От днес влизат в сила новите цени на тока за

...
От днес влизат в сила новите цени на тока за
Коментари Харесай

ЧЕСТИТО: От днес нови цени на тока, парното и газа. Ето с колко поскъпват

От през днешния ден влизат в действие новите цени на тока за бита, топлоенергията и природния газ. Електроенергията нараства приблизително с 4 %, а при парното и топлата вода нарастването е под половин %, съобщи БНР.
Тези цени ще се запазят през идващия едногодишен интервал.
Най-малко нарастване на цените на тока има за потребителите на И Ви Ен – с 3.78 %, при Електрохолд “ повишаването е с 4,24 на 100, а максимален скок има за клиентите на „ Енерго Про “ – с 5,43 %. Така клиентите от Западна и Югоизточна България ще заплащат по 19 стотинки за киловатчас, а тези от североизточната част на страната – малко към 20 стотинки за киловатчас електрическа енергия.
При парното и топлата вода пък смяната на цените в посока нагоре е пренебрежимо дребна
и се движи от 0.05 на 100 за Топлофикация София до 0.48 на 100 за Разградската топлофикация. При две от сдруженията има понижение на цените – Враца и Перник, само че и там смяната е под %. Така през идващия отоплителен сезон най-скъпо парно ще заплащат в Разград, София, Пловдив, Габрово и Варна – сред 13 и 15 стотинки за киловатчас, а под 10 стотинки ще коства киловатчасът единствено в Бургас и Плевен.
Цените, които дефинира Комисията за енергийно и водно контролиране, обаче, са без Данък добавена стойност.
Все още не е напълно ясно дали данъкът върху топлоенергията ще бъде възобновен от 9 на 20 %, по този начин както е заложено в проектобюджета на държавното управление, който би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание. Ако това стане, макар задържането на цените поради възобновеното Данък добавена стойност, сметките за парно и топла вода ще се усилят – съгласно Асоциацията на топлофикационните сдружения с към 10 на 100.
Днес КЕВР би трябвало да дефинира цената на природния газ, който се чака да поевтинее с към 8%.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР