От днес – 26 май, центровете за обслужване на клиенти

...
От днес – 26 май, центровете за обслужване на клиенти
Коментари Харесай

ЧЕЗ възстановява обичайното работно време на центровете си

От през днешния ден – 26 май, центровете за обслужване на клиенти на сдруженията на ЧЕЗ в България ще реализират своята активност с консуматори в нормалното си работно време. От 16 март досега, работното време на потребителските центрове бе краткотрайно променено заради подхванатите ограничения за отбрана на клиенти и чиновници, свързани с ограничение разпространяването на вирусни инфекции по време на изключителното състояние.

Във всички центрове за клиенти ще продължат да се съблюдават противоепидемичните ограничения. Осигурена е периодическа стерилизация на работни места и пространства. Създадена е организация за съблюдаване на всички условия за безвредно обслужване на консуматори, в това число потребление на персонални защитни средства от чиновници и клиенти. Обслужването е проведено при съблюдаване на рекомендациите на Министерство на здравеопазването за разстояние сред чиновник и клиент, както и сред чиновниците на ЧЕЗ. В центровете се позволява брой хора, еднакъв на броя гишета за обслужване в съответния център. Компанията приканва жителите да бъдат търпеливи, в случай че се постанова изчакване отвън постройките.

Информация за адресите и работното време на центровете за клиенти на ЧЕЗ на територията на Западна България може да се получи на осведомителна линия 0 700 10 010, както и на уеб страниците cez.bg и cez-rp.bg.

В изключителната обстановка е целесъобразно клиентите да посещават офисите на центровете за обслужване на клиенти единствено в краен случай и при неотложна нужда, като за връзка с компанията употребяват опциите за отдалечен контакт – осведомителна линия 0700 10 010, имейли [email protected] и [email protected], корпоративните уеб сайтове cez.bg и cez-rp.bg, както и фейсбук профилите @cezelectrobg и @www.cez.bg.

Проверка на настоящи отговорности за електрическа енергия може да бъде направена посредством sms. Регистрация за услугата може да се извърши посредством еднократен sms на номер 170077, със наличие цифрите на потребителския номер, който може да се откри във фактурата за електрическа енергия. Клиентите, които получават своята месечна фактура на хартия по пощальон, могат да заявят електронна фактура изцяло гратис посредством позвъняване на 0700 10 010 или онлайн на уеб страницата www.cez.bg, секция „ Е-услуги “. В „ Е-услуги “ клиентите на ЧЕЗ могат да се възползват и от други отдалечени способи на обслужване като обявление на показания, информации за настоящи поправки и повреди и други

 

Пресцентър на ЧЕЗ в България

е-mail: [email protected]

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР