От детството си помним, а и често ни се повтаря,

...
От детството си помним, а и често ни се повтаря,
Коментари Харесай

Сланина срещу холестерол, кафе срещу рак!

От детството си помним, а и постоянно ни се повтаря, че кафето в огромни дози е нездравословно. Допреди няколко години даже хлапетата знаеха, че тази напитка подтиква нервната система и води до бодърствуване. Да не приказваме за отрицателното му въздействие върху сърцето – то се забраняваше на хората с хипертония или аритмия. И още: хората бяха твърдо уверени, че честата приложимост на тази напитка води неизбежно до прибързано стареене и до пожълтяване на зъбите.

Но… преди няколко години всичко се промени

След извършени проучвания експертите започнаха да предлагат кафето за поддържане на хубостта. Защото разкрили в него антиоксиданти – веществата, които пречат на стареенето на клетките. След това доста лекари започнаха да предлагат по 2-3 чашки кафе дневно.

Но с това не стопираха новините към ободряващата напитка, а започнаха да се появяват още по-невероятни изказвания. Например това, че кофеинът предотвратява пристъпите при астматиците, че понижава риска от заболяване от Паркинсон и че хората, изпиващи по шест чашки кафе дневно, с 35 на 100 по-малко рискуват да се разболеят от рак на кожата, в сравнение с останалите.

А напълно неотдавна в един от съветските медицински уеб сайтове се появи известие, че кафето е потребно, представете си, за… пушачите.

КАФЕТО ПРЕДПАЗВА ОТ ЧЕРНОДРОБНИ БОЛЕСТИ, РАК НА ПРАВОТО ЧЕРВО И ДИАБЕТ

Според експертите кафето фактически е потребно за здравето. Наскоро извършени проучвания посочили, че в него се съдържат повече антиоксиданти, в сравнение с в боровинките, ябълките и доматите. Всички знаем какъв брой потребни са антиоксидантите. Те се борят със сърдечните болести, рака, двата типа диабет и заболяването на Паркинсон.

Както станало ясно от проучванията, хората, които изпиват от 3 до 6 чашки кафе дневно, са застраховани 50 % срещу чернодробни заболявания, рак на правото черво и захарен диабет.
Учените не могат да си обяснят до дъно дали единствено антиоксидантите ни избавят от тези болести. Защото в състава на кафето влизат голям брой минерали и други потребни субстанции. Не е изключено даже е по-вероятно, точно тяхната композиция да предлага толкоз мощен предпазен резултат.
Но ние не би трябвало да забравяме, че кафето главно съдържа кофеин. Той пречи да се усвоява изцяло желязото и отмива калция от организма. Затова в последна сметка не би трябвало да злоупотребяваме с тази в действителност приятна и ароматна напитка. По-полезно е да я пием с мляко, както и да увеличим в менюто си плодовете и зеленчуците.

И още нещо – всички изброени потребни свойства важат единствено за натуралното кафе. Разтворимото губи доста от потребните си свойства.

ЧЕРВЕНО ВИНО СРЕЩУ ИНСУЛТ, ИНФАРКТ И ХИПЕРТОНИЯ

Може би в продължение на епохи всевъзможен вид тип се смяташе за нездравословен артикул по принцип. И в това няма нищо чудно – то, виното, си е алкохол. А алкохолът и здравето са несъвместими понятия. Особено в случай че става дума за дамите. Бързото приучване, зависимостта, негативното въздействие на мозъка, на репродуктивната и нервната система – изобщо описът от отрицателните резултати на алкохола може още и още да се продължава.
Но през последните години все по-често започнахме да чуваме за потребното деяние на аленото вино. Наскоро извършени в Съединени американски щати проучвания посочили, че използването му не разрешава да се повреди мозъкът при инсулт. А доста кардиолози в целия свят предлагат на своите пациенти, включително дами, да изпиват по чаша изсъхнало алено вино дневно. Това е отлична профилактика на хипертонията, тромбозата и инфаркта. Освен това има информация, че хората, употребяващи вино всеки ден, ще си запазят явен разум и добра памет до дъблоки старини.

За разлика от кафето, аленото вино насища организма с желязо. Употребата на алено вино доста намалява риска от инфаркти и впрочем сърдечни болести. В страните, където постоянно пият вино,

има по-голяма междинна дълготрайност на живота,

сочи статистиката.
Една чаша качествено алено вино дневно, изпито след ястие, фактически може да окаже позитивно въздействие на организма. С нея ние получаваме 1 мг фосфор, 10 мг калций, 11 мг магнезий, 6 мг натрий. Огромното количество химични съединения, влизащи в състава на виното, въздейства на разнообразни болести.
Обаче алкохолът, даже в дребни дози, участва във всевъзможен тип вино и може да зачеркне изгодата от витамините. Затова е по-просто и елементарно да сменяем виното с прекрасен гроздов сок. Той съдържа същите субстанции, само че ги няма тези алкохолни градуси.

ШОКОЛАД ПРОТИВ ДЕПРЕСИЯ И … КАРИЕС!?!

Години наред смятахме, че няма по-вреден артикул от шоколада. Причините са известни.

Но преди две години се оказа, че безусловно на вятъра си забраняваме да си хапваме този по този начин апетитен десерт. Той бе разгласен за потребен артикул, който поддържа младостта и кожата ни, а също така оказва помощ при упорита кашлица.
Причина за това радикално друго отношение към шоколада се оказа фактът, че в плодовете на какаото са открити доста потребни субстанции. На първо място флавонол, защитаващ клетките от стареене, както и теобромин – извънредно потребен за белите дробове.
Известно време по-късно се появиха изявления, че шоколадът оказва помощ да се оправим с депресията и усъвършенства положението на кръвоносните съдове. Полезен е и за бременните дами.
Дори се появи доктрина, съгласно която шоколадът освен че не унищожава зъбите, а в противен случай – укрепва ги. В какаовия прахуляк било намерено антисептично средство, потискащо развиването на бактерии в устната празнина. А още по-полезно за зъбите било какаовото масло – то пречело те да се унищожават.
Колкото и да е необичайно, шоколадът фактически пази от кариес. Затова не повтаряйте грешките на своите родители – позволявайте на децата си да си хапват от него, единствено по-късно наложително ги карайте да пийнат вода.

Ползата при меланхолия също елементарно може да се изясни. В шоколада се съдържат въглехидрати, които оказват помощ за изработването на серотонин, който постоянно повдига настроението.
Специалистите се въздържат да го предлагат обаче при диети. Но пък приветстват неговата приложимост срещу стареене, както и при упорита кашлица. Основното обаче е, че не всеки тип шоколад е толкоз потребен. Става дума единствено за горчивия, черния шоколад, в който наличието на какао е 75 %.

СЛАНИНАТА РЕГУЛИРА НИВОТО НА ХОЛЕСТЕРОЛА В КРЪВТА

Сланината си е чисто славянски артикул. Повечето европейци се въздържат от този “деликатес ” – та това е съсредоточена лой, в 100 г от която се съдържат цели 770 килокалории! Макар и народен артикул, и тук, в България, отношението към сланината не е кой знае какъв брой положително. Но през последните години и това стартира да се трансформира. Първо: в сланината откриха арахидонова киселина, която оказва помощ да се контролира равнището на холестерол в кръвта, да се възстановява хормоналният баланс, а също по този начин взе участие в градежа на клетките в нашия организъм. Второ: в нея има доста ненаситени мастни киселини, които оказват помощ да се прочисти черният дроб и да се изхвърлят от организма многото канцерогени.
И трето: този мастен артикул съдържа доста добре усвоим селен, а доста от нас изпитват недостиг на този детайл.

ПОЛЕЗНО Е ДА съдебна експертиза ПОХАПВА Пожарна охрана 30 Г СЛАНИНА НА ДЕН

Това, че сланината понижава количеството холестерол в кръвта, на пръв взор наподобява парадоксално. Обаче механизмът тук е елементарен. Ако холестеролът не постъпва с храната, той доста по-активно се създава от организма. Значи, сланината не разрешава организмът да създава толкоз доста холестерол. Както прочее и кравето масло. Полезно е да се ядат в естествени количества. А и сланината по-добре се усвоява от някои типове масло и изключително от маргарина.
Тук експертите са сигурни, че въпреки и потребна, не би трябвало да се приема повече от 30 г сланина дневно.

Инфо: Блиц

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР