От днес влизат в сила новите цени на електроенергията, които

...
От днес влизат в сила новите цени на електроенергията, които
Коментари Харесай

„Ще трябва да се лишаваме, сметките скачат“: Потребители плачат заради новите цени на тока

От през днешния ден влизат в действие новите цени на електрическата енергия, които ще важат през идващите 12 месеца. Най-голямо е нарастването за клиентите в Североизточна България – 5,43 на 100. В Западна България цените се усилват приблизително с 4,24% а в Южна България с 3,63 на 100.
Комисията за енергийно и водно контролиране усили и цените на парното. Увеличението е съвсем алегорично, а повода за това е поевтинялата цена на природния газ през последните шест месеца, както и няколкото по-сериозни нараствания на цените на отоплението през предходната година, предава Bulgaria On Air.
Христо Брадваров е глава на четиричленно семейство. Признава, че нарастването е високо, а младите фамилии като неговото от време на време мъчно се оправят с планирането на фамилния бюджет. „ Много е, не е обикновено “, сподели той.
Неговото семейство употребява топла вода от Столичната топлофикация. Казва, че и в този момент сметките са високи, а новите цени ще се отразят съществено на портфейла.
„ Трябва да вдигнем и прихода, ще би трябвало да се лишаваме от по-дълги почивки “, показа още Христо. Той пресмята, че с покачването на цените, сметките ще се покачат с най-малко 50 лева месечно.
„ 200-300 лева на месец за сметки единствено, най-малко 50 лева от горната страна ще бъде “, уточни той.
От през днешния ден влиза в действие и нарастването от 12% на пенсиите, само че съгласно хората поради повишените цени и инфлацията новите пенсии няма да се усетят.
„ Това нарастване е изядено. Увеличението на тока ще докара до нарастване на всички артикули, спекулативно. Преди да получим това нарастване то към този момент е изядено от инфлацията “, счита Будинка Зойнова.
Социалната пенсия за напреднала възраст също нараства от през днешния ден – от 247 лева на 276,64 лева Този тип пенсия получават хора, навършили 70 година, които нямат право на различен тип пенсия.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР