От днешния ден – понеделник след Цветница, навлизаме в Страстната

...
От днешния ден – понеделник след Цветница, навлизаме в Страстната
Коментари Харесай

Великите дни на Страстната седмица

От днешния ден – понеделник след Цветница, навлизаме в Страстната седмица – седмицата, отдадена на страданията Христови ( "страст " от старославянски – "страдание "), предшестващи деня на Възкресението. Обикновено католическият Великден се чества по-рано от православния. Причината за това е, че православната черква дефинира датата за празнуване на Великден съгласно Юлианския календар, а католическата - съгласно Григорианския. Всеки един ден от Страстната седмица бележи съответно събитие, обвързвано с последните премеждия на Исус - от влизането Му в Йерусалимския храм до разпъването Му на кръста. Всяко едно от тях носи своето обръщение, от което би трябвало да се поучим:

Велики понеделник: Прогонване на търговците от храма

Исус Христос влезнал в Йерусалимския храм, само че останал покъртен от гледката. На площада и в предверието на храма заварил сергии, кавги и олелия. За да бъдат позволени в храма, всички евреи трябвало да си платят и то не със свои, а с храмови пари. Това била една от аргументите пред храма да има дълги маси, отрупани с храмови и елементарни монети. Търговците на жертвени животни пък идвали пред храма дружно с кравите, овцете и гълъбите – същинско пазарище пред вратите на божията обител. Разгневен, Исус събрал от земята въжета и направил от тях бичове, с които разгонил всички търговци и животни. Преобърнал масите с парите, а на продавачите на гълъби споделил: "Вземайте клетките си и се махайте! Как посмяхте да превърнете дома на моя Баща в пазарен площад! ".

На Велики понеделник и в идващите два дни от Страстната седмица по остарял бит домакините правят ритуално разчистване на дома, двора и градината за здраве и прогонване на злото.

Велики вторник: Последни проповеди

На другия ден, откакто Исус разгонил търговците от храма, той траял да изнася пред учениците си и събралото се болшинство последните си проповеди, притчи и нравствени поуки. Най-известната измежду тях е притчата за десетте девици и младоженеца. Христос прави пророчества и за ориста на град Йерусалим.

По остарял бит у нас на Велики вторник девойките правят ритуално носене на "мълчана " вода. По целия път - от извора до дома, те не трябва да проговарят. Вярва се, че по този начин водата резервира чистотата и светостта си, придобива пречистваща мощ и лековита дарба.

Великата сряда: Тайната вечеря

На Великата сряда от Страстната седмица Юда Искариотски уговаря с еврейските първенци от Синедриона измяната на Христа против 30 сребърника. Това е и денят на Тайната вечеря, на която Исус дава на своите възпитаници последните си духовни упътвания, пророкува гибелта си на кръста и споделя, че един от учениците му ще го съобщи на фарисеите. След вечерята Христос взима хляба, разчупва го и раздава на учениците си с думите: "Вземете, яжте, това е моето тяло. " После подвига чашата с алено вино и споделя: "Пийте всички от нея. Това е моята кръв. Кръвта на Новия Завет, която се пролива за опрощаване на греховете. "

Традицията у нас повелява в ранното утро на Великата сряда родителите да изпратят децата да наберат огромни китки здравец, които слагат пред иконите в съд с вода до Разпети петък. Тогава най-малките членове от фамилията го раздават на богомолците, запътили се към църквата. Децата берат и други билки и цветя, с които на сутринта на Великия четвъртък се боядисват великденските яйца.

Велики четвъртък: Страстите Христови

Това е денят, белязан от три съдбовни събития: молитвата в Гетсиманската градина, целувката на Юда и смъртната присъда. Според библейския роман на другия ден след Тайната вечеря Исус и учениците му се отправили към подножието на Елеонската планина. След като те заспали, той отишъл в Гетсиманската градина, с цел да се помоли на своя Отец да го избави от страданията и гибелта на кръста. В този миг в градината нахлули римски бойци, водени от Юда. Той се доближил до Исус, целунал го и споделил: "Аз пристигнах, Учителю! " А Исус го запитал: "Юда, с целувка ли ме предаваш? " От този миг почнал трънливият път на страданията Исусови към кръста.

Традицията повелява в ранно утро на Велики четвъртък, преди първите зари на слънцето, да се боядисат великденските яйца. Червеният цвят - знак на Христовата кръв - се поставя на първото яйце. С него се прави кръстен знак - първо върху челата на децата, а по-късно и на всички останали от фамилията. Яйцето се подменя със остарялото и се слага на определено място, където се съхранява през цялата година до идващия Великден. Това се прави за здраве, шанс и благополучие на всички жители на дома.

Разпети петък: Ден на тъга и възмездие

След дългите часове на бичуване и унижения, които Исус трябвало да изтърпи пред еврейската навалица, Пилат споделил: „ Давам ви Исус. Вие можете да вършиме с Него каквото желаете.” След тези думи страданията на Спасителя траяли към своята кулминационна точка. За да се подиграят с „ Царя на Юдея”, римските бойци короновали Исус с трънен венец и го наметнали с алена вехтория, вместо плащеница. Стоварили тежкия кръст върху раменете му и го повели по Пътя на страданието (лат. Via Dolorosa). На хълма Голгота край Ейрусалим Христос бил разпнат. Минали часове, в които Исус страдал и отправял горещи молебствия към своя Отец. Последното, което споделил Исус, било: „ Господи, елементарни им. Те не знаят какво вършат. Предавам духа си в твоите ръце” и умрял. В този миг над земята ненадейно се спуснал мрак и всичко се разтресло. След залез слънце скърбящите близки на Исус свалили тялото му от кръста и го положили в гробница.

По остарял православен бит християните се отдават на най-строг пост, който изключва храната и даже водата. По традиция на днешния ден не се похваща къщна или полска работа. Християните се обръщат към себе си, с цел да се разкаят и пречистят помислите и душата си. Пред олтара в църквата се изнася кръста, а пред него върху масата се постила плащеницата. Богомолците минават под нея, целуват кръста в израз на скръбта и разкаянието си. Това е и алегоричен жест на духовно филтриране.

Велика събота: Поставянето на Исус в гробницата

След залез слънце скърбящите близки на Исус свалили тялото му от кръста. Двама от най-верните му почитатели – Йосиф Ариматейски и Никодим – почтени мъже с име във авторитетните кръгове на йерусалимското общество, се погрижили за погребението на тялото Христово. За да се случи това, Йосиф изискал позволение персонално от Пилат и го получил. Двамата го обвили в плащеница, напоена с благовонни масла и миро и положили в гробницата на Йосиф Ариматейски, която последният бил поръчал да издълбаят в скалите за личното му заравяне. Запечатали гроба и сложили стража пред него.

По остарял бит на този ден се прекланяме пред паметта на умрелите. Жените преливат вино и вода на гроба и прекадяват с тамян. Раздава се самун и варено жито, боядисват се яйца. Месят се и се пекат козунаците, подготвят се агнешките гозби.

Великден: Христос воскресе!

Това е третият ден от кръстната гибел на Исус. Според библейските свидетелства Мария – Христовата майка, и Мария Магдалена, дружно с другите дами мироносци, отишли при гроба. Там те видели големия камък, с който гробницата била запечатана – отместен. Тялото на Исус го нямало. И тогава се явил ангел Гавраил с думите: "Той възкръсна! "

Вечерта против неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи, слушат църковната работа. Всички се поздравяват с "Христос воскресе! ", а другите им дават отговор "Воистину воскресе! ". Обикалят храма три пъти и отнасят към домовете си пламъче от светите места.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР