От днес в Австрия влиза в сила нов закон, който

...
От днес в Австрия влиза в сила нов закон, който
Коментари Харесай

Австрия започна да прилага задължителна ваксинация

От през днешния ден в Австрия влиза в действие нов закон, който прави имунизацията против ковид-19 наложителна за всички над 18-годишна възраст, съобщи БНР. Австрийското държавно управление разгласи, че по този начин ще се предотвратят бъдещи локдауни. Каролин Едстадлер, министър на Европейски Съюз и конституцията, съобщи, че държавното управление е „ доста наясно, че това в действителност е сериозна стъпка и в действителност сложна мярка “.

На хората, които откажат да се имунизират, ще бъде наложена санкция от 600 до 3600 евро. Изключения се плануват за хората, които не могат да се имунизират по медицински аргументи или които са бременни. Около 72% от австрийците са изцяло имунизирани.

- Канадският министър председател Джъстин Трюдо осъди митингите в столицата Отава против задължителните ваксини и дефинира демонстрациите като „ засегнатост за паметта и истината “, съобщи Би Би Си. В понеделник Трюдо съобщи, че канадците са отвратени от държанието на някои от участниците в протестната акция и настоя, че няма да се остави да бъде сплашен.

Стотици камиони и други транспортни средства, нарекли се Конвой на свободата, блокираха през уикенда центъра на Отава поради влизането в действие на условие за наложителна имунизация на водачите, които пресичат границата със Съединени американски щати.

Високопоставени членове на опозиционната Консервативна партия, която предходната година изгуби трети поредни избори против либералите на Трюдо, приветстваха стачкуващите. По-рано и водачът на консерваторите Ерин О‘Тул даде поддръжката си за дейностите им.

- От през днешния ден 12 свещеници в Кипър са отстранени от църковна работа и изпратени в наложителен тримесечен отпуск поради отхвърли си да се имунизират против ковид. Наказанието обгръща и интервала на Великденските празници. С решението си да сложи под „ църковна карантина ” 12-те духовници архиепископът на Кипър Хрисостомос Втори извърши предизвестието си за строги дейности против неимунизирани свещенослужители, което насочи при започване на януари.

От 123-ма свещеници в архиепископията 27 са били неимунизирани в деня, когато бе оповестено желанието за наказания. От тях 15 са получили нужната доза или са били освободени по медицински аргументи. Останалите 12 ще бъдат изправени пред следствията, защото освен не са се подчинили на главата на църквата да се имунизират, само че са и убеждавали вярващите да ги последват, уточни архиепископът.

Задължителният тримесечен отпуск включва понижаване на заплатата им и възпиране от присъединяване във всевъзможни църковни обреди. Предстоятелят на Кипърската черква съобщи, че, в случай че за 3 месеца глобените свещеници не се разкаят и продължат да не съблюдават условията, отстраняването им може да бъде продължено до 6 месеца или да докара до лишаването им от ранг. Влиятелният 80-годишен архиепископ Хрисостомос Втори е мощен покровител на имунизацията против ковид като „ християнски дълг ” и самият той е с сложена и трета доза ваксина.

- Британските министри оповестиха проекти да прекратят нареждането за наложително имунизиране против ковид-19 на работещите в националното опазване на здравето, с цел да се предотврати всеобщо овакантяване на чиновници от предната линия в битката с пандемията.

Министърът на опазването на здравето Саджид Джавид удостовери решението пред депутатите в Камарата на общините късно нощес, отказвайки се на процедура от политика, за която той самият настояваше, макар растящата угриженост, че тя може да докара до уволнения или напускания на основен личен състав в така и така изпитвaщото усложнения национално здравеoпaзване.

Задължителното ваксиниране отпада и в областта на обществените грижи. Това става три дни преди 3 февруари, който бе избран като краен период за неимунизираните да стартират с първа доза или ще бъдат освобождавани от служба. Над 127 000 болничен личен състав и чиновници в домове за обществени грижи не са получили нито една доза ваксина.

- Италия вкарва от през днешния ден облекчения на рестрикциите за влизане в страната на жители от страните членки на Европейски Съюз, оповестяват италиански медии. Пристигащите ще би трябвало да показват един от трите документа - или документ за имунизация против ковид-19, или документ за прекарана болест, или документ, потвърждаващ негативен резултат от Пи Си Ар тест, или антигенен тест за ковид-19, като Пи Си Ар пробата би трябвало да е не по-стар от 48 часа, а антигенният - не по-стар от 24 часа. Освен това се попълня и задължителен формуляр за локализация на пасажерите. Единствено при непредставяне на нито един от тези документи има петдневна карантина.
Подробни указания за разпоредбите за влизане в страната има на уеб страницата на българското министерство на външните работи в подраздела " Италия " на раздела " Коронавирусът - Как да пътувам ", както и на интернет страницата и във фейсбук страницата на посолството на Италия в България.
Италия по отношение на България е страна от алената зона.

- Китай посрещна Лунната нова година с регистрирани само 66 нови случая на заразяване с ковид през последното денонощие. Заразените са малко повече спрямо ден по-рано, когато бяха 58.
Двадесет и седем от нови случаи са локални, а 39 са импортирани от чужбина. Тринадесет от локалните случаи са регистрирани в провинция Чжъцзян, седем в северния град Тянцзин и два в столицата Пекин.
Общият брой на инфектираните с коронавирус в Китай доближи 106 139. Общият брой на смъртните случаи, свързани с коронавирус, е 4636.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР