От днес новините на сайта на Българската национална телевизия и

...
От днес новините на сайта на Българската национална телевизия и
Коментари Харесай

Робот чете новините на сайта на БНТ

От през днешния ден новините на уеб страницата на Българската национална телевизия и в приложението BNT NEWS могат да бъдат освен четени, а и слушани. Това става допустимо с помощта на технология за изкуствен интелект, която конвертира текста в естествено звучаща тирада. Изцяло новият инструмент „ Text to Speech “, който е интегриран в платформите и на мобилното приложение BNT NEWS разрешава да чуете новината, с помощта нa глас на робот, който ще прочете всичко, вместо вас.

„ Потребителите на вести онлайн са все по-натоварени и вниманието им елементарно се разфокусира. Освен това, те все по-често четат новините през мобилни устройства. По-малките екрани натоварват зрението им. Според нас, опцията да чуеш новината, до момента в който извършваш друга активност е доста потребна услуга и внася улеснение за читателите. В проекта за развиване на по-късен стадий предвиждаме да прибавим алтернатива за сформиране на плейлисти, да вземем за пример - потребителите да могат да слушат по категории всички вести от избран ден “, обясни Борислав Чоранов, шеф „ Мултимедия “ в Българска национална телевизия.

Софтуерът съставлява технология за изкуствен интелект и разрешава да бъде подготвен персонализиран гласов модел, като се употребяват лични аудио записи със студийно качество, с цел да бъде основан неповторим глас. Предстои той да бъде подготвен да разпознава разнообразни съкращения на български език, както и известни непознати думи.

Екипът внедрил технологията чака робота да става все по-интуитивен и ще бъде развиван, с цел да носи от ден на ден улеснение за потребителите. Слушането на вести е изцяло съвместимо с разнообразни устройства, елементарно може да се трансферира на тв приемник, в кола, на Bluetooth слушалки и други. Иновацията новините да бъдат четени благодарение на робот е част от устрема на Българска национална телевизия да улеснява достъпа до своето качествено наличие и тествани вести. 

Българска национална телевизия към този момент обнови главните си уеб сайтове и пусна осведомителното мобилно приложение BNT NEWS. През последната година новите консуматори на новинарското наличие на Българска национална телевизия в интернет са се нараснали със 74%, а посредством разнообразни планове като Българска национална телевизия Подкаст, новата функционалност „ Text to Speech “ и повече мултимедийно наличие в цифровите канали, Българска национална телевизия доближава до все по-широка публика.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР