От днес във Варна започва Синелибри - кино фестивалът, посветен

...
От днес във Варна започва Синелибри - кино фестивалът, посветен
Коментари Харесай

От днес във Варна стартира кино-литературния фестивал Cinelibri

От през днешния ден във Варна стартира Синелибри - кино фестивалът, отдаден на връзката на киното с литературата, научи Moreto.net.

До 20 октомври ще гледаме общо 15 кино лентата, обединени под мотото „ Петото измерение ”. По традиция хазаин на фестивала във Варна е Фестивален и конгресен център - Варна.

CineLibri Варна стартира на 5 октомври с новия филм на фамозния френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако - „ Казанова, последна обич ”, въодушевен от „ История на моя живот ” на Джакомо Казанова, която към този момент има превод на български език.

Копродукцията на Италия, Белгия и Франция „ 5 е съвършеното число ” е естетски, подигравателен и извънредно занимателен престъпен трилър, акомодация по паметния комикс на Игор Тувери, който събира на екран две от най-ярките звезди на актуалното италианско кино – Тони Сервило и Валерия Голино.

Зрителите ще могат да видят и едно от най-дискутираните заглавия в програмата на фестивала тази година - новия филм на Роман Полански „ Офицер и разузнавач ”, спечелил Голямата премия на журито във Венеция и премия FIPRESCI.

Реверанс към будната варненска аудитория е срещата с един от специфичните посетители на фестивала тази година – американския публицист Гарард Конли, създател на мемоарната книга „ Заличено момче ”, фокусирана върху травматичните последствия от така наречен „ конверсионна терапия ” или лекуване на хомосексуализъм. Срещата с Гарард Конли ще се състои на 7 октомври от 20:00 ч. директно преди прожекцията на кино лентата.

„ Не се надявам на нищо, не се опасявам от нищо, аз съм свободен. ” Това е филмът " Казандзакис " на режисьора Янис Смарагдис, основан по претекстове от автобиографичния разказ „ Рапорт пред Ел Греко ”.

Програмата включва и непредсказуемия трагичен трилър „ Смъртта на един създател ” на режисьора Даниел Алфредсон.

Южнокорейският шедьовър „ Изпепеляване ” (39 награди и над 120 номинации!) е акомодация по роман от сборника „ Изчезването на слона ” на Харуки Мураками и също ще бъде излъчен в границите на CineLibri Варна.

Звездната кино селекция на фестивала включва и заглавието „ Бурни връзки ” - сетивен любовен триъгълник в бохемската атмосфера на Париж от края на XIX век с присъединяване на поета Пиер Луис – изтъкнат еротоман и странник.

С „ Аз, Леонардо ” означаваме 500 години от гибелта на ренесансовия талант Леонардо да Винчи.

На 18 октомври един от съавторите на плана и създател на книгата „ Да се изгубиш преднамерено ” – Крис Захариев, ще гостува във Варна във връзка прожекцията на едноименния документален филм. Срещата е с начален час 20:00 ч., директно преди старта на прожекцията.

Почитателите на Кенет Брана би трябвало да включат в листата си кино лентата „ Всичко е истина ”, който ни връща към последните дни на великия драматург и стихотворец Уилям Шекспир.

Ричард Линклейтър отново ще ни развълнува, този път със заглавието „ Къде си, Бернадет? ” с безупречната Кейт Бланшет.

„ Истинската история на бандата на Кели ” идва в България непосредствено от фестивала в Торонто и споделя историята на Нед Кели.

Жителите и гостите на Варна ще могат да видят още два кино лентата от конкурсната стратегия на CineLibri тази година: „ Загадката Анри Пик ” по романа на Давид Фоенкинос и екранизацията по романа на Роберт Зееталер „ Продавачът на вестници и цигари ".

Филмът „ Тази, която не съм ”, в който свети геният на Жулиет Бинош, ще закрие CineLibri Варна на 20 октомври. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР