От днес са достъпни на електронния портал на Националната агенция

...
От днес са достъпни на електронния портал на Националната агенция
Коментари Харесай

Росен Бъчваров: Над 90% от гражданите одобряват предварително попълнените данъчни декларации

От през днешния ден са налични на електронния портал на Националната организация за приходите.

Над 75% от декларациите съдържат единствено две приложения – трудов приход и възнаграждения , които към този момент са авансово попълнени, тъй че могат да бъдат прегледани и доказани, разясни пред БНР представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му „ множеството хора няма да имат усложнения да прегледат и потвърдят тези данни “.
При новия миг в тазгодишните заявления, касаещ продажбите в интернет, би трябвало да се направи преценка дали става дума за търговия или за продажба на персонални движимости. Критерият – в случай че човек види данни за натрапен платеж, би трябвало да реши дали е продал персонални движимости – мобилен телефон, тв приемник, фотоапарат или колело да вземем за пример.

Тогава тези данни могат да бъдат отстранени с натискането на един бутон. Трием ги, когато продаваме персоналните си движимости . Ако обаче търгуваме, се занимаваме с това редовно, по занимание, за купуваме, с цел да препродаваме, тогава отнасяме тези данни в съответното приложение на данъчната декларация и плащаме налог. “

Друг нов миг в данъчната акция тази година са данните за продажби на коли, които са били благосъстоятелност на декларатора по-малко от година . Национална агенция за приходите разполага с такава информация от Пътната полиция, по тази причина и данните са налични в декларациите. Важно конкретизиране тук е, че налог се дължи в случаите, когато продажна цена е по-голяма от покупната .

 Снимка: БГНЕС

Всяка авансово попълнена информация в данъчните заявления може да бъде поправена – да бъде изтрита, да се добавя, посочи Росен Бъчваров.

Мнозинството от интервюираните жители – над 90%, утвърждават авансово попълнените данъчни заявления, добави представителят на Национална агенция за приходите. Миналата година над 90 на 100 от декларациите на физическите лица са били подадени по интернет.

Издаването на ПИК за електронен достъп до услугите на приходната организация е гратис , напомни Бъчваров.  

Относно поддръжката на бизнеса с оборотен капитал като антикризисна мярка, която бе предоставена за осъществяване на организацията, Росен Бъчваров уточни, че това е непривична роля на Национална агенция за приходите, само че сега „ нещата се движат много интензивно “. Към момента отводите се движат в диапазона сред 7 и 8%.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР