата Небраска, той открива, че се усеща като вкъщи си – бързо се сприятелява с тайфа глуповати и буйни локални момчета, даже си намира гадже. Този благополучен интервал бързо се трансформира в призрачен сън, когато тайната на Брандън е разкрита – в действителност той е Тийна Брандън – жена, представяща се за мъж. Тази впечатляваща история е основана на действителни събития, случили се през 1993 година и приключили трагично: Брандън е изнасилена и убита от двама от своите по този начин наречени другари.

3. „ Лунна светлина “

2016 година

Лентата наблюдава живота на млад негър мъж от детството до зрелост и битката му с живота, фамилията и неговата половост. Заобикалящата го среда се пробва да му съобщи обезверения урок, който доста младежи копнеят да научат: Какво значи да бъдеш мъж? Дали Шайрон научава този урок? 8 номинации за Оскар, 141 награди и 222 номинации от интернационалните кино фестивали. Носител на Златен Глобус за драма за 2017 година.

2. „ Планината Броукбек “

2005 година

Енис Дел Мар и Джак Туист са двама млади фермери, които се срещат инцидентно в дребното градче Сигнал, Уайоминг. Докато пасат дружно овцете високо в планината Броукбек, те се сприятеляват, само че доста скоро схващат, че възприятията, които изпитват един към различен, са повече от другарски и връзките им стават интимни. Обществото обаче изисква от тях те да основат фамилии и да отгледат деца. И двамата го вършат, само че тяхната обич не угасва. В продължение на 20 години те не престават да се виждат скрито. Нещата излизат от надзор, когато истината става ясно.

1. „ Филаделфия “

1993 година

Един от първите филми в Америка, които засягат предразсъдъците, свързани с ХИВ/СПИН, хомосексуалността и хомофобията в обществото. Филмът е изработен по същински случай и споделя историята на Андрю Бекет, процъфтяващ юрист, инфектиран със СПИН, който е уволнен от своята компания. С последна вяра за правдивост Андрю съди компанията, благодарение на юрист хомофоб – Джо Милър. В хода на делото Милър осъзнава, че Бекет е не по-различен от всеки различен, преодолява предразсъдъците си и му оказва помощ с делото, преди СПИН-а да го „ вземе “. Филмът е отличен с две награди „ Оскар “ – за най-хубава мъжка роля (Том Ханкс) и за най-хубава музика, Брус Спрингстийн и песента му „ Улиците на Филаделфия “.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР