От днес в почти цялата страна отново работят изнесени пунктове

...
От днес в почти цялата страна отново работят изнесени пунктове
Коментари Харесай

Опашки за ваксини в София и Пловдив на прага на петата вълна от COVID-19

От през днешния ден в съвсем цялата страна още веднъж работят изнесени пунктове за имунизация. Във видео послание, публикувано от държавната пресслужба министър председателят Кирил Петков увери, че имунизацията няма да стане наложителна. И напомни, че тя е единственият метод да избегнем въвеждане на ограничавания.

Ина и Момчил са имунизирани преди към 9 месеца. Семейството се подреди на опашка за ваксини в изнесения пункт на метростанция НДК.

" Карали сме го преди този момент по-рано. Притеснява ни Омикрон и като цяло доста ни тормози пандемията ", описват те.

Въпреки че през днешния ден в София работеха пунктовете за имунизация в доста от поликлиниките, моловете, на метростанция " Софийски университет " и пред " Пирогов " още веднъж се извиха опашки.

" Родителите ми бяха имунизирани, разболяха се, само че го минаха относително леко и бързо - единствено на домашно лекуване. Явно работят имунизациите ", изясни Ралица Кръстева.

Затова Ралица и брачният партньор ѝ също си сложиха подсилваща доза ваксина. За трета имунизация на опашката се подреди и Петя



В предаването " Говори в този момент " вирусологът Радостина Александрова цитира международно прочуване, съгласно което преболедувалите и ваксинираните с 2 дози не са предпазени от Омикрон.

" Поставянето на бустерна доза понижава на половина рискът от това да се инфектираме ", сподели тя.

На прага на петата вълна министър председателят Кирил Петков увери,че до момента в който е на поста, имунизацията у нас няма да стане наложителна

" Ваксинацията е най-хубавата даже и за хора със странични болести. Ако успеем да стигнем 75% от българите да се имунизират, дружно ще успеем да не затворим стопанската система, учебните заведения и най-много да няма хора по стълбите на лечебните заведения, което за мен е най-важно ", акцентира министър председателят.

Има коронавирус кревати в лечебните заведения в Пловдивска област, която към този момент е в тъмночервената зона.

" Към момента заетостта на леглата е на 50 %. Предстои разкриването на педиатрични кревати в лечебни заведения за болнична помощ на територията на Пловдив и региона ", сподели доктор Милена Панайотова- шеф отдел „ Противоепидемичен надзор “ - РЗИ- Пловдив.

Близо 600 са инфектираните с ковид деца за последното денонощие.

" Центърът за надзор на болесттите сложи ковид измежду 10-те водещи аргументи за гибел във възрастовата група сред 5 и 11 години ", изясни проф. Радостина Алескандрова.

У нас към този момент има разкрити 70 пункта за имунизация на деца сред 5 и 11 години. В Пловдив в последните дни има засилен интерес към имунизациите. Повечето хора си постават 3-а доза.

" Само дружно можем да преодолеем тази поредна вълна всеки от нас носи своята отговорност, дали ще успеем да се оправим като страна. Разчитам на вас ".

Изнесени пунктове за имунизация ще работят и на следващия ден в цялата страна. А в понеделник се чакат резултатите от съмнителните за Омикрон над 60 проби.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР