От днес на разположение на гражданите и гостите на София

...
От днес на разположение на гражданите и гостите на София
Коментари Харесай

Софийските метростанции с 546 нови паркоместа за велосипеди, дарени от ДЗИ

От през днешния ден разполагаем на жителите и гостите на София са 546 нови паркоместа за колела, сложени в охранявани зони на софийските метростанции и даващи опция за несъмнено заключване на велосипедите. Стойките са финансирани от застрахователното сдружение с най-дълга история в България – ДЗИ. Те бяха публично показани през днешния ден от сътрудниците в плана под надпис „ С колелото до метрото “: Коста Чолаков, основен изпълнителен шеф на ДЗИ, проф. Стоян Братоев, изпълнителен шеф на " Метрополитен " ЕАД и Борис Бонев, създател на „ Спаси София “.

 

„ Отзовахме се на поканата на „ Спаси София “ да се включим в плана без доста размишления, тъй като за ДЗИ популяризирането на колоезденето като различен метод на напредване в градска среда е идея. В резултат на взаимните ни старания столичното метро към този момент разполага с 67 нови, съвременни, комфортни и сигурни велостойки с общо 546 паркоместа, ситуирани на 45 метростанции. Според публична статистика за София над 11 000 души дневно употребяват колело, с цел да стигнат до работа. Вярвам, че тази цифра напълно скоро ще се удвои и утрои тъй като жителите ще могат умерено да съчетаят пътешестване с метро и велосипед. “, съобщи основният изпълнителен шеф на ДЗИ.

Коста Чолаков добави още, че реализирането на този план е доказателство за сполучливата колаборация на бизнеса, институциите и публичните организации. „ Благодаря на „ Спаси София “, че ни потърсиха за сътрудник в този план, както и на проф. Братоев, че ще стопанисват стойките, с цел да могат столичани и посетители на София да ги употребяват дълги години “.

Велосипедните стойки са направени по неповторим за София дизайн с форма, последваща контура на велосипед, която дава опция всички елементи да бъдат несъмнено закрепени.

Стойките са ситуирани на най-натоварените входове на метростанциите из целия град, тъй че публичният транспорт да бъде по-достъпен, а зависимостта от колите – понижена.

Независимият общински консултант Борис Бонев пристигна с колелото си на събитието и бе първият ползвател на новите паркинги за колела. „ Каня столичани да дадат късмет на градския превоз и велосипедите. От „ Спаси София “ осъзнаваме добре, че изискванията са надалеч от идеални, само че ние няма да се откажем да вършим всичко по силите си, с цел да подобрим другите възможности за напредване в София. Точно този план ми дава убеденост, че градът ни ще може да стартира интензивно да се развива и да става по-комфортен за живот. Заедно с останалите специалисти в организацията имаме десетки съответни оферти, с които бързо и сензитивно ще подобрим напредването в столицата, без значение дали се движим пешком, с велосипед, градски превоз или кола. ”, приключи Борис Бонев. 

Проф. Братоев одобри дарението от ДЗИ и съобщи, че приветства всяко усъвършенстване което предизвиква повече хора да употребяват най-екологичния и бърз градски превоз в София – системата на столичното метро. „ Придвижването е главно предизвикателство в огромните градове и е доста позитивно, когато институциите, бизнеса и жителите, работим дружно, с цел да посрещаме провокациите и да намираме най-хубавите решения за тях “, добави шефът на „ Метрополитен “ ЕАД. „ Ще подсигуряваме сигурността на заключените колела, с цел да са спокойни жителите, че ще ги намерят там, където са ги оставили, и да употребяват всекидневно новите придобивки на всички метростанции в София. “, приключи проф. Братоев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР