От днес в Столична община влиза в сила ново разширениена

...
От днес в Столична община влиза в сила ново разширениена
Коментари Харесай

От днес нови части от центъра на София са синя зона

От през днешния ден в Столична община влиза в действие ново разширениена синята зона, както и включването на нови елементи от кварталите на София към зелената зона. Отново от 1 декември (сряда) се удължава работното време на синята зона– вместо до 19.30 ч. тя към този момент ще работи до 20 ч. Решението по тази причина бе взето в края на октомври на сесия на Столичния общински съвет. За гласоподаваха групите на ръководещите в столичния парламент – обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО-„ Атака “, а срещу и въздържал се бяха „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия.

Към синята зона се приобщават улиците между бул. „ Дондуков “ и „ Сливница “ и бул. „ Данаил Николаев “, сред бул. „ Тодор Александров “ и „ Сливница “, сред бул. „ Христо Ботев “ и „ Скобелев “ и ул. „ Опълченска “. На изток към синята зона се прибавят всички булеварди и улици сред бул. " Васил Левски " и бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “. Синязона става и територията на сегашната подзона 11, към която спадат карето улици сред „ Граф Игнатиев “, бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “ и улица „ Гурко “. Синя зона към този момент ще е и пространството сред бул. „ Пенчо Славейков “ и бул. „ Скобелев “(виж картата, където новоприсъединените елементи са оцветени в ярко синьо). 

Изчисленията на Столична община са, че разширението на синята зона ще усили приходите на Центъра за градска подвижност с към 6 милиона лв.. След разширението местата за платено паркиране в синя зона в София ще се увеличат от от 5000 на 13 000, а тези от зелената зона ще намалеят от 28 000 до 21 000 места. Изброените улици и булеварди влизат в обсега на районите  “Оборище ”, “Възраждане ” и “Средец ”. Жителите на тези региони, които към този момент са платили годишни винетни стикери за паркиране в зелена зона, няма да бъдат карани да доплащат заради включването на техните улици в синята.

Отново от през днешния ден към зелената зона се прибавя нов квартал на София - ж.к. „ Зона Б-19 “, обхващащ пространството до бул. " Константин Величков " и кръстовището с бул. " Иван Гешов ". От „ Московска “33 пресмятат, че в тази част на града се разкриват нови 550 места за платено паркиране.

Отново от през днешния ден Столична община отстранява безплатния " Служебен абонамент " за държавни и общински институции и структури, който в този момент включва три паркоместа. Освен това паркирането в режим " Служебен абонамент " в центъра се лимитира до пет платени места на административен адрес - както за държавни и общински институции, по този начин и за частните компании. Това ще засегне паркирането пред банки, търговски вериги и др. Изчисленията са, че това ще докара до прибавянето на 430 места към платените зони в центъра.

Към описаните промени СОС реши още да бъде създаден удължен „ Служебен абонамент “, който да действа от 19,30 ч. до 22,30 ч., както и разширен „ Служебен абонамент “ с деяние в събота и неделя от 8.30 до 19.30 ч. Ще има и нов вид за платен „ Служебен абонамент “ пред хотелите и заведенията, който ще е с друго работно време. То ще е удължено до 23 ч. вечер, вместо до 19.30 ч. За тези обекти се предлага и „ Служебен абонамент “, който да важи за събота и неделя. Той пак ще включва до 5 паркоместа на един адрес, като цената му ще е 1/3 от тази в работните дни.

От през днешния ден в пешеходни елементи на центъра на София, както и в регионите със синя и зелена, трябва да се обособят паркоместа за товаро-разтоварни действия. В зоните с стеснен режим за придвижване на МПС тези паркоместа ще се употребяват до 30 минути. Паркирането за товаро-разтоварни действия ще е гратис за живеещите в съответния регион, които ще могат да се употребяват от него два пъти на ден. Хората от този район ще би трябвало да декларират категорично при заплащането на годишния си винетен стикер, че желаят да се възползват от услугата. За хора, които правят бизнес в същата зона, паркирането за товаро-разтоварни действия ще се заплаща.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР